• 瀏覽: 7,192
  • 回覆: 7
引用:
原帖由 軍閥政治 於 2020-12-4 09:01 AM 發表
好多人都知道 , 社會主義係反資本主義 , 但小弟發現佢地唔只反資本 ,
甚至有可能反其他先於資本主義 ...
奴隸主義社會 > 封建主義社會 > 資本主義社會 > 社會主義社會 ,
呢個係馬克斯既社會進化構想 ;
其實理論上 , 社會主義係要消滅既係 , 最落後既社會模式 !!!

"封建地主" 係一個現代基本被棄用既名詞 , 但係唔代表佢地唔再存在 ,
小弟最近發現係學術界 ,  ...
可能只有北歐同澳紐算是民主國家中較少問題,即是只有他們至適合玩呢種制度,雖然我覺得如果他們行中共政制會更國富民強。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-12-4 04:43 PM 發表

聖經有個「撒種的比喻」,是說把種子喻為福音,有些人聽了福音會信主、有些不信、有些信得不夠堅實最后又不信,就如種子落在肥沃的土壤會開花結果、落在石頭地上不會發芽、或有些落在沙石地是生根發芽了但根長得不夠牢固最后被風吹倒了。

這個比喻的重點在肯定聖經的福音(種子)是絕無問題的,若不能有好結果都是接受福音的個體(種子落下的那塊地)出了問題。

我看「民主萬能論」的邏輯也是一樣,民主投票制度若不能帶給 ...
有。中共果套係全世界也適合。

引用:
原帖由 robin09 於 2020-12-6 10:07 AM 發表
一個即將離任的政府,使勁的挖坑埋雷使絆子,就是為了要使下任政府癱瘓,一事無成,讓國家停滯甚至陷入混亂。
這樣禍國殃民的行為,竟然可以堂而皇之的上演,合法的上演,真正深受其害的人民也甘之如飴。
垃圾的制度,產生垃圾的政府,孕育愚昧的人民,美國人民有多反智多愚昧,這次疫情看得清清楚楚。
美國式垃圾民粹制度,禍國殃民,但卻敢不要臉的整天吹噓什麼”普世價值“使勁的向全世界硬塞。
禍害自己也就罷了, ...
所有行西方式民主制度的國家也是垃圾,人民也是低智。

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2020-12-6 11:18 AM 發表

有人有社會就有利益關係  而從古羅馬到古中國 各個古國產生領導人 方式吾同但 政府結構同領導人產生都係分開處理!無論用任何方式產生領導層都有暗黑面  請問有邊個方式產生領導層 係冇暗黑面的?
中共宜家冇。之前最錯選左胡趙二人。

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2020-12-6 11:27 AM 發表

民主精神  只係大概念  吾係政治必然需求!  只有西方傳媒不停宣染 誤會人民!  冷戰時間產品!  民主  自由   人權 法國大革命  精神  囗號 支持農民推反皇室!  但結果  人民是否受制於法律?  那自由的定義是什麼?  民主的定義又是什麼?
所以咪話西方人仲信呢一套係白痴

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2020-12-6 11:33 AM 發表

黑暗面係指人性的貪婪! 戀權戀財!  馬雅式或羅馬式民主  吾係代議士有分幫分派咩 吾係又係利益集團操控咩?  而家英法 代議士一樣又係黨派之分  至於人民生活(政治)是黨派相爭之間第一位?
我信宜家中共有機制去避免這些黑暗面。

引用:
原帖由 denniscwip 於 2020-12-6 11:29 AM 發表
On9仔先信民主自由萬能。
中共模式使中國成為全球最接近理想國的國家。

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2020-12-6 03:28 PM 發表

一講政治制度  就標籤  北韓中共  完成冇思考空間!  比人洗哂腦!  北韓係接近帝制 父了相傳!  美國好得去邊  2黨輪住做  有咩分別?
所以我都唔知美國選來仲乜,兩黨一人做四年咪算,咁煩。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]