• 瀏覽: 3,790
  • 回覆: 22
精人出口,笨人則很認真地出手,這個笨人就是莫里森。在特朗普修改演講稿,將新冠病毒改成「中國病毒」之後,莫里森積極響應,今年四月開始呼籲對新冠肺炎源頭展開調查,明顯是針對中國。中國初時還採取一些比較溫和手法反制澳洲,例如禁止部份澳洲牛肉入口,以及對澳洲發佈旅遊安全的預警。

但莫里森未「醒水」,在針對中國問題上不斷加碼。《港區國安法》訂立後,澳洲政府話要設立「歡迎香港居民」計劃,莫里森直指是為香港人提供「避風港」。

澳洲愈搞愈烈,中國終於出重手,最近向多項澳洲進口中國商品開火,列出一張禁止澳洲商品入口清單,針對澳洲龍蝦、葡萄酒、大麥、食糖、木材、煤炭及銅礦等多種澳洲對中國出口的主要商品。目前超過八十艘澳洲運煤船被拒於中國之外,其中有部份已在中國港口滯留了超過一個月。澳洲的商家叫苦連天,他們完全不明白自己國家的總理,為何會做出這樣愚蠢的事情。

澳洲不是美國,美國是全球第一大經濟體,二〇一九年中國對美國的貿易順差有二千九百五十八億美元。相對地,澳洲只像一粒芝麻。去年澳洲對中國的貿易順差達四百八十八點三億美元,增長百分之五十一點一。中國繼續保持為澳洲第一大交易夥伴、第一大出口目的地和第一大進口來源地,澳洲對中國市場的依賴程度比其他任何國家都要高。

澳洲與一個最大的貿易夥伴作對,還主動作出挑釁,澳洲總理莫里森是不是找死?
https://hd.stheadline.com/news/columns/417/20201203/900483/專欄-巴士的點評-看看中國怎樣和澳洲玩

莫里森是要告訴大家, 在西方社會是沒有創作自由的。
只有政棍的假道德、假正義和假面具。
人們只應跟著他們指責中國的各種問題,不應過問他們殺人和種族歧視的問題。

全世界起來挺法國查理周刊,不也是言論自由嗎?

國際社會總有些政客昏了頭

美國人信得過?

冇錯大家都怕美國,佢係黑社會大佬,係佢淫威下不得不聽

跟住尾就好,意思意思應付一下

澳洲點解會蠢自己衝過頭? 如果自己國家有實力唔怕,仲可以理解

美國都改朝換代,拜登仲玩唔玩五眼聯盟,冇人知道

聰明人就應該係美國選舉前觀望,睇定啲先謀定而後動

澳洲總理呢次攞黎衰,只怪自己政治低能

睇下亞美尼亞下場

出左個民粹總統,從親俄改向親美

以為美國點都會照住佢

三百萬人口國家敢同一個一千萬人口國家亞塞拜疆開戰

美國唔幫佢,前盟友俄羅斯係旁邊睇戲

最後搞到要割地賠款

一個國家自己有幾多斤兩,錯估形勢下場會好淒慘

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-12-3 01:52 PM 發表
全世界起來挺法國查理周刊,不也是言論自由嗎?

國際社會總有些政客昏了頭

美國人信得過?

冇錯大家都怕美國,佢係黑社會大佬,係佢淫威下不得不聽

跟住尾就好,意思意思應付一下

澳洲點解會蠢自己衝過頭? 如果自己國家有實力唔怕,仲可以理解

美國都改朝換代,拜登仲玩唔玩五眼聯盟,冇人知道

聰明人就應該係美國選舉前觀望,睇定啲先謀定而後動 ...
美國仍有大部份人在強詞奪理要自由而不肯戴口罩。

民主國家所選出來的政客都被愚民牽著鼻子走, 只有川普懂得愚弄人民..........

我有朋友領教過澳洲實際上是一個歧視華人的國家, 總理有位入當然不會放過, 不計後果是因為他覺得美國仍然偉大。

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-12-3 02:13 PM 發表

民主國家所選出來的政客都被愚民牽著鼻子走, 只有川普懂得愚弄人民..........

