• 瀏覽: 28,535
  • 回覆: 288
  • 追帖: 1
+8
點會咁????
中國製品越來越流行。
其實好多鬼佬都係會買大陸品牌嘢,大陸嘢品質越嚟越好。

外國傳媒報道,疫情大流行使「中國製造」在中國民眾心中漸漸消去貶義。從嬰兒食品、瓶裝水、運動服飾到護膚霜,跨國品牌正面對中

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20201203/bkn-20201203143348640-1203_00842_001.html?fbclid=IwAR2zKisBIQoXkQ3TPIssHB_TQzBbiLavfCzf6xK1hMsRwis5L69EHw92EEg

愛祖國用國貨愛祖國食外國牛扒,拿外國手機中國組件,拿外國手袋裝滿中國人仔支付寶陶寶日用品, 香港人只係日日話中國貨嘜嘜嘜又係食大陸豬雞菜飲清遠水,全家大部份大陸日用品都是陶寶...

貪平當然要買

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-12-5 07:40 AM 發表

知道你也系
無所謂

商品靠愛國可以維持機耐?冇實力可以面對外來競爭?

只要做好品質,點會無人買,我童年時日本貨代表化學,即是易壞易爛,後經日本人努力做好,之後個個咪爭住買。只要做好,人就很善忘

買唔到來佬野就局買國產野

疫苗系救人。呢種時勢疫苗糸雙面刃,受人尊敬,受人責罵。 商家,國家都一定會重視。邊個果國家制造都一樣,無分因為中國制做就會品質差,比不上他國。
其實有冇人可以解釋下瑞輝隻疫苗零下70度之說,零下70,吾糸痾篤尿都變冰劍,咁種疫苗時係用機器人?駛吾駛溶雪?

引用:
原帖由 幪面超人 於 2020-12-5 08:06 發表
只要做好品質,點會無人買,我童年時日本貨代表化學,即是易壞易爛,後經日本人努力做好,之後個個咪爭住買。只要做好,人就很善忘
韓國先系經典,曾經起樓會冧樓,車啲鐡皮如紙皮,冇標準。但一個三星另到世人改觀,一班K-pop重新改變世人印象。正如韓國一樣食狗,一樣生鹿放血生飲,但有聽過不是嗎?

引用:
原帖由 hw1chan 於 2020-12-5 07:35 AM 發表
貪平當然要買
中陸貴野你買得起咩?

引用:
原帖由 hw1chan 於 2020-12-5 07:43 AM 發表

無所謂
事不離實。

中國水果進步咗好多,性價比高

引用:
原帖由 hw1chan 於 2020-12-5 07:35 AM 發表
貪平當然要買
你食唔少中國菜和肉,點解要貪平食

引用:
原帖由 )毅進仔( 於 2020-12-5 08:11 AM 發表
買唔到來佬野就局買國產野
你睇咗身上有幾多唔係中國制未?搵唔搵到?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]