• 瀏覽: 4,234
  • 回覆: 102
+2
引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-12-4 07:14 AM 發表
【明報專訊】科大生周梓樂死因庭研訊第14天,首名在伊利沙伯醫院接觸梓樂的急症室醫生梁子恆昨出庭作供。他表示梓樂主要傷勢為顱底骨折、髂骨骨折及小型氣胸,估計為受高能量創傷,如由高處墮下造成。惟周梓樂四肢無擦傷、骨折,醫生認為年輕人跌下時應會用手撐地保護自己,推斷他或在受傷前已失去意識。他形容梓樂的傷勢「好嚴重、非常嚴重」,即使早到5分鐘到醫院急救,「可以生還都會變成植物人」。

https://fs.mingpao.com/pns/20201204/s00046/a387659407ddea846570f6206614f96a.jpg ...
呢條友仔講嘅嘢真係唔正常。

引用:
原帖由 bestsinger2 於 2020-12-4 07:48 AM 發表
係都用腳點解要用手撐地??黃醫諗嘢真係異於常人
係黑醫...仲要仇警既粉皮......
佢個牌都唔知係咪呃返黎......

引用:
原帖由 skyeyes 於 2020-12-4 08:01 AM 發表

呢個黑醫叫隻曱甴做梓樂 好似同佢好熟絡
又話佢死前俾人襲擊然後推落街 相信呢個黑醫今晚應該搵周梓樂傾傾究竟發生乜事
佢一向用D未証實消息引導人仇警

佢低能唔係扮

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-12-4 07:36 AM 發表

1層only
墮樓前失去意識, 但落地後有返意識
真係急救員都叻過醫牲

引用:
原帖由 睇天做人 於 2020-12-4 08:41 AM 發表

真係急救員都叻過醫牲
咁暈左掉落水, 係咪會自動醒????

你哋有冇試過墜樓,
曾經有朋友失足,由三樓墮下,
送院醒番,詢問下,
墮樓中途已經失去知覺!
這是一個病例。

引用:
原帖由 sman070707 於 2020-12-4 07:20 AM 發表
得兩三層樓高,唔夠時間反應有乜奇?背住落就更加難撐地啦
都未知跳錯就到地啦。。一秒唔夠。。。反條撚應咩

右手拎住手機通風報訊 點用右手撐地 時間仲要2-3秒,同埋仲要睇下點落地 face down定 face up 如果後者 點撐地正常係向上爪
再講 如果遇襲手腳冇傷痕 唯一可能熟人做 見到警察實走啦 唔走點都反抗 一反抗自然有瘀傷
有咩手足同梓樂咁大仇口 我開始都唔信佢係跌死

演唱會好多鑊係台墮地意外啦............有幾多有用手撐

自己坐欄杆睇水,但突然暈一暈,有無可能先?!

疑點一:若果之前失去意識,是代表有受到過攻擊令周失意識嗎?有冇傷痕證明是有曾被攻擊過?因為檢測不到周有受藥物影響,所以請清楚交代「失去意識」的成因!
疑點二:要如何攻擊,攻擊所用的力度與強度,以及攻擊部位才會令周「即時」失去意識,而沒有及時作出反抗?這種攻擊有沒有在傷者的傷勢反映出來?
疑點三:若果疑點二成立,那麼從高處掉落,是否應該有另一處跌傷的痕跡?即使在同一地點做成傷痕,亦應該會有「二次傷痕」的顯示!

佢係咪睇得偵探小說多,以為做左神探伽利略啊 ?

所以見到手足 激到吐血🤔🤔

點解唔問醫生,呢d骨折會唔會係事後做成?例如d唔識做急救既人亂郁呢

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]