• 瀏覽: 6,049
  • 回覆: 72
引用:
原帖由 貓男 於 2020-12-7 05:42 PM 發表

樓主講嘅係民主唔係萬能,
冇話民主係無能喎!

人民質素唔達標,民主只會變民粹係鐵一般嘅事實。
每笪地方嘅政制都有佢背後嘅原因,唔能夠話獨孤一味西式民主就世界通行。

再講,係去都去大灣佢啦,去乜鬼北韓?
正如你追求民主自由唔會去印度巴西一樣。
對對對 ...

我想說的是 , 一個國家成了現在的樣子 , 社會  經濟  軍事  政治各有影響
政治制度有無機會影響到經濟??? 有 ...
不過簡化到民主=經濟好 , 非民主=經濟就肯定係錯 !!!

#1印度同泰國既例子 , 就係說明左如果無物理消滅地主階層 ,
咁民主制度只會提供新既方法 , 比佢地同政治結合 ...
佛偈一D咁講丫 : 茶無論係倒落個杯度 , 但比毛巾吸晒 , 佢其實都依然係茶
只係容器唔同左姐

熱賣及精選
引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-12-7 08:05 PM 發表

獨裁者係獨裁到不准人批評佢獨裁!
你講的尼句也邏輯真系無敵

我是獨裁,所以不用說
你不是獨裁,因為不能說

是與不是,正反兩面都比你一句話殺晒,好野!!果然是美國特色

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-12-7 08:13 PM 發表 

你咁即係話北韓好窮!
北韓相對于中國離講確實好窮,好多北韓人在吉林打工,你不知道??東三省經濟在全國來說已經包尾,對北韓人離講依然算富裕,因為美國禁運,物質生活肯定中國富裕好多

相對廣東就更加窮,事實就是事實,討論就要實事求是

北韓沒自己完善的工業能力,又沒石油,礦產資源,還比美國禁運,不窮才怪,生產幾個要素,資源,人才,地理位置(運輸),科技,這些才最重要,不是咩民主自由,你睇睇中東幾個石油國,咩民主都沒,一樣富的漏油

中國共產黨沒教我地獨裁,但幾十年教育,只是教會幾千年人民歷史知識,教會人民客觀看待問題,不會信咩民主自由萬能論,一個國家富強好多因素組成,制度只是其中之一,而且不是只有一種制度

美國可以通過通識課幫香港的學生洗腦,教出一般蠢人,可惜影響不到大陸的教育,所以在大陸搞不成64,顛覆不到共產黨,哈哈哈,現在隨着教育程度提高,民族自信心上左離,好多大陸人覺得美國說的已經不是真理,哪怕留學生留學甘多年,都影響不到中共,就更加難搞了,見軟的不行,美國就發爛渣

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-12-7 09:53 AM 發表

民主系好,但不是西方這種又資本控制的民主制度,資本逐利,又點會為民?中國是政治控制資本的民主社會。 香港黃屍,如果你地反對中共喜歡西式民主,你地就唔好怪政府無樓住比你地住,內地人才又搶曬你地份工,因為資本民主制度(美式民主)就係咁
坦白講 , 睇 "民主" 既發展史基本係完全跟 "資本" 同步 ,
而最早既現代民主係英國出現本身 , 都係資本階級向舊地主階級(貴族)
係政治特權(統治權)發起既挑戰 !!!

最早既英國選民投票 , 選民係不足人口1% , 而且完全以交稅額判定 ,
所以從一開始 , "民主" 同 "資本" 就係共生關係 ...

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2020-12-8 11:36 AM 發表

坦白講 , 睇 "民主" 既發展史基本係完全跟 "資本" 同步 ,
而最早既現代民主係英國出現本身 , 都係資本階級向舊地主階級(貴族)
係政治特權(統治權)發起既挑戰 !!!

最早既英國選民投票 , 選民係不足人口1% , 而且完全以交稅額判定 ,
所以從一開始 , "民主" 同 "資本" 就係共生關係 ... ...
英國上下院係協議下產品!  民主推反政府係法國革命    謮下歷史先來吹民主拉!  資本係現代化地主集團!  選舉制度比利益集團控制  何來民主?  美軍幫助越南吾係因為美國人民需要  而係因為美石油公司需要!  岸鳩鳩  大腦程式化

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-12-8 12:28 PM 發表

禁運有乜所謂?
獨裁就是萬能!
乜都可以自己製造!
唔使俾錢人賺!

好似米咁,當然用獨裁改變氣候,自己大量種!
唔通買阿差D米好?硬過石頭,係印度人先食得落啫!

如果拎去大陸,應該係餵豬用!
請不要說侮辱智商的話,這樣顯得你很low,不過你要可以貶低自己,我也沒所謂

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-12-8 01:50 PM 發表

你智商唔係咁 low呀?乜你唔識內循環先係王道!
我只聽過雙循環 內循環+外循環

咩沒人話你知?

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-12-10 12:48 AM 發表

你居然批評習主席的內循環經濟!
1 內循環不是習近平首先提出
2 內循環只是要求促進內需,自身創造能力
3 一直都系講內外雙循環,多睇點內地新聞

4 用這種文革語氣,造成回答者心理負擔,加強中國是獨裁國家印象??你玩尼點文字遊戲悶唔悶,今時今日還玩尼套,中國都改革開放40幾年了,大家來往甘密切,費事比你拉低智商,系甘先

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-12-10 02:54 PM 發表

外循環?邊個同你玩?北韓個D不是循環,係女人姨媽到!

嘴硬沒用,數字說話,請晒你的數字

你也可以話我發的是假數據,所以你要反駁話沒外循環,也請發數字說明,不是話咩工廠都搬去東南亞,咩貿易戰,制裁

數字就是數字,數字說明一切

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]