• 瀏覽: 5,919
  • 回覆: 90
(獨媒報導)政府要求受條例規管的食肆於今日前申請「安心出行」二維碼,並於兩天內在當眼處展示。食肆「壹碗壹碟」昨日在Facebook專頁表示,為拒貼安心出行碼,從今日起暫停堂食,只提供外賣,直至疫情好轉。

壹碗壹碟負責人助理K小姐(化名)表示,預料收入會減少30%,但望以此方式表態,「喺能力範圍內做到嘅都會繼續做。」有食客習慣在餐廳堂食,但為支持店方拒貼二維碼,今日特地來買外賣;亦有食客表示無法信任安心出行碼,擔心個人資料及行蹤外洩。

K小姐指,壹碗壹碟有申請二維碼,但打算稍候才張貼於「客人無咁需要睇到嘅位置」、「等客人無咁容易scan得到」,暫時仍未決定何時張貼。她不滿政府強制要求餐廳貼出二維碼,未來「有機會要客人強制去使用」,「政府嘅限制只會越嚟越多,所以我哋呢一步都唔想去跟!」
她預料暫停堂食,餐廳收入至少減30%,但強調將維持暫停堂食直至疫情好轉,「至少(單日確診)去到20以下啦!宜家日日都去到80以上!」她又指,餐廳面積本來已經很小,加上「限聚令」下只能開放一半座位,對餐廳已經有很大影響。

憂遭執法人員刁難 影響員工
「都唔知咁樣算唔算係抗爭」,K小姐稱最擔心拒貼二維碼,會引來警察或食環署等執法人員上門刁難員工,「舖頭同事比較細個」。她提到今年7月《港區國安法》生效後,位於筲箕灣的分店曾遭警員「勸喻」清走店內文宣,「佢哋話舖頭同事都會受影響」,故希望能在抗爭及保護員工之間取得平衡。

只叫外賣
一係就自己返去煮

新聞來源連結:
https://www.inmediahk.net/node/1079327

腦殘黃屍, 冇個好人.

引用:
原帖由 pkpc 於 2020-12-3 04:57 PM 發表
(獨媒報導)政府要求受條例規管的食肆於今日前申請「安心出行」二維碼,並於兩天內在當眼處展示。食肆「壹碗壹碟」昨日在Facebook專頁表示,為拒貼安心出行碼,從今日起暫停堂食,只提供外賣,直至疫情好轉。

壹碗壹碟負責人助理K小姐(化名)表示,預料收入會減少30%,但望以此方式表態,「喺能力範圍內做到嘅都會繼續做。」有食客習慣在餐廳堂食,但為支持店方拒貼二維碼,今日特地來買外賣;亦有食客表示無 ...
good 呀, 黃店關門就最好

等價交易,抗爭的代價。

擔心個人資料及行蹤外洩

咁你睇毒果日報上飛look又唔怕既
呢D係乜野理論

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2020-12-3 05:28 PM 發表
擔心個人資料及行蹤外洩

呢D係乜野理論
驚幫趁過都入門西名單, 咁樣黃店就應該唔好收credit card/EPS/百達通...

咪睇下有幾多傻仔買囉

又冇強制客人一定要刷 ..

呢間黃店真係多九餘 ..

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2020-12-3 05:28 PM 發表
擔心個人資料及行蹤外洩

呢D係乜野理論
只要用手提電話, 就好大機會洩露行蹤.

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2020-12-3 05:30 PM 發表

驚幫趁過都入門西名單, 咁樣黃店就應該唔好收credit card/EPS/百達通...
政府有心攞你資料就一出世父母去申請出世紙已經有啦

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2020-12-3 05:35 PM 發表

政府有心攞你資料就一出世父母去申請出世紙已經有啦
幫趁過就知係黃呀嘛

那麼就只做外賣吧,睇妳幾時執。

垃圾碼哂尻氣啦
唔關機場由得班人自出自入
又唔停工停市封城+全民強制檢測

根本唔會清到零👹👹👹

引用:
原帖由 samsampigpig 於 2020-12-3 05:34 PM 發表

只要用手提電話, 就好大機會洩露行蹤.
用得智能電話就預左比人知道行蹤
好多apps都要你同意比佢知道你位置(包括毒果)

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]