• 瀏覽: 6,693
  • 回覆: 141
+3
叫你出街帶個口罩咋?!
中咗招返唔到工咪仲大鑊…

引用:
原帖由 louie186 於 2020-12-5 09:12 AM 發表
巿民違限聚要罰款我支持
咁政府抗疫無能應該點處理?
即移民去美國體會何謂抗疫無能

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2020-12-5 12:34 PM 發表
社協何出此言,是否覺得基層的人一定唔守規矩,一定會被罰呢。我明白你係站在弱勢社群那邊,但講嘢都要合情合理先可以服眾嘎
社協不經意流露出歧視,是認為經過多月的限聚令宣導後,基層還是低智到只能在躲在家或出街被罰二選一。

一個假設角色是協助調和社會紛爭的機構,原來是有二分法看事情,不去找解決問題的其他選項,是一件十分糟的事。

引用:
原帖由 足智阿拉丁 於 2020-12-5 12:23 PM 發表
口罩令係連吸煙都冇得豁免,又唔見話煙民都唔敢出街?
希望罰曬班喺街除罩食煙嘅pk啦!

我戴銅芯口罩,支持政府

我就係基層,必要出街時都有戴口罩,罰款就算加到一千萬我都未驚過。

引用:
原帖由 jj138 於 2020-12-5 16:38 發表

其他部門完全O票控,政府只係搵警隊做醜人,睇到尾,其實最終受害都係警隊。
好彩你都心裏有數,知道政府部門究竟做咗啲乜嘢?呢個表格裏邊啲數字唔係我作出嚟,係政府公佈。所以我話就算罰到五萬元都冇用。根本其他部門睬你都戇鳩。

基層唔敢外出?又危言聳聽?
只要遵守法例就唔洗驚
要罰主要罰果啲仲要出黎玩同聚會嘅人

乜協物協都痴Q線

引用:
原帖由 hli9 於 2020-12-5 05:03 PM 發表

咁都諗到,你嬴左
腦殘係冇辦法
哈哈!師兄...佢講得出根本唔覺自己有問題,因為佢就試過無口罩用,去街搶咗人個口罩自己用囉!

限聚兩人,咁一家四囗味唔可以出街或前後腳。

引用:
原帖由 kenyu4190 於 2020-12-5 05:37 PM 發表

希望罰曬班喺街除罩食煙嘅pk啦!
good idea.

引用:
原帖由 louie186 於 2020-12-5 09:12 發表
巿民違限聚要罰款我支持
咁政府抗疫無能應該點處理?
支持強制全民檢測 自費隔離 外地回港有毒要重罰

引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2020-12-5 05:43 PM 發表
我戴銅芯口罩,支持政府
唔戴政府銅芯口罩,  幾時會罰一萬..
唔戴政府銅芯口罩, 幾時會罰一萬..
唔戴政府銅芯口罩, 幾時會罰一萬..

講3次

犯法講到好似大L晒咁,乜L嘢機構嚟?😠

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]