• 瀏覽: 11,504
  • 回覆: 10
  • 追帖: 1
+3
仲話語權?祖國再咁搞落去....遲啲連發言權都冇

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-12-4 02:39 PM 發表
你有幾點講得唔錯,例如要符合人性,呢一樣嘢喺肯定嘅。但喺成篇嘢仲未講中最重要嗰一點。

中共要收買的對象是「非西方人」,它的一切説話是對着非西方人説的,而西方人收買的對象是全世界,聽懂了沒有?中共的世界從來沒有為西方人預留位置,所以它的價值觀一定不會是普世的,除非西方人有一日全部突然消失。聽懂了沒有?正正因為如此,中共會打着「反殖民、反白人至上、反資本」的旗號,這些全部是衝着西方人而來,這 ...
中肯的說,自由、民主、人權,祖國唔係冇,只不過有一條底線,就是不能觸碰一黨專政,分裂國土;正如美國的底線就是美元霸權,不能共佔。

話語權對誰說其實並不重要,重要的是能否得到確認和落實,得不到的,說什麼都沒有意義。

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-5 10:25 AM 發表

中國真民主最自由人權最好法治國家
係人都有歌頌領導嘅言論集會出版自由
同北韓1樣
朝聞道,夕死可矣。謝過痙攣兄賜教!

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-5 11:12 AM 發表

口術兄講吓所謂美元霸權就=赤共可以極權鐵腕侵犯人權我聽見又夠想死啦~
不過芝麻仁好多咁思考方法並在網上互相reinforce,所以冇1個係蘑菇
Cramp 到想死就唔好畏疾忌醫,要面對現實,及早治療。
今時今日全球有邊處淨土唔受美元蹂躪?近代歷次金融風暴邊次唔係由美元引起?香港成日話樓價高企地產霸權,唔好話你唔知係由美國不停發債換美元濫發毫無關係?
美元不單冇民主,冇不使用自由,兼侵犯人權,日日要為佢打工,日日被佢抽佣,你甘心做咗美元奴隸,仲要為佢歌功頌德先恐怖....醒醒啦!

引用:
原帖由 陳嘉滿 於 2020-12-5 03:41 PM 發表

告訴你,最后普通魚一定會俾條大白鯊咬死。我説要為所有人預留位置就是這個意思,你要明白世界上有好多種人,唔喺你以為個個一樣,你要為不同人設想一下,找到平衡點,你才會成功。
問題在呢個魚缸除咗有大白鯊之外,仲有Killer whale,佢最大嘅天敵就係嘈音,所以更顯出話語權之重要。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-6 01:19 AM 發表
樓主, 你仍係有奴才心態.

話語權最終係由實際成效決定.
西方社會一開始話中國封城損害自由, 結果呢? 話語權仲係唔係度?

真係要奪得話語權, 不外乎直擊西方制度既死穴. 並用實際行動回應西方既批評.
西方話獨裁制度易貪污? 咁就用自己既方法消滅貪污.
西方話少數民族受逼害? 咁就用自己既方法幫少數民族提升生活水平.

記住, 所有野都係睇最終效果, 唔係睇意識形態.
...
Wilson師兄,坦白的分析,你說:話語權最終係由實際成效決定,所有野都係睇最終結果,唔係睇意識形態。

正所謂:法無正念必成惡法,語無正語必成誑語。

話語權,是否有話語的權力,做到一槌可以定音,講嘅係認受性;話語嘅內涵能否得到確認同落實,基本上講嘅係睇對方會唔會接受同執行。

而你講嘅實際成效,只不過係講權力累積其中一種元素,而呢個元素,又係要講對方相唔相信你所講嘅或所表現嘅係一個事實。自己信自己,係對幫助爭奪話語權毫無意義。

另外共產黨最在意的正正就是"意識形態"。

今日祖國外交政策來個180度大轉變,就是意識到過往韜光養晦已不合國情,為了偉大復興,習主席說:從今過往後,不再「落後就要挨打,貧窮就要挨餓,失語就要挨罵」,目前祖國已經解決前二種情況,眼下必須解決挨罵的問題,所以戰狼外交,橫空出世,犯我中華者,雖遠必誅。

但對於這樣的轉變,對於爭奪語語權有沒有幫助,拭目以待,否則就淪為誑語。

最後我睇唔到你話樓主Derek 有奴才心態,樓主內文最後一句,建議 ”祖國必須要離開西方的遊戲規則, 才會找到出路。” 試問奴才邊會叫人離開主子,另投懷抱?

時事分析,最忌預設立場,我只係有碗話碗 ,有碟話碟。冒犯之處,多多見諒。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-6 11:24 AM 發表

個個國家都係自我感覺良好架啦。樓主認為西方國家果種"自我感覺"高自己一等,咪就係奴才心態。

你知點解我講實效?實效,你估只係改變自己就算?外國政府原先反對封城,宜家呢?呢D就係話語權。

蘇聯由建立到滅亡,對立陣營既工人由日做十幾個鐘變日做八九個鐘。呢D就係話語權。

你提倡既事,人地最後不得不做,就係話語權。
早幾年,中國講既係以基建促進經濟發展,歐美以債務陷阱回應,咪放長雙 ...
最後這句:你提倡既事,人地最後不得不做,就係話語權。精要之所在!一語道破!

