• 瀏覽: 26,383
  • 回覆: 346
  • 追帖: 1
+27
一日一萍果,監都有你坐。樓主比心機,差少少就到你!

證明大陸經濟產業轉向高科技行業,平價需求靠入口就得,向印度買仲平過自己種,咁點解唔入口?

引用:
原帖由 天恩圓夢 於 2020-12-5 02:59 PM 發表
魔鬼在細節之中,  這篇文無講
印度係賣左5000噸大米俾中國, 而米價更以1人民幣一公斤賣, 比市場平好多,比越南仲要平
一個標準糧倉就6000噸, 佢連一個倉都裝唔滿, 更唔好講一個縣糧庫就10萬頓
果5000頓連香港都唔夠....

純為試水同想打開中國市場
(仲有印度民眾係抗議, 賤賣農產品出口,但印度國內農業新政卻針對農民)

而中國主糧94%都係自給, 其餘進口 ...
其實話大陸缺糧既, 可以上網睇大陸超市米價幾多, 可以對比一下,
若果大陸缺既, 香港應該連飯都無得食
岩岩我仲見到有網上NEWS大陸急缺大米,要外求買米

差唔少講埋, 前幾日 歐盟商會向中國副總理推銷歐洲紅酒, 加拿大Teck公司希望加大對大陸出口煤炭
用同一道理既話, 中國應該好缺紅酒, 好缺煤炭, 歐盟同加國都想搶中國呢個市場份額
澳洲仔柒左啦

因為中國要係印度買嘢,都唔係咁容易

睇少啲毒果,印度經濟唔好,要賤賣米,差唔多港幣兩個半一kg,邊度揾呀,大陸用呢做米槳制麵。咁嘅價錢就知邊果求邊個。

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-12-5 03:19 PM 發表

蘋果新聞多半靠創造
我好懷疑蘋果有沒有駐外記者
有屁咩,最叻上大陸網及微博睇新聞,跟手就倒轉寫自創劇

毒果除了作野還有咩作為

引用:
原帖由 productdesigner 於 2020-12-5 03:03 PM 發表

印度米好食啲,係刀泰國越南印尼進口,點解揀印度????????????
即係印度歸中國邊

冇全名,任作人物自創劇

引用:
原帖由 東方轉貼員 於 5/12/2020 02:35 PM 發表
內地糧食緊缺,有報道稱,中國官方不得不從印度進口大米。有指,這是近30年來,中國首次購入印度大米,印度政府為此感到高興,但印度民間卻感不滿。目前,中國至少有7成食品依賴外國進口。業內人士及學者均指,中國要向存在邊境衝突的印度進口大米,實屬無奈之舉,也自揭之前糧食豐沛之說是謊話...,相信未來從東南亞地區的糧食進口數量,必會成倍增加。

https://hk.appledaily.com/resizer/neuD_YMcIFI3LzBA76i2iGHYFSs=/720x405/filters:quality(100)/cloudfront-ap-northeast-1.images.arcpublishing.com/appledaily/DUNHWP7IANG7ROTYRSBC5DOAC4.jpg ...
曱甴飲東江水大,但從來唔感恩

引用:
原帖由 東方轉貼員 於 2020-12-5 02:35 PM 發表
內地糧食緊缺,有報道稱,中國官方不得不從印度進口大米。有指,這是近30年來,中國首次購入印度大米,印度政府為此感到高興,但印度民間卻感不滿。目前,中國至少有7成食品依賴外國進口。業內人士及學者均指,中國要向存在邊境衝突的印度進口大米,實屬無奈之舉,也自揭之前糧食豐沛之說是謊話...,相信未來從東南亞地區的糧食進口數量,必會成倍增加。

https://hk.appledaily.com/resizer/neuD_YMcIFI3LzBA76i2iGHYFSs=/720x405/filters:quality(100)/cloudfront-ap-northeast-1.images.arcpublishing.com/appledaily/DUNHWP7IANG7ROTYRSBC5DOAC4.jpg ...
係呀,真係好緊缺呀,我D大陸朋友而家都冇飯食,只係飲咖啡,食疍糕咋,陰公

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]