• 瀏覽: 19,751
  • 回覆: 43
  • 追帖: 2
+35
引用:
原帖由 Batman008 於 2020-12-4 11:19 AM 發表

咁你即係半樣都up唔出
比D時間我數下手指先😃

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2020-12-4 11:30 AM 發表

美國政客講嘅嘢唔使咁認真,佢講嘅嘢純粹佢個人意見,當佢9up得㗎啦~
都要反映俾年輕一代知學習明辨是非

引用:
原帖由 kingking99 於 2020-12-4 11:27 AM 發表

威脅篤爆美國的自由民主是謊言
穿煲啦個窿越嚟越大

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2020-12-4 11:36 AM 發表

年輕一代如果拒絕相信事實,係要令自己裝睡,你反映俾佢哋聽都冇用。
你係叫唔醒一D裝睡嘅人……
只是時間問題,社會經歷會成熟,好似懂伯伯年代有些人訓到現在終於醒了

引用:
原帖由 Batman008 於 2020-12-4 11:44 AM 發表

明白,你俾咁多人xxxx,我既唔趕,慢慢
咁講D啦,希望你補充指教
1 體制
2 貿易戰
3 抗疫
4 5G
還有5樣唔記得,請補充

引用:
原帖由 一個討論者3.0 於 2020-12-4 12:13 PM 發表

最重要政府要抓緊教育,學校愛國教育好緊要。
學生就如一張白紙,你係上面畫隻鬼佢就係鬼,畫朵花佢就係花……
中央都明白香港亂局徵結所在,所以要求特區政府捉緊學校教育……
冇錯,當年反國民教育就是想扭曲學生價值觀

引用:
原帖由 寒冬粗俗的主席 於 2020-12-4 01:01 PM 發表

探月中國遲美國幾十年啊,我又覺得冇咩值得驕傲。
凡事唔係咁樣作對比嘅
例如造紙術,印刷術,火藥
早西方一千幾百年,你又點比較?
每個國家有長短,人也是
你有長處不代表聰明
你有缺點不代表愚蠢

引用:
原帖由 lostboyz 於 2020-12-4 01:19 PM 發表

網上文章如是說。

https://pincong.rocks/question/24398
呢D文章代表什麼?寫什麽你信什麽?只要有政見就作得出,有錢收就有人寫,  Mark Simon你認識嗎?
唔好咁單純睇政事,希望你係未成熟的年輕人或老過80歲的長者,如果你係成年人有咁嘅思維真係戥你擔心。

引用:
原帖由 寒冬粗俗的主席 於 2020-12-4 01:32 PM 發表

嗰幾大發明,或者國際上其他偉大發明,冇國家會因為做到或複制到而驕傲。

當然,中國感到成就感係正常。

遲就係遲
讀多D書人生閲歷成長了你就會清醒架啦
火藥比白人造成槍炮,白人二,三百年用槍炮侵略殺左幾多人?驕傲嗎?今時今日邊個國家唔聼話就用槍炮招呼,就係你講嘅驕傲?

引用:
原帖由 Cyrus@TKT 於 2020-12-4 01:53 PM 發表

每一種政體都係有缺陷架啦。共產主義缺陷難度少? 咪自欺欺人啦。大陸青少年唔係傻既, 大家明咩事架啦
你在內地生活過未?返去體驗一下啦,唔好睇咁多假新聞啦

引用:
原帖由 Cyrus@TKT 於 2020-12-4 01:53 PM 發表

每一種政體都係有缺陷架啦。共產主義缺陷難度少? 咪自欺欺人啦。大陸青少年唔係傻既, 大家明咩事架啦
內地疫情爆發,政府放棄經濟不惜一切免費救治病人
西方不惜一切保住經濟,中招唔該返屋企隔籬

引用:
原帖由 寒冬粗俗的主席 於 2020-12-4 01:59 PM 發表

你所指嘅不是正正如我所講,遲美國幾十年冇咩值得驕傲。

而其他國家,不論係用火藥屠殺,或用印刷術將文學大作保留下來,讓後世讚頌,我咪講咗冇國家會因為做到或複製到而驕傲吧。

況且,中國遲咗老美幾十年舉世皆見。
什麽也有早有遲,樣樣都要第一?你都係堅持講太空科技幾十年姐,取長補短,唔使樣樣第一名,邊個做到?

引用:
原帖由 Cyrus@TKT 於 2020-12-4 02:07 PM 發表

你覺得係咪就係囉.
我就普遍相信民間聲音,因為少左政治既雜質。
當時發生咩事大家有眼睇。巿民怒吼,醫護哭崩,物資消失,紅十字會挪用捐助,由結果去睇,大陸算反應得唔錯,但你話好好,又講唔上。只係係呢個情況下,獨裁統治既好處出左黎啫
所以你咪特別欣賞歐尾病人千萬計,因為有自由染病的人權,比中國做得好,咪係你呢D走狗心態Lo

引用:
原帖由 zhangan 於 2020-12-4 03:49 PM 發表

冇錯,乜制度都好,最重要兩個字「維穩」
民主選舉制度,某程度係呃鳩人民,就算政府做得唔好,可等下次選舉踢走班人然後換馬,但係有句説話叫換湯不換葯,所以美國黑人等咗百鳩幾年,最後都係要搞BLM,點解呢?
共產制度冇選舉去氹鳩人民,維穩只有2種方法,一係高壓統治,一係滿足大部份人民所需,中國可以講由前者過渡去後者,所以有外國民調話超過9成中國人民滿意政府,反而民主國家隨時一半都唔到
而家中國 ...
全中👍

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]