• 瀏覽: 11,498
  • 回覆: 42
  • 追帖: 1
+3
引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-12-6 11:12 AM 發表

疫情一樣作假。墨爾本人口咁多,怎可能超過一個月冇確診?又不是行中共果套模式。
証據?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-6 10:47 AM 發表

更高價值係做出黎, 唔係吹出黎.

比如話, 蘇聯由建立到倒台, 西方國家既工人每日做十幾個鐘變到做八個鐘.
你嘅價值只有吃飯

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-12-6 01:11 PM 發表

就憑他們是罪犯後代
赤共也是匪黨
証據全免了

引用:
原帖由 kim_12346 於 2020-12-6 01:29 PM 發表

反共派就係連中共一條毛都郁唔到
先烈89年逼到佢改姓資
終結老人政治,黯然修憲交出軍權
胡耀邦同志可以眼閉

引用:
原帖由 kim_12346 於 2020-12-6 08:22 PM 發表

同你地反共派有關?
當年赤共話香港係反共基地
黃雀行動你唔知?
而且當年赤共還未夠所謂“底氣”
以今日嘅喪心病狂王丹應已好似劉曉波下場

引用:
原帖由 hwho 於 2020-12-6 08:59 PM 發表
其實係咪將話語權講得太複雜呢!?

香港政治評論好興用倒果為因去批評其他人的評論。點解?因為好用囉,世事好多野係互為因果的,咁講法係好易將自己做錯嘅野,變成別自己係受害者。同時等同問人有雞先定有蛋先一樣,永遠無答案。

話語權的論述,同樣係雞同蛋的關係。究竟是先擁有話語權,之後就有實力提升;定係先有有實力提升,才可擁有話語權!?

在我看來,兩者係互為因果,而且同地緣政治,國家之間實力 ...
中國人思想總是1塌糊塗
所有嘢永遠冇答案黑等如白

咩叫話語權?點先叫有話語權?

誰該為二戰負責?波蘭政府不滿普京文章,稱其試圖操縱歷史_手機 ...
波蘭 普京 (來源:m.sohu.com)
普京讓“二戰前的波蘭領導層為波蘭悲劇負責”的表述惹怒了華沙,波蘭總理辦公室指出,俄羅斯總統的文章是在操縱歷史,營造有關第二次世界 ...
m.sohu.com › ...

普京發表萬言文章:從歷史角度回顧,警告波蘭勿成西方反俄 ...
波蘭 普京 (來源:m.sohu.com)
2020年7月2日 — 此外,波蘭還以二戰受害者的苦逼狀,對外喋喋不休地放出不利于俄羅斯的聲音,說二戰元凶不只是德國,還包括蘇聯, 當年 ...
Imagetoday.line.me › article › 遭俄總統普...

遭俄總統普京指控「挑起二次大戰」 波蘭總理回擊:別把加害者講成 ...
波蘭 普京 (來源:today.line.me)
2019年12月31日 — 莫拉維茨奇(Mateusz Morawiecki)。(AP). 俄羅斯總統普京日前指控,波蘭必須為第二次世界大戰爆發而負責, 波蘭 ...
Image香港01 - 新聞資訊及生活服務 應用程式 · 已安裝

普京因何再度發怒?弱小棋子猶不懂得強權的規則|香港01|世界說
2020年3月20日 — 美國駐波蘭大使莫斯巴徹( Georgette Mosbacher)此時也火上加油地幫腔波蘭,於Twitter上發聲「親愛的普京總統,希特拉 ...
Imagezh.m.wikipedia.org › wiki › 弗拉基...

普京多次指責波蘭對二戰爆發負有責任,波蘭總理反擊:你才改寫歷 ...
波蘭 普京 (來源:m.ce.cn)
2019年12月31日 — 當地時間周日(12月29日), 波蘭總理莫拉維茨基(Mateusz Morawiecki) 發表了一份4頁聲明,稱俄總統普京多次就歷史 ...

普京怒批前波蘭大使“混蛋”,俄大使被緊急召見-觀察者網 - 科技
波蘭 普京 (來源:m.guancha.cn)
2019年12月28日 — (觀察者網訊)在普京24日狠批前波蘭駐德國大使利普斯基“混蛋和反猶太人的豬”,對歐洲國家企圖篡改二戰歷史表達.
Imagem.mingpao.com › pns › 國際 › article

抗議普京扭曲歷史波蘭杯葛屠猶悼念- 20200124 - 國際- 每日明報- 明報 ...
波蘭 普京 (來源:m.mingpao.com)
2020年1月24日 — 惟波蘭作為奧斯威辛集中營所在地,其總統杜達(圖)拒絕出席活動。他聲言,缺席是對俄羅斯總統普京「扭曲歷史的抗議」 ...
Imagewww.dw.com › 希特勒-斯大林...

