• 瀏覽: 15,972
  • 回覆: 240
+8
BNO留英計劃「5+1」方案於下月31日正式接受港人申請,大批港人向英國護照署續領已過期多年的BNO,單計今年10月,英方已向近6萬港人發出續期BNO,創單月歷史新高。《蘋果》從兩個消息證實,BNO計劃細節將有「佳音」,就是容許「太空人計劃」,打破英國移民政策要求申請人和受養...

BNO計劃細節將有「佳音」,容許「太空人計劃」,打破英國移民政策要求申請人和受養人必須一同移居英國的規定,這安排可讓父或母一方可續留港工作,子女則留在英國讀書,最終一家可取得英國永久居留。

BNO留英計劃「5+1」方案於下月31日正式接受港人申請,大批港人向英國護照署續領已過期多年的BNO,單計今年10月,英方已向近6萬港人發出續期BNO,創單月歷史新高。《蘋果》從兩個消息證實,BNO計劃細節將有「佳音」,就是容許「太空人計劃」,打破英國移民政策要求申請人和受養人必須一同移居英國的規定,這安排可讓父或母一方可續留港工作,子女則留在英國讀書,最終一家可取得英國永久居留

《彭博》向英國政府取得最新數據,單計今年10月,英方已批出6萬本續期BNO護照予港人,創出單月歷史新高,而自「港版國安法」7月通過後,英國即時公佈BNO留英計劃「5+1方案」,持BNO港人及受養人明年1月起可申特別簽證留英5年後,可申請居留權,再居住1年便可取得永居。

港人10月續領BNO近6萬創新高

此消息帶動市民紛紛續領BNO,由7月起至10月共4個月,英國共簽發逾16萬本續期BNO予港人,10月更一口氣簽發6萬本,較去年同月上升逾50%,可見港人急求逃生門,為準備隨時移民作好準備。這個破紀錄數字,更是港人向《國安法》、香港未來投下不信任票

《彭博》的數字更披露,在去年反修例運動未爆發前,英國每月只向2,000多人批出續期BNO,但運動在6月爆發後,英方批出續期BNO數字急升,去年8月開始破萬本,到去年10月單月便直迫批出4萬本續期BNO。劉慧卿:反映很多人對香港情況十分驚恐

一直要求英國要向港人履行中英聯合聲明責任、要求英方照顧港人的民主黨前主席劉慧卿指,上述數字反映很多人對香港情況也是十分驚恐,故在《國安法》通過後、英方一公佈有關BNO留英計劃,蜂擁續領BNO。
經常與英領館聯絡的劉慧卿指,她將港人對BNO留英的憂慮向英領事反映,包括不少香港人想「自己留在港工作、子女留英」,但奈何英國的移民政策並不容許俗稱「太空人計劃」的方案,即要求申請人與受養人需要一起移居英國,才可以取得永居。

不過她指,英國考慮後,最新決定容許BNO留英計劃中,容許申請人(多為父母)可續留在港繼續工作,然後子女可以在英國接受教育,細節料於接受申請前公佈。劉更指,她的理解是如果父母最終決定留港、放棄英籍也可以,但這安排不影響子女取得英國永居。消息:下月底可網上申請BNO留英計劃

另一個消息亦確認BNO容許「太空人計劃」的消息,因為英國知道不少港人難以放棄在港的工作,但卻想安排子女在英國讀書,故特別為BNO持有人以「太空人計劃」移民英國。消息更指出,下個月底開始接受的BNO留英計劃,可以在網上申請。《蘋果》向英領館查詢,但未獲回應。

子女繼續留英,但持BNO的申請人如想取得永居,需要何時回到英國,逗留時間為多少,則尚未知道,但原則是第一至第五年,每年均不能離開英國多於180天。
-----------------------------
==============================================================================================================

英國呢個殖民地前宗主國都算係咁。 不過做到咁,距離小學雞發爛渣,落閘放狗唔俾走仲有幾遠?

新聞來源連結:
https://hk.appledaily.com/local/20201205/VETV6QBEHFHGBKLHEI2E524HAY/

引用:
原帖由 motiwa 於 2020-12-6 01:36 AM 發表
看來中國是該 取消
那些人香港身份了
呢個我去得英國就完全唔介意!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-12-6 01:38 AM 發表

你仲未走?

呢個月只係過度咗幾日,發生事情之多,真係加速到你唔信。

仲有一星期美國就會公佈金融機構制哉名單,相信一定有中資銀行上榜。如果連HSBC都有份,會相當震撼!原本估計機會不大,but now, who knows?

香港要修例,一係全家去,一係全部唔去,點可以比佢地食兩家茶禮

引用:
原帖由 ax7ax 於 2020-12-6 03:07 AM 發表
香港要修例,一係全家去,一係全部唔去,點可以比佢地食兩家茶禮
使乜修例呀!乜宜家唔係已經鍾意點就點嘅咩?

我星期一又去開多個離岸戶口喇。原來咁容易就可以全家人戶口被凍結,我喺香港銀行體系嘅錢,真係覺得好唔安全。小心永不嫌做多咗。凈係得 HSBC offshore account 都覺得唔多穏陣。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-12-6 01:27 AM 發表
BNO留英計劃「5+1」方案於下月31日正式接受港人申請,大批港人向英國護照署續領已過期多年的BNO,單計今年10月,英方已向近6萬港人發出續期BNO,創單月歷史新高。《蘋果》從兩個消息證實,BNO計劃細節將有「佳音」,就是容許「太空人計劃」,打破英國移民政策要求申請人和受養...

https://hk.appledaily.com/resizer/7O8tBDblz6jJRuyCyjog1olOJ1Q=/1440x810/filters:quality(100)/cloudfront-ap-northeast-1.images.arcpublishing.com/appledaily/B6BEMB5ZBNEH5AXIRAVDN2NKOI.png ...
咁有so , 睇嚟係時候renew 返本bno 先 😁😁

早D去確疹病毒🦠,死都死遠啲

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-12-6 01:38 AM 發表

如果唔承認bno介意唔介意

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-12-6 03:13 AM 發表

使乜修例呀!乜宜家唔係已經鍾意點就點嘅咩?

我星期一又去開多個離岸戶口喇。原來咁容易就可以全家人戶口被凍結,我喺香港銀行體系嘅錢,真係覺得好唔安全。小心永不嫌做多咗。凈係得 HSBC offshore account 都覺得唔多穏陣。
你睇下老美,想凍結邊個就邊個

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2020-12-6 04:00 AM 發表

快啲啦唔攞就笨喇,唔好齋講

引用:
原帖由 你吹我唔硬 於 2020-12-6 04:13 AM 發表

你睇下老美,想凍結邊個就邊個
嗰啲唔同,嗰啲係大快人心嘛!

引用:
原帖由 ChatLaw 於 2020-12-6 04:00 AM 發表

宜家攞要成半年。  其實英國 Home Office 講明,你申請BNO Visa 唔使 renew 本 BNO, 過咗期都得冇問題。

提示: 違規內容已被屏蔽
主題標籤 #劉慧卿
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]