• 瀏覽: 36,550
  • 回覆: 11
  • 追帖: 2
+13
據英國廣播公司(BBC)報導,一個國際團隊近日研究發現,中國森林碳吸收量對全球的貢獻被低估了。
  這一報告於10月28日發表在《自然》(Nature)科學期刊上,研究人員基於實地考察和衛星觀測,分析出中國兩個區域的新造樹林吸收二氧化碳規模被低估了。

BBC:中國植樹造林的碳吸收作用“被低估了”

報導稱,一個國際研究團隊發現在中國兩個地區的新造樹林對二氧化碳的吸收程度被低估了。該團隊表示,兩個地區加起來,占中國整體陸地“碳彙”的35%多一點。(作者註:碳彙
carbon sink,是指通過植樹造林、植被恢復等措施,吸收大氣中的二氧化碳,從而減少溫室氣體在大氣中濃度的過程、活動或機製。)

而這兩個被嚴重低估的碳彙地區,是中國的西南地區和東北地區。BBC在報導中寫道:“此前被低估的兩個碳彙地區是在中國西南部的雲南、貴州和廣西三地;以及東北部,主要是黑龍江和吉林。”

中國新造樹林的減碳能力令專家吃驚

這兩個地區的造林綠化面積擴展得很快,其帶來的減碳能力讓外國專家意想不到。

研究稱,這些省份已經形成了大面積快速造林的格局,在過去10到15年裡,省級森林面積每年增加4萬至44萬公頃。西南地區的陸地生物圈已成為中國最大的碳彙,約占中國陸地碳彙的31.5%,遙遙領先於其他地區。東北地區的生物圈則具有季節性,約占4.5%。

該研究的聯合作者、英國愛丁堡大學的保羅·帕爾默教授(Prof Paul Palmer)表示,這些森林碳吸儲庫的規模雖然令人驚訝,但他指出,這個結論值得信賴。

“大膽的科學結論必須有大量的證據支援,而我們在研究當中做到了這一點。”他對BBC說:“我們彙集了一系列實地測量和衛星數據的證據,對中國碳循環得出了一個前後一致並且站得住腳的說法。”

2019年8月29日,黑龍江大興安嶺秋季森林

儘管二氧化碳排放量約占全球28%,但中國已宣佈爭取在2060年前實現碳中和。

報導稱,近年來,中國的綠色植被增長有目共睹。最近數十年已經新種了數以十億計的樹木,來抵抗沙漠化和水土流失,同時還發展起了蓬勃的木材和造紙產業。

中國是全球變綠的重要力量

中國的淨零排放目標,對全球的碳彙問題與氣候變化都至關重要。

2019年,NASA曾發表報導稱,與20年前相比,世界越來越綠了,而中國是促進這一改變的重要貢獻者之一。

報導稱,來自NASA地球衛星數據顯示,中國和印度的植樹造林和農業等活動主導了地球變綠的過程。“衛星數據(2000-2017年)顯示,中國和印度境內的綠化帶非常醒目,與世界各地的農田重疊。”

NASA官網配圖

中國的綠化帶是主導世界變綠的重要力量,即使在全球植被面積中佔比不大,但增長速度在全球領先第一。正如NASA所指出的:“中國的植被面積僅占全球的6.6%,但全球植被葉面積淨增長的25%都來自中國。”

=====

無論反中人士點抹黑中國都好, 中國一直不斷在默默為世界作出貢獻.

新聞來源連結:
https://sina.com.hk/news/article/20201204/0/5/2/BBC-中國植樹造林的作用被低估了-12482374.html

[補充:]
有幾個天才跳出來話有咩理由中國比南美綠, 所以呢張圖一定係假.
所以都係要解釋下: 圖中綠色係指綠化度增加, 唔係單純睇果度有幾多樹! 圖係NASA出的, 好多外國媒體都有引用.
BCC原文LINK:
https://www.bbc.com/news/science-environment-54714692

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2020-12-4 11:31 AM 發表
我上REDDIT睇下D閪人講乜
有部分理想既就覺得中國做得好
非理性果D就話係假新聞
又話中國而家D減碳太遲啦點點點

唉 
的確. 美國的洗腦有一定成果, 部份西人一見到有中國的好事就直接話係假, 諗都唔洗諗.

