• 瀏覽: 12,809
  • 回覆: 121
老人家唔化啫!
移民一定將全部錢一次過帶走,否則留低嘅隨時一半上交澳大利亞政府!父母可以拿父母簽證過去,不過要子女擔保同買保險,得一百萬頂唔到幾耐。
父母跟本就應該逆按揭去生活,子孫都過咗去咗澳大利亞,仲講將來留返層樓俾子孫,真係當香港,外國全部係萬“稅”國度!!!到時可能佢哋到手一半都無!

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-12-5 04:16 PM 發表
網上討論區「親子王國」有網民發文,指親戚舉家移民澳洲,但拒再供養只靠政府長者津貼過活的七旬父母。網民奉勸兩老逆按揭居所套現不果,對方還打算留給子孫,令網民感慨「一身兒女債」。

發文者指,任職審計師的男親戚憑妻子的澳洲公民身份,全家11月飛去澳洲雪梨移民,帶住100萬港元強積金,在雪梨已有兩間已供滿的公寓單位。網民引述男親戚的父母,稱親戚飛之前只留低一堆二手廚具,無留低錢給父母。親戚就認為已幫父母 ...
呢對父母真係孝子.....孝順子女

引用:
原帖由 kakitwong0909 於 2020-12-5 06:38 PM 發表

藍絲黎㗎喎!
乜嘢係藍絲?藍絲定義係乜?

百行以考為先!飲水唔思源!乜絲都不可取!

父母縱出來的孝子

個仔有畀錢供養父母都唔會講出黎, 父母故意令資產得六萬, 申請長生津. 
有D人得一百幾十萬身家, 分D 畀仔女 , 咁就合資格攞長生津.

兩老有樓冇錢唔打算去做逆按揭,仲話要留畀子孫,咁我無話可說!

引用:
原帖由 haogaoye 於 2020-12-5 05:28 PM 發表
黃屍既出現就證明香港教育近代有幾失敗,導致源源不絕既社會問題。
中 !

所以教到個仔咁囉

有時唔可以淨怪人哋d不孝子,不孝子嘅父母好多無分配好家庭崗位,同培養子女對家庭責任感。

引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-12-5 04:20 PM 發表
上海老婆👈
無關係,不孝就係不孝,我都有個親戚係咁,幾十年前來左香港,係香港奮鬥,幫仔買樓,結果年紀大,D仔和孫再加香港新抱都吾理佢地,去睇醫生無人理,電視機壞又無人理,搞到要佢細佬和侄女幫老人家。

這種禽獸舉家移民,遲早比天譴。

各自各有打算
講錢定講情
旁人都係發下牙痕 算啦

呢啲咁嘅藍屍真係唔使恨!

引用:
原帖由 Peter_H 於 5/12/2020 16:20 發表
上海老婆👈
仆街死曱甴,羅湖蔥,湖北奇又點啊?
黃狗仆街就係人都知㗎啦,只不過你唔係人,係昆蟲。

不嬲都係生篤屎好過生黃屍

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-12-5 06:57 PM 發表
呢啲咁嘅藍屍真係唔使恨!
你點知架退休人士?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]