• 瀏覽: 11,392
  • 回覆: 23
  • 追帖: 1
+3
引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-8 09:26 PM 發表

係你駁唔到想拉去第度講
你呢1帖都係
你智商異於常人先認為人地駁唔到O者.

呢度一直都係講緊話語權, 你講反映美國利益既杜指, 笑撚死.
即係美國搶到人地錢等於有話語權? 呢樣叫霸權, 唔叫話語權. 有能力共同富裕先有話語權.

事實上, 到今日中國提倡既, 更加接近冷戰時期既美國, 講既係發展, 共同富裕.
美國金融海嘯後都唔知發乜野癲, 亂晒大籠.

我有時懷疑, 淫生既存在目的, 就係為左誤導藍營認為黃人都係戇鳩仔.

好可惜, 黃營仲有幾個郁輝之類既大師
我地認人唔會為左方便打飛機揀個傻仔出黎, 係你地先會, 仲要係無中生有, 幻想出黎.

恥笑你係戇鳩仔, 都不會改變我地解決你班仆街既認真程度.

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-9 09:15 AM 發表

大家講話語權係你自己膚淺扯去講利益7咗又話人離題
1班理虧L成日都係東拉西扯人身攻擊恃人多特權玩圍攻
辯論輸嗌交贏
邊個戇鳩仔先講杜指呀?杜指原來同利益無關?  唔通有人認為上市公司唔賺錢股市可以照升?

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-10 10:07 AM 發表

即係起碼你同意我第1句
我邊度同意你第一句呀, 你又思覺失調呀.

我係恥笑緊你講指數時, 根本不知道指數反映既係乜野, 甚至連指數走勢都唔知.

同班回歸後先識性既廢青話之前香港人可以選港督一鳩樣.

香討唔係兒登, 唔好下下逼人地拉低層次去同你解釋啦好唔好. 你知唔知醜架.

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-10 01:40 PM 發表

只要係利益我樓上講就成立
你想用歷史高位走勢推翻係你自欺欺人
你恥笑自己吧
問題係邊個既利益呀?
美國推廣民主自由,只有美國得益,咁叫話語權?
果然係黃人思維。

拎日經黎講更加係笑話。美國正正係覺得蘇聯要收皮了,放開手打壓日本,日經二十幾年未見家鄉,亦反映日本原地踏步。

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-10 02:54 PM 發表

我都唔知你仲有咩可以拗
你唔知自己有乜野可以拗就真。

即係美國同非洲某國講,民主自由會令你地國家更好,結果三十年後,杜指升十倍,非洲某國貧窮依舊,咁叫有話語權?

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-10 05:09 PM 發表

然則你確認正義和平美帝過去1直係帶領世界人類發展利益所以有話語權了?
美國既話語權點黎? 扶持獨裁政府, 提倡經濟自由主義,跟住睇下好唔好彩, 如果獨裁者成功搞得起經濟, 變相等於提升美國話語權。韓國、台灣、智利係最好例子。

可惜失敗例子都唔少,伊朗、古巴、柬埔寨、尼加拉瓜,呢D 冷戰未完已經衰左。

同埋已經係冷戰年代既事。冷戰結束後美國唔講經濟自由主義,唔講有錢齊齊搵,講埋D虛無縹緲既民主自由...

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-11 12:01 PM 發表

你唔好理
總之所有嘢你搵個理論搵個解釋
都擺脫唔到你雙重標準
你乜春都唔知唔好成日引人恥笑啦
你連標準係乜都唔知,講乜野雙重標準呢

戇鳩會害死自己害死手足架,知無

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-12 02:34 PM 發表

我都係用你拋出來嘅說法
既然美帝係有大家眼紅嘅話語權
咁即係說明了美帝帶領人類發展成就矚目有目共睹不爭事實
那是你的邏輯
你們可能覺得自己口材好,依附權力左講又贏右講又贏
我冇你地咁惡,就係冇呢種話語權,甚至仲日日俾人話要拉
不過我最叻就係捉住呢啲人嘅左手打右臉,右手打左臉
你最叻自己打自己塊臉, 以為贏左.

美國冷戰時既話語權, 就係有錢齊齊搵, 經濟自由主義. 蘇聯先係傳民主教果個
幾乎全東南亞都係美國扶持既獨裁政權,蔣家政權、李光耀、馬可斯、蘇哈托、札正熙、泰國軍政府...
美國提倡既經濟自由主義,有成功有失敗
但係蘇聯傳教傳到自己都仆左街,話語權自然係美國度,起碼四小龍有辦睇
點知美國好衰唔衰, 蘇聯仆街後學蘇聯去傳教
到今日仲講乜野話語權?你舉個冷戰後美國傳教既成功例子黎睇下

杜指三萬點咪就係笑撚死,要全世界停滯不前,成就杜指三萬點,咁叫乜撚野話語權呀智將
即係你成副身家加埋未來十幾年人工比誠哥換間板間房,成就長和股價創新高,所以誠哥好有話語權? 係既,總有人想自認誠哥契弟既

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]