不過都仍有其他人明白所有國家一樣, 有好野有差野, 應該客觀咁睇每件事.

引用:
原帖由 kuochung 於 2020-12-4 11:32 AM 發表
假圖維穩文章來的,最後幅圖一看就知,成個南美最勁的阿瑪遜森林竟然得少少綠色 ,大佬,造假都造得專業d好無??
正如其他CHING已解釋左, 綠色係指由原本冇咩綠化, 變到有綠化的地方. 唔好叻唔切.

比埋BBC原文你睇. 希望你唔好話BBC同NASA都係造假吧.
https://www.bbc.com/news/science-environment-54714692

引用:
原帖由 szokay 於 2020-12-4 11:40 AM 發表

你聽過家陣北京仲出現沙塵暴咩?明明就系治理左明顯好左。
你真系無了解內地開始發展生態環保了。。
冇錯. 呢點係好實在的證據, 證明中國真係在環保方面有出力.

引用:
原帖由 on9star 於 2020-12-4 01:06 PM 發表

佢會話中國冇人權 ( 突然變咗民主人權少女戰士)
果條女本來我都睇好佢。但佢最近share河童的帖,所以發現佢都系白痴妹一名,太令人失望。

引用:
原帖由 francishonlkl 於 2020-12-4 01:28 PM 發表
其實中國講沙漠化同水土流失...
我有記憶Ge已經講左至少有2X年
近呢幾年開始睇到有所成果
今日個成就唔係一朝一夕達成
西方吾瞭解中國係佢地傲慢
但香港年輕一代對國家帶有偏見
自以爲看穿一切, 無所不知, 其實只係無知
真係用心聼多D吾同意見, 理性思考多D啦
當真係對中國有一定程度認知
就會發覺雖然中國有好多問題尚待解決
但佢係一路改善向好, D政策好多都極具前瞻性
細個 ...
中國的國家規划持續性好高,有需要時可以持續十幾年甚至幾十年去完成。呢點在每四五年就換一次政府的民主國家就較少可以做到。

引用:
原帖由 askwinglam 於 2020-12-4 01:28 PM 發表

西方國家講嘅環保就係將自己國家垃圾去其他國家
絕對係。
以前曾經有新聞報導美國某個州的大部份垃圾都會循環再造。當時仲以為佢哋可以咁環保真係厲害。
後來再有跟進新聞先知道原來佢哋的做法就係將垃圾運去中國或者其他東南亞嘅國家循環再做。

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-12-4 08:12 PM 發表

歐美白人既思想係有錢先做,無錢唔做。中國人思想係為國家貢獻,為地球貢獻,當然可以好高速地超越自己,超越白人啦!
直接D講, 歐美人係以為資本主義可以解決所有問題. 但現實就係資本主義解決唔到大部份情況唔會直接有錢賺的環保問題.

引用:
原帖由 ttkwan 於 2020-12-4 10:16 PM 發表

細個讀嘥銀時話到夜晚會逆操作吸氧排碳……嗰時已經疑惑照直就咁理解嘅話同無作用有咩分別?當時冇問(老師實話玩嘢)……假設真如以上所述:無拆解過碳含量不過係集中咗係日照以外嘅時區。同印度種姓全宗由始至終都只能夠倒垃圾有咩分別?

#每夜碳氣
#印度階級主義達到極致
呢個係好問題。

要解答,就係日間吸的CO2,就會比晚上放的CO2多。

其次,植物由種子變大樹,而大樹本身的主要成份就係Carbon。呢啲Carbon主要就係由佢吸收空氣中的CO2得來。(相反,燒煤就係將古代植物吸收左的Carbon放返出空氣。)

引用:
原帖由 寂寞的香煙 於 2020-12-4 10:19 PM 發表
中國綠色多過南非,假圖!
一樓解釋左,綠色係綠化增加的意思。圖係nasa出的,已有多個媒體引用。 

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2020-12-4 10:30 PM 發表

同意,西方媒體會夾雜真假消息,再用負面字眼去洗讀者腦,久而久之達到抺黑中國嘅目的。
都係。真假夾雜先係高招。 

引用:
原帖由 simpson777 於 2020-12-5 10:12 AM 發表
中國跟手應該向西改造新疆,將荒原沙漠變成綠林
新疆而家環境已經唔錯. 當然仍會愈來愈好.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]