• 瀏覽: 1,481
  • 回覆: 23
【本報訊】壹傳媒創辦人黎智英及集團另外兩名高層周達權及黃偉強,被指涉欺詐科技園公司,據知,控方指科技園公司有權就違約追討1,980萬元額外租金收入,並收回現值5.16億元的相關地段。本報過去多次揭發科技園旗下工業邨用地疑有多間公司及名人涉違反地契,如星島(1105)主席兼全國...如星島(1105)主席兼全國政協常委何柱國及其子何正德、唐英年之弟唐慶年,以及維特健靈負責人陳曦齡,然而科技園及警方從未見有進一步行動。

據知,控方指控黎智英擔任董事的蘋果日報印刷有限公司,向科技園租用將軍澳工業邨壹傳媒現址,卻隱瞞黎旗下的顧問公司於上址營運,導致蘋果日報印刷及顧問公司獲利,並招致科技園損失。據了解,控方指科技園公司有權就違約追討1,980萬元額外租金收入,並收回現值5.16億元的相關地段。

[h2]唐英年弟廠房變同鄉會會址[/h2]

本報曾踢爆有其他公司涉違反地契。何柱國及兒子何正德經營的私人公司中,最少兩間曾使用星島於將軍澳工業邨駿昌街七號的地址,與科技園批出的地契用途疑相違背,公司其後更巧合地一同更改註冊地址疑補鑊。何柱國當時回應稱︰「呢啲我唔識,你問公司,我唔理呢啲,你問我多餘嘅!」記者追問下,他稱「呢啲嘢我理㗎?」後掛線。星島發言人稱,何柱國及何正德均為星島集團董事局成員,有關公司的註冊地點是按職務需要作適當處理。
無錫旅港同鄉會會址設在全國政協常委唐英年之弟唐慶年的光膜(香港)大埔工業邨地址。唐慶年發言人指,無錫旅港同鄉會是使用了唐慶年的辦公地點作為註冊地址,並稱是同類型同鄉會慣常做法,無錫旅港同鄉會將會更新註冊地址。
歌手陳美齡的有益圖書俱樂部有限公司報址在二姊陳曦齡的維特健靈總部。據有益圖書俱樂部有限公司網站指,創辦人陳美齡等人希望為香港兒童及青少年推介有益圖書,這業務明顯與健康產品不符,公司發言人未有回應。
。。。。。。。。。。
加油💪💪💪請繼續揭發違規事件及繼續追問有政府部門

新聞來源連結:

https://hk.appledaily.com/local/ ... _content=share_link

引用:
原帖由 東方轉貼員 於 2020-12-4 05:04 PM 發表
【本報訊】壹傳媒創辦人黎智英及集團另外兩名高層周達權及黃偉強,被指涉欺詐科技園公司,據知,控方指科技園公司有權就違約追討1,980萬元額外租金收入,並收回現值5.16億元的相關地段。本報過去多次揭發科技園旗下工業邨用地疑有多間公司及名人涉違反地契,如星島(1105)主席兼全國...如星島(1105)主席兼全國政協常委何柱國及其子何正德、唐英年之弟唐慶年,以及維特健靈負責人陳曦齡,然而科技園及警方從 ...
關仁隱事咩?
肥屄黎要做嘅先係認罪,然後叫律師用人人都偷食做理由求情。

肥佬黎入左罪咪成案例咯.

先唔理何生是否犯法, 到底肥黎係咪承認自己犯法??
9 唔撚搭8

毒果黎咪咁小器啦!

挑 七警兩個督察冇打人夠入罪啦
黃絲狗圍觀 阻住人走 扮救人嘅唔見入罪
如果搞得哂呢班人咪告埋唐英年同何國柱囉
唔好下下自己走甩就扮睇唔到唔知道

引用:
原帖由 東方轉貼員 於 2020-12-4 05:04 PM 發表
【本報訊】壹傳媒創辦人黎智英及集團另外兩名高層周達權及黃偉強,被指涉欺詐科技園公司,據知,控方指科技園公司有權就違約追討1,980萬元額外租金收入,並收回現值5.16億元的相關地段。本報過去多次揭發科技園旗下工業邨用地疑有多間公司及名人涉違反地契,如星島(1105)主席兼全國...如星島(1105)主席兼全國政協常委何柱國及其子何正德、唐英年之弟唐慶年,以及維特健靈負責人陳曦齡,然而科技園及警方從 ...
拉埋吧

毒果仲有錢請人轉貼?

引用:
原帖由 十月四 於 2020-12-7 10:32 PM 發表
毒果仲有錢請人轉貼?
最L憎啲毒果轉貼狗嚟鄉土搬弄是非!

肥佬黎抵撚死

係咁架喇! 你吹撚得脹呀! 追住肥佬黎嚟殺!

引用:
原帖由 十月四 於 2020-12-7 10:32 PM 發表
毒果仲有錢請人轉貼?
義工嚟, 冇人工收, 遲d搞眾籌

引用:
吹撚漲呀?小學生呀?

老師,做乜打我手板唔打佢?

引用:
鬼鬼竄竄用人地個名放毒果作聞

主題標籤 #唐英年
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]