• 瀏覽: 11,490
  • 回覆: 131
  • 追帖: 1
+3
引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-8 12:10 PM 發表

即管睇吓民主國家法律同憲法人權如何實踐
睇左幾十年一事無成喎. 仲衰過蘇聯仲係度果時.

引用:
原帖由 derek2020 於 2020-12-7 10:58 AM 發表

幾天沒回來, 竟然有這麼多版的留言, 委實始料不及.

西方是雙重標準, 這是事實, 沒有甚麼好辯的.

我只是覺得, 中國爭奪話語權的能力, 還有很多可以改善的空間.
不同意
假設人家50步笑你100步,不是雙重標準
你100步笑人50步才是雙重標準,或更準確叫逆標準
例如你不講赤共雙重標準只講西方雙重標準,本身就是1種雙重標準了
香港警隊唔拉普通記者拉太公報襲警真·黑記,係唔可以叫雙重標準
調轉唔拉太公報襲警真·黑記走去屈普通記者呢,咁就係雙重標準喇
呢個係1班長期喺度叫雙重標準扮唔知嘅道理

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-8 12:09 PM 發表

結果呢?

美國稱霸二十幾年, 結果呢?
唔計中國, 唔計歐美, 比起冷戰時期仲要倒退.

邊個同你講陰謀論呀. 同你講結果呀. 你唔識野鳩吹就收皮啦.
DJI破3萬
講完

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-8 12:12 PM 發表

睇左幾十年一事無成喎. 仲衰過蘇聯仲係度果時.
因為你地偶像普京係假民主?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-7 07:26 PM 發表

西方社會既話語權, 講既係意識形態. 點樣令生活更美好? 西式民主自由. 點樣消除戰爭? 民主自由.
佢地將民主從蘇聯果度偷返黎. 扮唔知道自己係冷戰果時扶左幾多獨裁者.
當然啦, 最大問題唔係呢度, 事實上冷戰時候自由世界果套反而係更實在:
經濟自由主義, 只夠用黎推翻個別統治者既有限民主(當然好多國家都只係門面)
當年港督實際上只受英國監督,係香港至高無上,有事頭婆睇住已經當係民主 ...
我反而覺得西方嘅話語權係以霸權形式展現,話制栽就制栽,話郁你就郁你,完全唔洗理你感受,更會轉灣拐角去同講意議形態抽象嘅說話。

另外關於封城,我反而又覺得阿爺係唔用西方個套遊戲方式演繹話語權,習近平曾經引用一句說話:雖有智慧,不如趁勢。阿爺利用疫情大勢,抓遇機會,以行動證明唔洗口水多,封城係最快速阻止疫情漫延,最快速恢復經濟。你哋唔跟,後果自負。呢種另類演繹,比較符合東方儒家文化精神,內儉而含蓄,效果可能比霸權演澤,影響更深遠。

其實唔需要同人比較,最緊要同自己比較,睇吓係咪日日有進步,話語權除咗有實力之外,仲需要有合適時機去比你提倡講合大勢嘅說話,先可以事半功倍。日日出大太陽,你叫人著雨褸出街,你係神,都未必有人睬你。

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-8 12:24 PM 發表

因為你地偶像普京係假民主?
講緊全世界呀智將。

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-8 12:24 PM 發表

DJI破3萬
講完
你係咪證明緊,向全球推廣民主自由,目的只係令美國受益?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-8 12:31 PM 發表

講緊全世界呀智將。
日經2萬6。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-8 12:32 PM 發表

你係咪證明緊,向全球推廣民主自由,目的只係令美國受益?

大6就乜證都插
係你話只睇結果的

引用:
原帖由 強項出口術 於 2020-12-8 11:01 AM 發表

你寫篇嘢出嚟,你真係覺得有實則意義?

