• 瀏覽: 28,557
  • 回覆: 288
  • 追帖: 1
+8
引用:
原帖由 Puke007 於 2020-12-5 08:23 AM 發表

韓國先系經典,曾經起樓會冧樓,車啲鐡皮如紙皮,冇標準。但一個三星另到世人改觀,一班K-pop重新改變世人印象。正如韓國一樣食狗,一樣生鹿放血生飲,但有聽過不是嗎?
韓國車都仍然係紙皮

引用:
原帖由 Puke007 於 2020-12-5 08:16 AM 發表
疫苗系救人。呢種時勢疫苗糸雙面刃,受人尊敬,受人責罵。 商家,國家都一定會重視。邊個果國家制造都一樣,無分因為中國制做就會品質差,比不上他國。
其實有冇人可以解釋下瑞輝隻疫苗零下70度之說,零下70,吾糸痾篤尿都變冰劍,咁種疫苗時係用機器人?駛吾駛溶雪?
新聞話,疫苗接種前需要解凍,但系一般系室溫下可能一兩個鐘就失效,一般clinic無-70存儲設備,所以Pfizer疫苗接種安排會幾挑戰下

引用:
原帖由 Puke007 於 2020-12-5 08:16 AM 發表
疫苗系救人。呢種時勢疫苗糸雙面刃,受人尊敬,受人責罵。 商家,國家都一定會重視。邊個果國家制造都一樣,無分因為中國制做就會品質差,比不上他國。
其實有冇人可以解釋下瑞輝隻疫苗零下70度之說,零下70,吾糸痾篤尿都變冰劍,咁種疫苗時係用機器人?駛吾駛溶雪?
設定過高門檻,如疫苗失效都有得賴,應該係處理不當唔係本身疫苗問題@.@

外國貨食水咁深,
依家冷氣機,風扇,電視,
我都轉晒中國貨

引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2020-12-5 07:59 AM 發表
商品靠愛國可以維持機耐?冇實力可以面對外來競爭?
下?咁點解愈黎愈多黑暴去淘寶唔通黑暴都愛國?

引用:
原帖由 hw1chan 於 2020-12-5 07:35 AM 發表
貪平當然要買
黃狗食屎-free !

引用:
原帖由 13個加速馬達 於 2020-12-5 07:59 AM 發表
商品靠愛國可以維持機耐?冇實力可以面對外來競爭?
中國製造出口全世界暢銷幾十年,唔通其他國家既人也因為愛中國?宜家國產電動車,手機,電器,衫褲鞋襪等等難道會差得過美歐日韓?唔好咩都扯上愛國情懷,消費者唔係懵既。同埋你又唔好咁自卑,要抬起頭來做人。

過去香港人心目中國產代表山寨,近年近十年嘅中國製造,喺好多國家其實係名牌嘅象徵。
以去外國購物經驗,其實而家中國製造不是太多,反而東南亞更多,有別過往大部分中國製造,中國近年出產較多嘅可能是手機吧。
有點似80年代嘅日本制波鞋,90年代韓國看波鞋,2000年代中國製造波鞋,2010越南制波鞋。

不過因為疫情影響生產關係,中國今年製衣等輕工業反而復興番,上至單車,下至電動滑板車都供不應求,有點出乎意料。

根本一直以來,外國(美國)都好依賴中國製造,例如所謂感恩節,大批市民入商場要搶的大部份係中國貨(價錢平)外國大部份都係窮L族,平時無儲蓄習慣,所以佢地係輸家。

屌黃屍黑暴夠話唔用東江水啦,你唔問下佢琴晚有冇沖涼?

依家買衫一定要揀MIC, 性價比最高.

引用:
原帖由 hw1chan 於 2020-12-5 07:35 AM 發表
貪平當然要買
你家有一件中國製的東西,
你仆街冚家鏟可好?

口裏說不心裏卻很誠實正一係醜陋的老美人,成班白種乞衣瘋狂搶中國海信電視(唔好同我講海信賣咗畀美國啊)。

支持內循環!大手大手咁買國貨!

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2020-12-5 07:24 AM 發表
點會咁????
中國製品越來越流行。
其實好多鬼都係會買大陸品牌嘢,大陸嘢品質越嚟越好。:lovelines ...
希望中央在品質監控方面,把關好D,咁就唔需要盲搶外國鬼貨。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]