• 瀏覽: 26,346
  • 回覆: 346
  • 追帖: 1
+27
引用:
原帖由 東方轉貼員 於 2020-12-5 02:35 PM 發表
內地糧食緊缺,有報道稱,中國官方不得不從印度進口大米。有指,這是近30年來,中國首次購入印度大米,印度政府為此感到高興,但印度民間卻感不滿。目前,中國至少有7成食品依賴外國進口。業內人士及學者均指,中國要向存在邊境衝突的印度進口大米,實屬無奈之舉,也自揭之前糧食豐沛之說是謊話...,相信未來從東南亞地區的糧食進口數量,必會成倍增加。

https://hk.appledaily.com/resizer/neuD_YMcIFI3LzBA76i2iGHYFSs=/720x405/filters:quality(100)/cloudfront-ap-northeast-1.images.arcpublishing.com/appledaily/DUNHWP7IANG7ROTYRSBC5DOAC4.jpg ...
如果中國缺糧,係會高價搶。賣方低價賣,代表生產過多,要用低價傾銷。

引用:
原帖由 SayingLoveU 於 2020-12-5 03:28 PM 發表

曱甴飲東江水大,但從來唔感恩
曱甴鍾意飲坑渠水

引用:
原帖由 stabber 於 2020-12-5 03:58 PM 發表

東方轉貼員走去轉貼毒果新聞,食碗面反碗底唔識感恩,死7咗佢喇!
會吾會係分身?

引用:
原帖由 Coconut888 於 2020-12-5 03:54 PM 發表

就如東江水
東江水做咩呢,你想講東江水香港有俾錢買唔使感激?

無錯你有俾錢可以唔感激或飲其他貴價水

引用:
原帖由 東方轉貼員 於 2020-12-5 02:35 PM 發表
內地糧食緊缺,有報道稱,中國官方不得不從印度進口大米。有指,這是近30年來,中國首次購入印度大米,印度政府為此感到高興,但印度民間卻感不滿。目前,中國至少有7成食品依賴外國進口。業內人士及學者均指,中國要向存在邊境衝突的印度進口大米,實屬無奈之舉,也自揭之前糧食豐沛之說是謊話...,相信未來從東南亞地區的糧食進口數量,必會成倍增加。

https://hk.appledaily.com/resizer/neuD_YMcIFI3LzBA76i2iGHYFSs=/720x405/filters:quality(100)/cloudfront-ap-northeast-1.images.arcpublishing.com/appledaily/DUNHWP7IANG7ROTYRSBC5DOAC4.jpg ...
莫非毒果轉載員,冇面見人要改名?

引用:
原帖由 ray99hk 於 2020-12-5 16:02 發表

會吾會係分身?
分唔分身無所謂喇,總之都係乞兒一個!

即係唔一定要加入RCEP, 呵呵!

向印度買米,如果因咁而減少買佢老美西大米,
佢老美西會唔會吊鳩印印呢?

美國計嘅1噸等於907kg,英國計嘅1噸等於1016kg,即係平均$2.3-2.5/kg,平時超級市場5kg咪只需$13樓下,加埋包裝成本都係$15左右,底到爛⋯

毒果記者連功課都唔做
作新聞作慣左
當其他人都係傻

中美貿易協議而家中國仲履行緊
美國米 之前就已經出口到中國

究竟毒果班記者係低能 低能 還是係低能

引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-12-5 04:11 PM 發表
淪落到呢個田地 基本野都要外求
咁香港咪好拆墮?

引用:
原帖由 shekyung 於 2020-12-5 02:58 PM 發表

尾國自己大把石油大把稀土資源,點解仲要向外國購買?又系自打嘴巴?
用晒別國資源, 自己嘅留到最後, 反正都係用印出黎嘅公仔紙做交易, 適當時候, 就將啲公仔紙貶值.

契弟日報連大陸都去唔到就可以訪問到咁多料,咁多“專家”,你話奇唔奇怪?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]