• 瀏覽: 35,291
  • 回覆: 344
  • 追帖: 3
+30
N樣疑點 呃傻L最叻

咁多曱甴低B回,不通只會爬坑渠可以上月球?科技都不L識就不好出聲。

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2020-12-5 11:35 發表

無論如何啦,今次大陸的實驗其實是月球挖礦測試,這次是無人控制挖礦,這次成功之后,下一步就是減少成本,挖更多礦,月球可能有稀土,到時經濟效益就會比成本高。這方面,美帝還沒有。
更有可能係搵下有冇氦-3, 核聚變最理想的燃料

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2020-12-8 05:06 PM 發表

最重要的就是月亮軍事基地,這次做法等于可以送2公斤的炸彈從月亮發射到地球任何一個地方,估計美帝沒有辦法爛折。
性價比低。
利用月球表面來反射傳訊,用黎搖控設備(對地球),或對太空通訊(開發火星),或作望遠鏡(對地球+開發太空).

引用:
原帖由 kr1201 於 2020-12-4 05:15 PM 發表

既然你响電視睇過晒外地,為什麼你仲要去旅行
既然你有對腳行路,為什么你仲要坐車?

既然有科技能用機械代替肉身,點解唔做?

你真天真+幽默

引用:
原帖由 口腔花花留言 於 2020-12-8 05:06 PM 發表

最重要的就是月亮軍事基地,這次做法等于可以送2公斤的炸彈從月亮發射到地球任何一個地方,估計美帝沒有辦法爛折。
好多呆港人不知,這技術不是講笑,並且有一部門啊頭笑唔出,就係美軍....
因為導彈打美國3萬公里,但大陸打上月球38萬4千4百公里,不單精準且更困難重重。更涉及很多黑科技,美,俄,歐都未做到,你話笑美軍唔笑得出?

引用:
原帖由 炎夏笨拙的天才 於 2020-12-13 03:15 PM 發表

既然你有對腳行路,為什么你仲要坐車?

既然有科技能用機械代替肉身,點解唔做?

你真天真+幽默
我直頭白癡低能

如果意外,下星期返回地球

引用:
原帖由 kr1201 於 2020-12-13 04:13 PM 發表

我直頭白癡低能
錯,其實你係聰明人,只係唔忿氣漢人叻同本事,與老共無関,而係我哋華夏人智商高....

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-12-4 02:17 AM 發表
嫦娥五號從月球表面起飛成功入軌,展開返回地球旅程。

一個簡簡單單的無人太空探月飛行器,來回地球月球已經要這麼複雜,你話以五十幾年前的科技可以戴人登月還可以由月球返回地球,我就真是不太相信

新聞來源連結:

http://news.tvb.com/greaterchina/5fc90b27335d190e51c40a62/嫦娥五號從月球表面起飛成功入軌-展開返回地球旅程
老尾今天都冇話可以送人上月球

勁, 最難果關成功渡過...
中國人登月應該不遠了...

美國登陸月球時,係上世紀六十年代末,當時電視機仲係黑白,而且大多係十四吋嘅小畫面,有雪花蒙查查,聲音又唔清晰,不過當年香港人大多祟美,認美國科技天下第一,至於美國人是否真的上月球,根本冇人敢懐疑。不過如果用今天科技懐疑美國佬是否上過月球,係有理由,例如太空船如何做到隔熱,太空人不會變燒豬,呢個係最大疑點,因為美國佬先有太空船,後有重覆使用的穿梭機,有架穿梭機用咗幾次,隔熱瓦片老化,結果有架就在發射不久在空中燒毀,死咗幾個太空人,從此美國收起穿梭機唔用,咁即是美國隔熱過唔到關,咁上月球又會咁平安嘅?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]