希特勒-斯大林條約:普京的歷史解讀與篡改| 文化經緯| DW | 26.06.2020
2020年6月26日 — 與波蘭國際事務研究所所長德普斯基不同,拉茲維諾維茲從普京 的文章中讀出了新意。他表示,按照文章說法, " ...
Imagesputniknews.cn › politics

波蘭稱普京有關二戰的言論令人擔憂和不解- 俄羅斯衛星通訊社
波蘭 普京 (來源:sputniknews.cn)
2019年12月22日 — 普京12月19日在年度大型記者會上指出,蘇聯軍隊1939年是在波蘭政府對本國軍隊失去控制、波蘭國內形勢混亂 ...

係咪即係講大話嘅能力?
現今資訊自由,你拼命講大話就得架嗱?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-6 09:41 PM 發表

無飯食, 乜都係假.
你呢D 典型何不食肉糜. 果然係黃絲
藍絲都係唔知有意無意被reduce到只有動物本能嘅“人”然後去評論人地先進文明
這裏有兩種人:1種係飽食好死嘅貪得無厭形,佢地深知騎在人民頭上嘅巨大紅利,未必係依附到權力嘅內圈人士,可能只係制度受益者嘅中產而已
另1種係搵朝唔得晚靠權力派蛇齋餅糭歌頌嘅底層愚民,只係施捨得明顯啲咁解
hierarchy of needs就係separate呢兩個程度

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-6 09:54 PM 發表

講緊話語權呀智將.
呢個世界, 窮人多過有錢人好多倍架.
歐美係蘇聯PK後有足足二十年去改變世界. 民主呀自由如果真係掂的話, 只要佢地真心去幫, 又點會唔成事?
結果呢? 嫌非洲難度太大, 印度得啦掛? 咁印度宜家係乜野樣?

唔好話我唔提你. 以前歐美扶持大量獨裁者, 比如話阿拉伯之春落台既埃及總統穆巴拉克.
佢地冷戰果時洗橫手都算了, 蘇聯都崩潰廿年完全無執過手尾, 套價值觀 ...
幫乜嘢?執咩手尾?
洗咩橫手?
非洲要救援係正常
唔好咁多陰謀論啦~
你呢啲就真係井底
就算全球封城都文明過大6

引用:
原帖由 nikonlee 於 2020-12-6 10:01 PM 發表

美國的叫普世價值??

幾億人啊??

印度加中國加印尼加馬來西亞,這幾個都不是西方的政治制度
加起來 30億人,還有中東幾億伊斯蘭國家,也不是玩西方那一套

全球六十億人,西方那10億人玩緊的政治制度好意思叫"普世"??沒野啊嘛!!!1/6人口代表全世界,普咩世,普系邊?

不害羞嘛??普區老母,睜開眼,睇睇尼個世界唔該
人地全部係民主
ching講緊地球定第2個宇宙?

引用:
原帖由 agentsmiths 於 2020-12-7 12:20 AM 發表

如果澳洲政府真的重視人權的話, 也重視 西方國家的民主和新聞自由的話。

他們為何打算 審判揭發 澳洲軍人在阿富汗罪行 的那名記者, 澳洲政府打算 判那名記者終生監禁。

……………………………………………………………………

澳軍醜聞"吹哨人"遭指控,或判終身監禁!近4萬民眾請願,呼籲政府撤訴

悉尼印象    2020-12-06   [原文]

連日來,澳軍隊在 ...
即管睇吓民主國家法律同憲法人權如何實踐

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-12-7 10:58 AM 發表

幾天沒回來, 竟然有這麼多版的留言, 委實始料不及.

西方是雙重標準, 這是事實, 沒有甚麼好辯的.

我只是覺得, 中國爭奪話語權的能力, 還有很多可以改善的空間.
不同意
假設人家50步笑你100步,不是雙重標準
你100步笑人50步才是雙重標準,或更準確叫逆標準
例如你不講赤共雙重標準只講西方雙重標準,本身就是1種雙重標準了
香港警隊唔拉普通記者拉太公報襲警真·黑記,係唔可以叫雙重標準
調轉唔拉太公報襲警真·黑記走去屈普通記者呢,咁就係雙重標準喇
呢個係1班長期喺度叫雙重標準扮唔知嘅道理

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-8 12:09 PM 發表

結果呢?

美國稱霸二十幾年, 結果呢?
唔計中國, 唔計歐美, 比起冷戰時期仲要倒退.

邊個同你講陰謀論呀. 同你講結果呀. 你唔識野鳩吹就收皮啦.
DJI破3萬
講完

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-8 12:12 PM 發表

睇左幾十年一事無成喎. 仲衰過蘇聯仲係度果時.
因為你地偶像普京係假民主?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-8 12:31 PM 發表

講緊全世界呀智將。
日經2萬6。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]