• 瀏覽: 33,727
  • 回覆: 336
  • 追帖: 3
引用:
原帖由 limax 於 2020-12-4 11:56 AM 發表

作者識唔識睇?

印度邊會咁綠
而非洲咁多白色 咁即係
白色=多樹木
係你唔識睇,綠色係代表綠化帶增加,黃色係代表減少,所以南美森林一片黃色,唔係代表佢係沙漠,只係代表佢植物減少左

引用:
原帖由 加燦 於 2020-12-4 12:16 PM 發表

有去過中國的都會見到中國植林工程的偉大. 個幾鐘頭車程中, 植林區都未斷過, 都唔知佢哋點可以種咁多樹.
政府比市民種植樹苗到生長一定大小就賣比政府去植林,這是雙贏尤其係貧困村戶

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kuochung 於 2020-12-4 11:32 AM 發表

假圖維穩文章來的,最後幅圖一看就知,成個南美最勁的阿瑪遜森林竟然得少少綠色 ,大佬,造假都造得專業d好無??
咁係Nature定BBC維緊穩呀?

回覆 引用 TOP

讚大陸嘅外國人就係理性,講得好,講得,反共嘅外國人就係外國勢力,汚衊大陸,我肯定呢啲外國人一定收咗共產黨錢同女人著數先會咁講。

讚大陸嘅外國人就係理性,講得好,講得啱,揭露大陸衰嘢嘅外國人就係外國勢力,汚衊大陸。咁講有冇錯?

中國根本一直默默地做好事,只不過某些國家既人係度抹黑。

回覆 引用 TOP

中國真心做實事,洋人做洋服一流🤔🤔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kuochung 於 2020-12-4 11:32 AM 發表

假圖維穩文章來的,最後幅圖一看就知,成個南美最勁的阿瑪遜森林竟然得少少綠色 ,大佬,造假都造得專業d好無??
你老味,中文都唔識睇
報導稱,來自NASA地球衛星數據顯示,中國和印度的植樹造林和農業等活動主導了地球變綠的過程。“衛星數據(2000-2017年)顯示,中國和印度境內的綠化帶非常醒目,與世界各地的農田重疊。”

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 limax 於 2020-12-4 11:56 AM 發表

作者識唔識睇?

印度邊會咁綠
而非洲咁多白色 咁即係
白色=多樹木
你老味,中文都唔識睇
報導稱,來自NASA地球衛星數據顯示,中國和印度的植樹造林和農業等活動主導了地球變綠的過程。“衛星數據(2000-2017年)顯示,中國和印度境內的綠化帶非常醒目,與世界各地的農田重疊。”

回覆 引用 TOP

好多黃絲都話中國文化係值得保存, 而共產黨係好衰格.
無錯共產黨過去做左好多事, 但而家中國係行社會主義制, 咩都係整個社會行先.

好多政策係做到左,

黃C就日日都撩起共產黨既衰野, 日日吹到好大好大.

回覆 引用 TOP

引用:

講真,要做文宣狗都被返少少常識,張圖綠色代表係compare年份,越綠即代表綠化越成功,而南美本身巳經成區森林被伐,當然唔都綠色啦。。。

回覆 引用 TOP

班黃屍仲話中國改造沙漠是人為破壞生態,應該由得沙漠存在,痴孖筋,反正中國做什麼都錯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 阿聞 於 2020-12-4 10:55 AM 發表

據英國廣播公司(BBC)報導,一個國際團隊近日研究發現,中國森林碳吸收量對全球的貢獻被低估了。
  這一報告於10月28日發表在《自然》(Nature)科學期刊上,研究人員基於實地考察和衛星觀測,分析出中國兩個區域的新造樹林吸收二氧化碳規模被低估了。
https://rs3.sinahk.net/cap/3/2020/12/04/9/98fd298fde1b07a8785fb79280b87201.jpg ...
之前睇過d記錄片
中國在阻止沙漠擴大,將沙漠植林綠化嘅努力和成績都令人動容!
👍👍👍👍

[ [ [ Work Hard, Play Hard ] ] ]

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2020-12-4 11:31 AM 發表

我上REDDIT睇下D閪人講乜
有部分理想既就覺得中國做得好
非理性果D就話係假新聞
又話中國而家D減碳太遲啦點點點

唉 
好多死鬼根本唔肯面對現實。

你看到的未必是事實
你以為的事實未必是真相

回覆 引用 TOP

引用:

老老實實,做文宣狗都畀返少少常識,綠色係代表綠化帶增加,黃色係代表減少,所以南美森林一片黃色,唔係代表佢係沙漠,只係代表佢植物減少左。。。

回覆 引用 TOP

唔乸係呀?BBC竟然冇踩中國?叫班黃絲反中𠃊情何以堪

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]