• 瀏覽: 1,868
  • 回覆: 3
蔡嬸係香港國安法通過前,唔經大腦講過一旦通過會反制
考慮廢除港澳條例
台灣現行法律,兩岸人民條例,大陸人同港澳人士唔同
所以有港澳條例
如果廢除左,即係港澳人士列入兩岸人民條例,視同大陸人
意思係過去不同待遇會取消
好似好巴閉咁

但係講完之後,發覺唔對路,之後都唔敢再提
兩岸交惡,香港仲可以當成一個緩衝之地
對台灣利多於弊
萬一關係再惡劣落去,大三通都暫時終止
台灣商人連香港都冇法直接去,邊個損失大

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-12-4 03:04 PM 發表

菜大媽百分之九十是被美國抓住了把柄
假學歷呃左幾十年
只不過冇一招斃命證據
只要美國施壓英國認證
官方證實當年的確冇畢業
立刻身敗名裂落台等坐監

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-12-4 05:03 PM 發表

師兄可否分析下澳洲這次事件為何炸了?
我看有很多不同說法
有的說是西方良心,有的說因為recp
有的說米國為了甩鍋
但我看到資料澳洲很早就開始調查此次事件
你係咪講中國制裁澳洲?
呢個澳洲總理本來就對中國不友善
佢係最早2018年第一個宣布禁用華為5G國家
澳洲出口中國佔總出口百分之三十幾都膽敢咁串
而家侵侵落台,新仇舊恨一次同澳洲算清楚
中國藉此告訴大家,大哥同二哥打交下面的跟班唔好多事
否則下場就會好似澳洲咁
國際現實生存遊戲本就係咁玩
中美貿易戰,邊方賺得多順差,當然唔想撕破臉
呢啲係基本常識
國際社會近年黎,成日出現類似侵侵呢種民粹領袖以為反中係世界潮流
唔識死小國都想加入玩野
如果中國唔認真出手教訓,利用反中玩野國家只會越多

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-12-4 07:58 PM 發表

我不是想問這
是打死我也不相信所謂西方良心會把事情曝光出來
而且國際法庭控告米國戰爭罪,我猜想這背后肯定是有股力量在推動這些
我認為無關西方良不良心
夜路走多了,終會遇到鬼
壞事做多,據說調查了四年
終究紙包不住火,想掩蓋都掩唔住

虐殺阿富汗人,點解會有相有畫面?
咪係自己人拍
過去美國囚禁虐待恐怖份子
流出照片,又係當時自己人拍

軍人當兵當到痴晒線,尤其係派去戰地
冇聊起來,手上有槍,唔當人命係命
仲覺得好好玩,拍底留為紀念

另一個可能係,部隊裡面可能仲有少數有良知
偷拍存證,將來用黎自保
係戰場上表示反對咁玩,官階唔夠大,分分鐘會被老屈殺埋

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]