• 瀏覽: 7,140
  • 回覆: 72
引用:
原帖由 軍閥政治 於 2020-12-4 09:01 AM 發表
好多人都知道 , 社會主義係反資本主義 , 但小弟發現佢地唔只反資本 ,
甚至有可能反其他先於資本主義 ...
奴隸主義社會 > 封建主義社會 > 資本主義社會 > 社會主義社會 ,
呢個係馬克斯既社會進化構想 ;
其實理論上 , 社會主義係要消滅既係 , 最落後既社會模式 !!!

"封建地主" 係一個現代基本被棄用既名詞 , 但係唔代表佢地唔再存在 ,
小弟最近發現係學術界 ,  ...
可能只有北歐同澳紐算是民主國家中較少問題,即是只有他們至適合玩呢種制度,雖然我覺得如果他們行中共政制會更國富民強。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-12-4 04:43 PM 發表

聖經有個「撒種的比喻」,是說把種子喻為福音,有些人聽了福音會信主、有些不信、有些信得不夠堅實最后又不信,就如種子落在肥沃的土壤會開花結果、落在石頭地上不會發芽、或有些落在沙石地是生根發芽了但根長得不夠牢固最后被風吹倒了。

這個比喻的重點在肯定聖經的福音(種子)是絕無問題的,若不能有好結果都是接受福音的個體(種子落下的那塊地)出了問題。

我看「民主萬能論」的邏輯也是一樣,民主投票制度若不能帶給 ...
有。中共果套係全世界也適合。

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-12-5 03:19 PM 發表

獨裁先係萬能,盡快移民北韓啦!
哈哈 ... 你又知我想講北韓既???

好多小朋友因為基於對歷史既無知 , 成日以為一拎北韓出來 ,
就可以證明 "非民主必敗論" ...
殊不知 , 北韓既歷史其實岩岩係可以反證咁係錯既 !!!

其實係80年代之前 , 北韓因為係己經係蘇聯整體經濟計劃之中
得到蘇聯既石油支持 , 70年代己經完全左工業化 ,
係亞洲僅次於日本既工業大國 ; 同時更完全 "農業工業化"
(即係用石油+機器既現代農業) , 實力基本屌打同時既南韓 ...

北韓既既衰落 , 其實係因為蘇聯石油峰值下降 ,
無法提供太多石油比北韓 ... 而且又因為城市化太成功(70%) ,
令到農民變返傳統農業果陣 , 生產量根本不能滿足全國 ,
咁就好自然先足農村自己 , 形成城市出現飢荒 ...

所以可以話 , 北韓興衰其實太依賴石油 , 情況同產油國一樣
因為石油增減產而大幅影響 ...
墨西哥  委內瑞拉等都試過 "石油繁榮" , 咁佢地係咪民主???
(怕你地唔知 , 佢地果陣同滑落期 , 都係係民主制度之下)

所以我都仲係果句 :
經濟問題 , 要用經濟方法解決 ; 經濟問題 , 用政治方法解決 ...
傻的嗎???

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-12-6 12:14 AM 發表
北韓邊有衰落?你咪散播謠言,投訴你!
北韓人有錢到不得了,個個上電視都係肥仔肥妹!想減都減唔到!
你快啲移民去啦!
你地班黃人就係滿足於呢種串嘴式留言???
就係唔可以用一D資料 實證 , 或者分析去說服人???

小弟一直真到2019年上半年 , 其實都係一個中間派
其實就係見黃營從來唔講論述  只講口號 ,
甚至 "坐監會令人生更精彩" 既奇怪邏輯 , 先被推向藍營

自HIGH式嘴炮除左圍爐 , 其實真係無咩用 ...

一個即將離任的政府,使勁的挖坑埋雷使絆子,就是為了要使下任政府癱瘓,一事無成,讓國家停滯甚至陷入混亂。
這樣禍國殃民的行為,竟然可以堂而皇之的上演,合法的上演,真正深受其害的人民也甘之如飴。
垃圾的制度,產生垃圾的政府,孕育愚昧的人民,美國人民有多反智多愚昧,這次疫情看得清清楚楚。
美國式垃圾民粹制度,禍國殃民,但卻敢不要臉的整天吹噓什麼”普世價值“使勁的向全世界硬塞。
禍害自己也就罷了,還想禍害全世界,不僅是愚蠢,還很邪惡

引用:
原帖由 robin09 於 2020-12-6 10:07 AM 發表
一個即將離任的政府,使勁的挖坑埋雷使絆子,就是為了要使下任政府癱瘓,一事無成,讓國家停滯甚至陷入混亂。
這樣禍國殃民的行為,竟然可以堂而皇之的上演,合法的上演,真正深受其害的人民也甘之如飴。
垃圾的制度,產生垃圾的政府,孕育愚昧的人民,美國人民有多反智多愚昧,這次疫情看得清清楚楚。
美國式垃圾民粹制度,禍國殃民,但卻敢不要臉的整天吹噓什麼”普世價值“使勁的向全世界硬塞。
禍害自己也就罷了, ...
所有行西方式民主制度的國家也是垃圾,人民也是低智。

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2020-12-4 01:24 PM 發表
完全無人對呢個有興趣嗎?😅
簡單來說,天竺沒有民族覺醒和布爾什維克

引用:
原帖由 油站自我的工人 於 2020-12-5 03:25 PM 發表

社會主義係奸人用來呃白痴!
一邊覺得自己是精英,高人一等,不可以俾D白痴批評精英,精英應該擁有更多財富,另一邊又老點D白痴,話財富應該均分,土地應該均分,要共咗地主的地,要共咗有錢人的公司!

咁共咗D產去咗邊?
呢d係你個人想法  吾等於事實!  如有理據請提供!

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2020-12-4 09:54 PM 發表

... F兄 , 我唔知係你中文唔好定點 ... 我有講 "政府工作人員" 咩???
我係講係議會及選舉制度中 , "鄉賢"(即係地主)係點影響地方施政喎 ...

"鄉賢" 可以本身透過選舉制度 , 被選入議會 ;
亦可以以地方影響力 , 號召投票比某候選人 , 從而達成一D政治交貿 ,
#1己經有寫 ...

如果你睇都唔睇內容 , 就出來鬧 ... 咁同你討論 , 又真係有 ...
有人有社會就有利益關係  而從古羅馬到古中國 各個古國產生領導人 方式吾同但 政府結構同領導人產生都係分開處理!無論用任何方式產生領導層都有暗黑面  請問有邊個方式產生領導層 係冇暗黑面的?

社會主義同共產主義點分別  有咩吾同功能?

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-12-6 10:31 AM 發表

所有行西方式民主制度的國家也是垃圾,人民也是低智。
民主精神  只係大概念  吾係政治必然需求!  只有西方傳媒不停宣染 誤會人民!  冷戰時間產品!  民主  自由   人權 法國大革命  精神  囗號 支持農民推反皇室!  但結果  人民是否受制於法律?  那自由的定義是什麼?  民主的定義又是什麼?

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2020-12-6 11:18 AM 發表

有人有社會就有利益關係  而從古羅馬到古中國 各個古國產生領導人 方式吾同但 政府結構同領導人產生都係分開處理!無論用任何方式產生領導層都有暗黑面  請問有邊個方式產生領導層 係冇暗黑面的?
中共宜家冇。之前最錯選左胡趙二人。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]