• 瀏覽: 7,127
  • 回覆: 8
引用:
原帖由 軍閥政治 於 2020-12-4 07:20 PM 發表

同意 !!!

唔好話憲法  制度 , 其實好多法律都係咁 , 表面係 "普世價值" ,
但內文細節往往只適用當時當地 ... 一味盲目亂搬制度 , 根本就係錯誤 !!!

就好似荷蘭同比利時當年分裂 , 就係因為一個商業強  一個工業強 ,
要工業強果個 , 夾強接受一個商業導向既制度 , 咁當然會出現好多問題拉
何況係更加截然不同既東西方
其實這些道理很多人都懂,只要讀多幾年書,有一些社會經驗

為何很多人還鼓吹自由民主解決一切,無非就是各懷鬼胎,有政治目的

參考台灣蔡總統

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-12-5 03:19 PM 發表

獨裁先係萬能,盡快移民北韓啦!
我也不喜歡獨裁,幸好中國不是獨裁

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-12-6 12:14 AM 發表
北韓邊有衰落?你咪散播謠言,投訴你!
北韓人有錢到不得了,個個上電視都係肥仔肥妹!想減都減唔到!
你快啲移民去啦!
發爛渣不是討論問題的根本

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-12-7 08:05 PM 發表

獨裁者係獨裁到不准人批評佢獨裁!
你講的尼句也邏輯真系無敵

我是獨裁,所以不用說
你不是獨裁,因為不能說

是與不是,正反兩面都比你一句話殺晒,好野!!果然是美國特色

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-12-7 08:13 PM 發表 

你咁即係話北韓好窮!
北韓相對于中國離講確實好窮,好多北韓人在吉林打工,你不知道??東三省經濟在全國來說已經包尾,對北韓人離講依然算富裕,因為美國禁運,物質生活肯定中國富裕好多

相對廣東就更加窮,事實就是事實,討論就要實事求是

北韓沒自己完善的工業能力,又沒石油,礦產資源,還比美國禁運,不窮才怪,生產幾個要素,資源,人才,地理位置(運輸),科技,這些才最重要,不是咩民主自由,你睇睇中東幾個石油國,咩民主都沒,一樣富的漏油

中國共產黨沒教我地獨裁,但幾十年教育,只是教會幾千年人民歷史知識,教會人民客觀看待問題,不會信咩民主自由萬能論,一個國家富強好多因素組成,制度只是其中之一,而且不是只有一種制度

美國可以通過通識課幫香港的學生洗腦,教出一般蠢人,可惜影響不到大陸的教育,所以在大陸搞不成64,顛覆不到共產黨,哈哈哈,現在隨着教育程度提高,民族自信心上左離,好多大陸人覺得美國說的已經不是真理,哪怕留學生留學甘多年,都影響不到中共,就更加難搞了,見軟的不行,美國就發爛渣

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-12-8 12:28 PM 發表

禁運有乜所謂?
獨裁就是萬能!
乜都可以自己製造!
唔使俾錢人賺!

好似米咁,當然用獨裁改變氣候,自己大量種!
唔通買阿差D米好?硬過石頭,係印度人先食得落啫!

如果拎去大陸,應該係餵豬用!
請不要說侮辱智商的話,這樣顯得你很low,不過你要可以貶低自己,我也沒所謂

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-12-8 01:50 PM 發表

你智商唔係咁 low呀?乜你唔識內循環先係王道!
我只聽過雙循環 內循環+外循環

咩沒人話你知?

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-12-10 12:48 AM 發表

你居然批評習主席的內循環經濟!
1 內循環不是習近平首先提出
2 內循環只是要求促進內需,自身創造能力
3 一直都系講內外雙循環,多睇點內地新聞

4 用這種文革語氣,造成回答者心理負擔,加強中國是獨裁國家印象??你玩尼點文字遊戲悶唔悶,今時今日還玩尼套,中國都改革開放40幾年了,大家來往甘密切,費事比你拉低智商,系甘先

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-12-10 02:54 PM 發表

外循環?邊個同你玩?北韓個D不是循環,係女人姨媽到!

嘴硬沒用,數字說話,請晒你的數字

你也可以話我發的是假數據,所以你要反駁話沒外循環,也請發數字說明,不是話咩工廠都搬去東南亞,咩貿易戰,制裁

數字就是數字,數字說明一切

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]