• 瀏覽: 37,809
  • 回覆: 459
+64
引用:
原帖由 s-chris 於 2020-12-5 02:00 PM 發表
人做太陽發光發熱仲可以發埋電
中國好嘢
算唔算打破晒物理學所有常理?
只要可以發熱就可以煲水發電

引用:
原帖由 robin09 於 2020-12-5 02:42 PM 發表

檔次不同,
量子科技和核聚變是最頂級科技,是能改變世界和人類的科技。星際殖民就靠這倆了。
我諗起流浪地球,睇個故事大綱都知係笑片嚟。

引用:
原帖由 bigasss 於 2020-12-5 02:20 PM 發表
一出意外,total lose
你講緊你老豆老母?明嘅.

呢個堅,可以點決晒民用電能

引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2020-12-5 12:36 PM 發表

應該最終都係煲水發電,不過煲水熱能來自清潔核聚變!

而燃料就係嫦娥姐姐從月球帶回嘅聚變材料!

成個藍圖非常科幻!
是分解海水的原子。

引用:
原帖由 理+誠 於 2020-12-5 01:18 PM 發表
都唔夠呆灣做愛發電環保。
我唔俾你咁講 做愛能發電需要發體人體打樁 都係工程學高深學問

有麝自然香,不宜鋒芒太露!

創新科技中國肯定比其他地方優秀及快,咩都肯去嘗試,唔似香港得個講字

引用:
原帖由 benben999 於 2020-12-5 12:25 發表

點會唔識, 你太睇小人啦, 未證實係真之前, 大陸野當然係造假, 證實係真之後, 大陸野當然係抄美國, 證實左美國未有之後, 大陸野當然會傳播病毒
漏咗仲有害🐶佢國家安全😆😆😆

K

引用:
原帖由 LX8000 於 2020-12-5 02:48 PM 發表
有麝自然香,不宜鋒芒太露!
天朝上國,王者歸來,正大光明,不必躲躲藏藏!

引用:
原帖由 Sukidachikan 於 2020-12-5 02:48 PM 發表

我唔俾你咁講 做愛能發電需要發體人體打樁 都係工程學高深學問
呆灣 “用愛發電” 應該係本世紀人類最痿大發明,哈!

分解海水原子!

附件

Screenshot_20201205_144913_com.huawei.browser.jpg(110.16 KB)

Screenshot_20201205_145024.jpg(145.51 KB)

Screenshot_20201205_144951_com.huawei.browser.jpg(139.02 KB)

引用:
原帖由 robin09 於 2020-12-5 12:04 PM 發表
被稱為「人造太陽」的中國新一代裝置「中國環流器二號M裝置(HL-2M)」周五(4日)下午2時02分,在成都建成並實現首次放電,

官方傳媒報道,被稱為「人造太陽」的中國新一代裝置「中國環流器二號M裝置(HL-2M)」周五(4日)下午2時02分,在成都建成並實現首次放電,標誌中國自主掌握大型先進環磁機(Tokamak)的設計、建造、運行技術。

官方傳媒報道,被稱為「人造太陽」的中國新一代裝 ...
美國:中國又偷取左我國技術

中國唔系進步快,而系性格一直靜雞雞。。有結果先公布

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]