• 瀏覽: 36,532
  • 回覆: 336
  • 追帖: 2
+13
引用:
原帖由 阿聞 於 2020-12-4 10:55 AM 發表
據英國廣播公司(BBC)報導,一個國際團隊近日研究發現,中國森林碳吸收量對全球的貢獻被低估了。
  這一報告於10月28日發表在《自然》(Nature)科學期刊上,研究人員基於實地考察和衛星觀測,分析出中國兩個區域的新造樹林吸收二氧化碳規模被低估了。
https://rs3.sinahk.net/cap/3/2020/12/04/9/98fd298fde1b07a8785fb79280b87201.jpg ...
黃人佢地可能會話 d樹係用黎監視人民

引用:
原帖由 快樂平實人 於 2020-12-4 01:12 PM 發表
但中國破壞環境既速度仲快呢…海洋污染就係其一
如何污染海洋呢? 求其UP下?

BTW中國在海中大量種值珊瑚礁
綠化海洋你又知唔知?
https://hk.on.cc/cn/bkn/cnt/news ... 1023_05011_001.html

引用:
原帖由 快樂平實人 於 2020-12-4 13:12 發表
但中國破壞環境既速度仲快呢…海洋污染就係其一
日本諗住傾倒輻射水,講污染真係日本羅白贏晒

引用:
原帖由 C皇 於 2020-12-4 01:15 PM 發表

黃人佢地可能會話 d樹係用黎監視人民
一定係啦
每顆植物入夜就移動
去點人數
睇下有無人偷走

即使仍有不足,不斷進步係事實,不過仍然在井低甘願坐井觀天仍大有人在

相對於你老美,只叫人做,自己唔做,中國真係對世界有更大貢獻。

繼美國肺炎之後 阿爺又救了全地球

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2020-12-4 12:51 PM 發表

不如睇下人均排放丫?
你比較埋人均收入仲好
以每美金gdp每人每年排放幾多
就知道邊個效率低

其實中國講沙漠化同水土流失...
我有記憶Ge已經講左至少有2X年
近呢幾年開始睇到有所成果
今日個成就唔係一朝一夕達成
西方吾瞭解中國係佢地傲慢
但香港年輕一代對國家帶有偏見
自以爲看穿一切, 無所不知, 其實只係無知
真係用心聼多D吾同意見, 理性思考多D啦
當真係對中國有一定程度認知
就會發覺雖然中國有好多問題尚待解決
但佢係一路改善向好, D政策好多都極具前瞻性
細個果陣我自己都好響往西方國家
但呢幾年真係發生太多事
越來越覺得其實近代西方
骨子裏都仲係同以前滅人族搶人土地班祖先係一Q樣

引用:
原帖由 chimingchan2014 於 2020-12-4 11:07 AM 發表

就係因為中國有真實嘅供獻,而歐美呢啲西方白人國家,就只會得把口講但就要求其他人去做自己唔做,所以唔抹黑中國又點得呢。要知道呢啲白人國家,講乜嘢環保、自由、人權,其實都只係用嚟打壓其他國家嘅工具。試想想,消耗最多地球資源嘅國家不就是這班西方白人國家嘅人民嗎?
西方國家講嘅環保就係將自己國家垃圾去其他國家

引用:
原帖由 TWSK73 於 4-12-2020 11:39 發表
bbc竟然會講中國嘅好嘢。
今日太陽喺西邊升起咩?
BBC比黑客黑左亂出貼

引用:
原帖由 TWSK73 於 2020-12-4 01:10 PM 發表

難道是英國?
1950年1月6日,英國政府宣布承認中華人民共和國,是第一個承認新中國的西方國家,1954年6月17日英國與中國建交,當時為代辦級外交關係。1972年3月13日昇格為大使級外交關係。
瑞典是最先與我過"建交"的西方國家!

引用:
原帖由 阿聞 於 4-12-2020 10:55 AM 發表
據英國廣播公司(BBC)報導,一個國際團隊近日研究發現,中國森林碳吸收量對全球的貢獻被低估了。
  這一報告於10月28日發表在《自然》(Nature)科學期刊上,研究人員基於實地考察和衛星觀測,分析出中國兩個區域的新造樹林吸收二氧化碳規模被低估了。
https://rs3.sinahk.net/cap/3/2020/12/04/9/98fd298fde1b07a8785fb79280b87201.jpg ...
唔好信呀
我睇蘋果,佢話果d唔係森林,只係在石屎地上油上綠色漆油

引用:
原帖由 wize 於 2020-12-4 01:27 PM 發表

你比較埋人均收入仲好
以每美金gdp每人每年排放幾多
就知道邊個效率低
即係點 高GWP既人用多D碳排放就有道理?

盲反中狗唔會認同中國對世界貢獻,只認同歐美狗破壞世界但當唔知的雙重標準

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]