• 瀏覽: 7,110
  • 回覆: 13
引用:
原帖由 軍閥政治 於 2020-12-4 11:06 AM 發表
呢個世界好多小朋友 , 相信 "民主萬能論" , 話西方就係因為民主制度 ,
所以咁先進 ... 真係笑大人個口
你連民主係咩都未知  點討論?  一個無結果架討論!  正確定義 先有討論空間!  民主是  選舉領導人制度!  政府工作人員不包括在選舉內!  至於選舉是否等同政治   不等同 但有關   無論你用什麼形式產生領導層 結果都係服務政治  而政治只有一個目的  服務人民!

至於資本主義同社會主義  2者共存的  吾可能有社會能單一發展!  經商 人民保障  缺一不可!  同 選擇領導人冇直接關係!

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-12-5 03:25 PM 發表

社會主義係奸人用來呃白痴!
一邊覺得自己是精英,高人一等,不可以俾D白痴批評精英,精英應該擁有更多財富,另一邊又老點D白痴,話財富應該均分,土地應該均分,要共咗地主的地,要共咗有錢人的公司!

咁共咗D產去咗邊?
呢d係你個人想法  吾等於事實!  如有理據請提供!

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2020-12-4 09:54 PM 發表

... F兄 , 我唔知係你中文唔好定點 ... 我有講 "政府工作人員" 咩???
我係講係議會及選舉制度中 , "鄉賢"(即係地主)係點影響地方施政喎 ...

"鄉賢" 可以本身透過選舉制度 , 被選入議會 ;
亦可以以地方影響力 , 號召投票比某候選人 , 從而達成一D政治交貿 ,
#1己經有寫 ...

如果你睇都唔睇內容 , 就出來鬧 ... 咁同你討論 , 又真係有 ...
有人有社會就有利益關係  而從古羅馬到古中國 各個古國產生領導人 方式吾同但 政府結構同領導人產生都係分開處理!無論用任何方式產生領導層都有暗黑面  請問有邊個方式產生領導層 係冇暗黑面的?

社會主義同共產主義點分別  有咩吾同功能?

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-12-6 10:31 AM 發表

所有行西方式民主制度的國家也是垃圾,人民也是低智。
民主精神  只係大概念  吾係政治必然需求!  只有西方傳媒不停宣染 誤會人民!  冷戰時間產品!  民主  自由   人權 法國大革命  精神  囗號 支持農民推反皇室!  但結果  人民是否受制於法律?  那自由的定義是什麼?  民主的定義又是什麼?

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-12-6 11:28 AM 發表

中共宜家冇。之前最錯選左胡趙二人。
黑暗面係指人性的貪婪! 戀權戀財!  馬雅式或羅馬式民主  吾係代議士有分幫分派咩 吾係又係利益集團操控咩?  而家英法 代議士一樣又係黨派之分  至於人民生活(政治)是黨派相爭之間第一位?

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-12-6 11:55 AM 發表

我講真喎,你無睇洪永城坐火車去平壤,同個邊的人打波,可以天天飲人參湯!
佢仲去參觀化妝品廠?嘩!幾咁幸福呀!女人每人配給一盒化妝品護膚品,不用買呀!男人可以慳返好多錢呀!
好幸福!
好適合討厭民主自由的人去住!
一講政治制度  就標籤  北韓中共  完成冇思考空間!  比人洗哂腦!  北韓係接近帝制 父了相傳!  美國好得去邊  2黨輪住做  有咩分別?

北韓咁窮 關咩鬼政治制度事呀!  純粹比西方國家制裁結果!沙地都係行獨裁帝制架 又吾見d人民窮?

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2020-12-6 06:42 PM 發表

同意 !!!

沙特簡直係一個反例 ... 之前沙特經濟好果陣 , 其實係極端父權 ;
E+個王儲開放左女人自己出外  可以渣車  可以入球場睇波 ,
經濟反而差左 , 唔通女權=經濟會差???!!!

經濟問題自然有其經濟原因 , 咩都屈落政治度做咩???
d人無知當先知 比人洗腦又吾知!  白人講咩佢信咩

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-12-4 05:01 PM 發表
政治制度是甚麼?我認為是一個社會解決紛爭、促進協同合作的一套基制,應該是就著某國的社會變遷逐澌演變、進化出來的結果。

反過頭來拿別人最后演變的結果來解決自己社會的紛爭是否本末倒置呢?

早前看一本書「繁榮的悖論」,其中一段我覺得依有意思
在蘇聯轟然解體的幾個月后,捷克斯洛伐克(以及實際上每一個蘇聯的成員國)紛紛開啟了價值重新定義的過程。在一個后蘇聯的世界裡,這些國家重新定義價值的方式 ...
政治  技術名稱  社會管理

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2020-12-7 02:18 PM 發表

咁油兄又點解釋 , 中國係物理KO左地主階層後 ,
取得E+咁既經濟成就???

要知道 , 係共和國成立前 , 中國工業水平同印度
都係 "不相上下" 既 ... ^.^"
如果消滅地主係無用 , 而你仲要覺得 "民主萬能"
你點解釋中國E+近印度5倍既GDP體量???!!!

而且#1都講左 , 印度近幾年既農村基礎設施升級 ,
係因為莫迪既RSS , 就係有共產黨式既基 ...
你想我解釋邊個名稱或名詞?

引用:
原帖由 oyear 於 2020-12-7 11:31 AM 發表

民主係呃人
美國英國都係兩個黨內定

然後日日用口水迷到全世界都信自己係民主

民主洗腦工程
西方的所謂民主  講實d或可定義   係選舉!  所以西方架選舉定義為政治!  完成錯誤解讀政治!  而選舉所產生架暗黑面都叫政治   所以有d人講政治好醜惡架   而政治本身只有一個目的 令人民過更好生活!本世紀 可稱政治家不超5人  其中 李光耀  令新加坡  走到今日成就  鄧小平改革令中國人走上小康  普京接手俄羅斯令俄羅斯女性吾使異地做雞! 冇定義冇成就 就叫政治家 搞政治   街邊掃地果個都係政治家拉

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2020-12-8 11:36 AM 發表

坦白講 , 睇 "民主" 既發展史基本係完全跟 "資本" 同步 ,
而最早既現代民主係英國出現本身 , 都係資本階級向舊地主階級(貴族)
係政治特權(統治權)發起既挑戰 !!!

最早既英國選民投票 , 選民係不足人口1% , 而且完全以交稅額判定 ,
所以從一開始 , "民主" 同 "資本" 就係共生關係 ... ...
英國上下院係協議下產品!  民主推反政府係法國革命    謮下歷史先來吹民主拉!  資本係現代化地主集團!  選舉制度比利益集團控制  何來民主?  美軍幫助越南吾係因為美國人民需要  而係因為美石油公司需要!  岸鳩鳩  大腦程式化

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]