• 瀏覽: 9,221
  • 回覆: 115
  • 追帖: 1
+4

有線寬頻前日(1日)以架構重組及削減成本為由裁員約100人,包括新聞部40名員工,觸發中國組全組、港聞組5名採訪主任級人員及11名記者請辭。有線新聞管理層聲明今日(3日)發聲明,就近日新聞部架構重組的處理手法,以及個別令人感冒犯言論致歉,並承諾未來兩年不會再有裁員計劃及減薪

聲明由有新聞及公共事務副總經理謝燕娜和許方輝,以及新聞及公共事務總監陳興昌和李臻署名發出,向員工作出3項承諾,包括維持有線新聞編採方針不變;新聞部在未來兩年不會再進行裁員計劃,亦不會減薪;以及提拔有潛質的員工,重新檢視各人職級及薪酬安排。

網上流傳片段顯示,公布裁員當日,有線新聞部多名員工一度要求管理層交代裁員準則,新聞總監陳興昌質疑員工是「爛仔講數」,新聞及公共事務副總經理謝燕娜則說:「你哋𠵱家咁多鏡頭喺度公審我哋。」
=============================================================================================================================

四名英明神武高層做乜咁低聲下氣呀? 自己一個頂10個,點會攪唔掂? 不過睇怕呢兩日已經唔少人cut有線!

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20201203/s00001/1606972119711/有線新聞管理層就裁員手法冒犯言論致歉-承諾未來兩年不裁員減薪

13碎去記協買個證就得啦............使能讀咩
黑記之ma...….幼稚園都就快有幼稚園報採訪組啦

CUT左有線了
投共丫拿

引用:
原帖由 anson2004 於 2020-12-3 02:06 PM 發表
CUT左有線了
投共丫拿
幾時cut埋飲水

黑記死全家

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-12-3 01:53 PM 發表
13碎去記協買個證就得啦............使能讀咩
黑記之ma...….幼稚園都就快有幼稚園報採訪組啦
求其派件背心
大把00後披甲上陣啦

引用:
原帖由 andysan4 於 2020-12-3 02:41 PM 發表

求其派件背心
大把00後披甲上陣啦

11875675 11875676
咪係lor..........黑記之ma
又唔9係d咩專業........記協$50買個證就得

個證記協出架, 唔係政府發

引用:
原帖由 pk_man_11 於 2020-12-3 02:37 PM 發表

幾時cut埋飲水
佢地敢撚咩

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-12-3 01:50 PM 發表
https://fs.mingpao.com/ins/20201203/s00001/85f2e8f3d73c65387cdd788d6d45a8e6.jpg

有線寬頻前日(1日)以架構重組及削減成本為由裁員約100人,包括新聞部40名員工,觸發中國組全組、港聞組5名採訪主任級人員及11名記者請辭。有線新聞管理層聲明今日(3日)發聲明,就近日新聞部架構重組的處理手法,以及個別令人感冒犯言論致 ...
咁多人辭左職仲可以cut人咩,明,唔明呀

引用:
原帖由 anson2004 於 2020-12-3 02:06 PM 發表
CUT左有線了
投共丫拿
睇你都係合約未完
一cut就比有線追討賠償
講就最叻

承諾未來兩年不裁員減薪

信住先

兩年內,間公司都可能接埋

cut咗呢100人,呢個部門啱啱好👍

有線唔cut人,人cut有線

老闆炒人……要道歉,惡O都呀

鍵盤翻頁