但用你的封城例子,我又看不見祖國有提倡別國封城的做法,祖國的外交原則,從來不涉別國內政。所以封城的例子用來解釋話語權應該不成立。

另外認為西方國家果種自我感覺高自己一等,就係奴才心態,這點更不敢認同。

92年,祖國改革開放政策前二個月,鄧小平同志出訪星加坡,之後南巡,發表很多著名講話,其中有一段影響深遠,創造以後幾十年驕人成績。原話係:「出國去看看並且要向各國學習,特別是向新加坡學習。他們有良好的社會紀律和良好的社會秩序,我們應當向他們借鑑,並且比他們管得更好。」

滿招損,謙受益,並不是奴才心態。

引用:
原帖由 hwho 於 2020-12-6 08:59 PM 發表
其實係咪將話語權講得太複雜呢!?

香港政治評論好興用倒果為因去批評其他人的評論。點解?因為好用囉,世事好多野係互為因果的,咁講法係好易將自己做錯嘅野,變成別自己係受害者。同時等同問人有雞先定有蛋先一樣,永遠無答案。

話語權的論述,同樣係雞同蛋的關係。究竟是先擁有話語權,之後就有實力提升;定係先有有實力提升,才可擁有話語權!?

在我看來,兩者係互為因果,而且同地緣政治,國家之間實力 ...
Hwho兄,不是問題太複雜,只是你想得太簡單。

用因果關係闡釋話語權與實力提升,用雞蛋與雞循環理論做例子,說明認知的基本能力尚需進一步加強,不然無法判斷何謂Fake news.

甲問:話語權怎樣來的?
乙答:話語權是從實力提升出來的。
甲再問:實力提升又怎樣出來的?
乙再答:實力提升是從話語權出來的。

這段對話,覆制於你用雞與雞蛋的例子。
你再想想有沒有什麼問題?
雞與雞蛋是否適合做例子?

引用:
原帖由 hwho 於 2020-12-7 04:55 PM 發表

可能係我表逹得唔好, 亦可能係你理解唔到. 其實我係想話, 你地將簡單的事 - 話語權搞到好複雜.
我想指出, 一個有實力的政府, 係加強自己話語權; 加強左的話語權, 又可以令政府的實力增強. 即單看語語權, 同實力的關係, 係一個互為因果關係. 所以講咩"要有實力先有話語權", 同"要有話語權先有實力"都係唔全面.
蘇聯係二戰前相比西歐並不強大, 但依舊輸出意識形態, 在歐亞各國都有 ...
你寫篇嘢出嚟,你真係覺得有實則意義?

人問你點樣有話語權,你就答因為佢有實力,人再問你點解佢有實力,你就再答因為佢有話語權。

再追問你實力同話語權係乜?你就答實力就係實力,話語權就係話語權。

廢話連篇。

你成屋蝨乸,日日與你為伍,有日你發燒,發覺身上啲蝨乸唔見哂,你去睇王六醫生,醫生就就同你講,冇事嘅,捉返啲蝨乸上身,你就唔會發燒㗎嘞。

完全冇考慮有冇第三因素存在?你話係咪白痴?

因果係唔可以循環論證,唔係講咗等於冇講。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-7 07:26 PM 發表

西方社會既話語權, 講既係意識形態. 點樣令生活更美好? 西式民主自由. 點樣消除戰爭? 民主自由.
佢地將民主從蘇聯果度偷返黎. 扮唔知道自己係冷戰果時扶左幾多獨裁者.
當然啦, 最大問題唔係呢度, 事實上冷戰時候自由世界果套反而係更實在:
經濟自由主義, 只夠用黎推翻個別統治者既有限民主(當然好多國家都只係門面)
當年港督實際上只受英國監督,係香港至高無上,有事頭婆睇住已經當係民主 ...
我反而覺得西方嘅話語權係以霸權形式展現,話制栽就制栽,話郁你就郁你,完全唔洗理你感受,更會轉灣拐角去同講意議形態抽象嘅說話。

另外關於封城,我反而又覺得阿爺係唔用西方個套遊戲方式演繹話語權,習近平曾經引用一句說話:雖有智慧,不如趁勢。阿爺利用疫情大勢,抓遇機會,以行動證明唔洗口水多,封城係最快速阻止疫情漫延,最快速恢復經濟。你哋唔跟,後果自負。呢種另類演繹,比較符合東方儒家文化精神,內儉而含蓄,效果可能比霸權演澤,影響更深遠。

其實唔需要同人比較,最緊要同自己比較,睇吓係咪日日有進步,話語權除咗有實力之外,仲需要有合適時機去比你提倡講合大勢嘅說話,先可以事半功倍。日日出大太陽,你叫人著雨褸出街,你係神,都未必有人睬你。

引用:
原帖由 hwho 於 2020-12-8 06:48 PM 發表

你有冇睇我寫咩㗎,定係你理解力有問題!?

我咪話左只睇兩樣野啲話係互為因果囉。睇埋其他野,咁邊個係因都可以。我咁論述,原因要指出你只考慮兩樣野,咪有問題囉。返到最初講咩要有xxx先有話語權,咪即係bullshit 囉。咁都唔明
還是你被講中死穴,係度發爛渣?
XXX,真係要X你,所有權力來源,緊係要由多方元素組成,先可以產生,你籠統歸一為單一因素,作為理解,用9up因果關係分析,係咪認知有問題?

啱㗎嘞,捉返啲蝨乸上身,你個病就會好返,唔會再發燒。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]