人問你點樣有話語權,你就答因為佢有實力,人再問你點解佢有實力,你就再答因為佢有話語權。

再追問你實力同話語權係乜?你就答實力就係實力,話語權就係話語權。

廢話連篇。

你成屋蝨乸,日日與你為伍,有日你發燒,發覺身上啲蝨乸唔見哂,你去睇王六醫生,醫生就就同你講,冇事嘅,捉返啲蝨乸上身,你就唔會發燒㗎嘞。

完全冇考慮有冇第三因素存在?你話係咪白痴?

因 ...
你有冇睇我寫咩㗎,定係你理解力有問題!?

我咪話左只睇兩樣野啲話係互為因果囉。睇埋其他野,咁邊個係因都可以。我咁論述,原因要指出你只考慮兩樣野,咪有問題囉。返到最初講咩要有xxx先有話語權,咪即係bullshit 囉。咁都唔明
還是你被講中死穴,係度發爛渣?

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-8 04:54 PM 發表

大6就乜證都插
係你話只睇結果的
事實上蘇聯崩潰後上證升幅遠勝杜指.
上證以90年12月作為100 點基準, 宜家超過 3400點, 升超過33倍
同時期杜指由 2600點升到今日30000 點, 升不到11倍

點解會有戇鳩仔拎呢樣黎比較? 仲要證明自己錯?
講左話語權係唔係利己, 係要利人.

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-8 04:53 PM 發表

日經2萬6。
仲好意思講日經.
日經90年底都係二萬六, 之前去到三四萬, 咁多年無升過, 家鄉都未見到呀智將.
遺失的二十年乜你唔知

點解會有戇鳩仔自己個龍門都搞唔掂架?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-8 07:04 PM 發表

事實上蘇聯崩潰後上證升幅遠勝杜指.
上證以90年12月作為100 點基準, 宜家超過 3400點, 升超過33倍
同時期杜指由 2600點升到今日30000 點, 升不到11倍

點解會有戇鳩仔拎呢樣黎比較? 仲要證明自己錯?
講左話語權係唔係利己, 係要利人.
雖然蘇聯同你有親
總之而家人升你跌

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-8 07:08 PM 發表

仲好意思講日經.
日經90年底都係二萬六, 之前去到三四萬, 咁多年無升過, 家鄉都未見到呀智將.
遺失的二十年乜你唔知

點解會有戇鳩仔自己個龍門都搞唔掂架?
你大6咪1樣
計歷史最高位
人地發展度高你幾多
人均GDP高你幾多呀~

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-8 09:06 PM 發表

你大6咪1樣
計歷史最高位
人地發展度高你幾多
人均GDP高你幾多呀~
駁唔到想矇混過關?

都講左,唔係發展度高低問題,係美國獨霸天下二十幾年,帶比世界乜野? 無蘇聯阻頭阻勢, 為何戰爭無少到, 貧窮依舊? (唔計中國) 我同你講話語權睇結果, 呢個就係結果, 講指數? 咪低B 啦.

淨係講杜指, 你意思係美國獨肥天下瘦? 即係美國向全世界推廣民主自由, 只係為左美國利益? 你去咁同美國宣傳, 小心CIA溶左你

講日經更加戇鳩, 你係咪唔知道當年美國點樣打壓日本既高科技產業同汽車產業?
自由競爭下 Intel 都差d執笠. 結果美國洗橫手一野打沉日本半導體產業.
日經亦反映一切, 二十幾年來一點都無升過

難聽D 講, 美國冷戰時期扶持獨裁者, 推經濟自由主義, 反而有部份獨裁者帶領國家走向繁榮.
亞洲四小龍, 全部都係獨裁者治下起飛. 仲有南美, 軍政府越強勢, 經濟就越好.當然, 當年既起飛到今日好多遺留問題. 不過美國無提出任何解決方法, 反而學蘇聯停滯期果時咁, 講意識形態. 傻的嗎?
佢果套民主自由唔掂, 係你國問題, 掂左就係民主自由功勞, 公我贏字你輸, 呢樣都算, 咁都要有成果先得架.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]