我有朋友領教過澳洲實際上是一個歧視華人的國家, 總理有位入當然不會放過, 不計後果是因為他覺得美國仍然偉大。
政客唔玩野至係大新聞
睇下侵侵提名個女大法官
完全冇半點道德良知
疫情嚴重,紐約州想要限制教會群聚活動
尤其係聖誕節快到
個州長係民主黨人,之前下下同特朗普對於防疫針鋒相對
呢個女大官為左報恩,幫侵侵出口氣
投下關鍵反對票
話以防疫為理由限制宗教活動係違憲
美國人自作自受,真係抵L死

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-12-3 03:38 PM 發表

政客唔玩野至係大新聞
睇下侵侵提名個女大法官
完全冇半點道德良知
尤其係聖誕節快到
投下關鍵反對票
侵侵在香港暴動上的言論和 他把所有美國示威者喻為「暴徒」, 甚至認為應該派軍隊去鎮壓示威者, 的兩極表現相當滑稽。
當他見失去重要票倉時, 竟使詐謊報自己染上美國肺炎, 但當遭到內閣迫宮, 要他將出選權轉讓給副總統時, 他立刻火速宣佈康復。
其在位時所說過的大話多得令人麻木, 美國人竟視而不見。
可見民主大國人民的智商何其不堪。

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-12-3 02:13 PM 發表

大哥和二哥 互毆!

一定有小馬仔死先!

戲裡 都是這么演的!!

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-12-3 04:12 PM 發表

侵侵在香港暴動上的言論和 他把所有美國示威者抹黑為「暴徒」,甚至認為應該派軍隊去鎮壓示威者, 的兩極表現相當滑稽。
當他見失去重要票倉時, 竟使詐謊報自己染上美國肺炎, 但當遭到內閣迫宮, 要他將出選權轉讓給副總統時, 他立刻火速宣佈康復。
其在位時所說過的大話多得令人麻木, 美國人竟視而不見。
可見民主大國人民的智商何其不堪。
我有唔同睇法
並唔算係美國人民智未開
睇過美國主流媒體追蹤
佢地好奇到底支持侵侵啲人係咩野心態
其實侵侵正中人性內心醜陋一面
白人優越感,種族歧視只係唔敢講出口
反移民政策
更加將人性自私發揮到淋漓盡致
媒體發現舊移民不管邊類有色人種
擔心新一梯移民黎搶資源
所以就算係黑人,為數唔少支持侵侵移民政策,支持佢起高牆
呢次投票俾侵侵非裔,西牙班裔...選票並冇減少,反而增加
至於以往支持民主黨既藍領,大量倒戈投侵侵
佢地認為侵侵有照顧到佢地工作權益

CNN採訪好多侵侵支持者
佢地好坦白咁講,唔認同侵侵個人的人格特質
吹水,口不擇言,推特治國
侵侵有政策直接打動到佢地內心深處,覺得被重視
即使侵侵犯再多錯誤,都值得原諒

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-12-3 04:31 PM 發表

我有唔同睇法
並唔算係美國人民智未開
睇過美國主流媒體追蹤
反移民政策
擔心新一梯移民黎搶資源
...
師兄分柝得很透徹!

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-12-3 03:38 PM 發表

政客唔玩野至係大新聞
睇下侵侵提名個女大法官
完全冇半點道德良知
尤其係聖誕節快到
投下關鍵反對票
我認為女大法官反對限制宗教聚會,是出於本身的宗教狂熱,而不是為侵侵反擊。

引用:
原帖由 40342 於 2020-12-3 05:17 PM 發表

我認為女大法官反對限制宗教聚會,是出於本身的宗教狂熱,而不是為侵侵反擊。
我覺得佢係故意玩野

女大法官提名場白宮記者會

成棚人中招確診,佢身在其中,仲唔知群聚感染有幾咁嚴重

五票對四票,佢係關鍵性一票,侵侵馬上係推特大贊

如果佢呢票投支持限制宗教聚會,佢好清楚一定會惹侵侵老人家發火

據媒體報導,五個反對票只有佢一個冇提任何理由

應該投桃報李成份居多

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-12-3 04:31 PM 發表

我有唔同睇法
並唔算係美國人民智未開
睇過美國主流媒體追蹤
反移民政策
擔心新一梯移民黎搶資源
...
應該係好多人覺得總統無乜大不了,反正都唔知上幾任總統做過乜野。

不過,總統唔掂國家會發生乜野事,呢樣佢地唔知。

中國要震懾美國以外既歐美國家,如果無實際效果出到黎,即係向中國無事生非真係會仆街,外交部講再多都無用,只會比人笑口交部。

美國自然唔可以郁,郁得美國都唔洗殺雞儆猴啦。
其他國家中,澳洲算係最多小動作果個,不單止講,仲去做。加拿大其次。
問題加拿大只係衰一單,澳洲就...
加上澳洲個戇鳩總理到今日都唔醒水,自然會成為被劏果隻雞

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-12-3 06:37 PM 發表

我覺得佢係故意玩野

女大法官提名場白宮記者會

成棚人中招確診,佢身在其中,仲唔知群聚感染有幾咁嚴重

五票對四票,佢係關鍵性一票,侵侵馬上係推特大贊

如果佢呢票投支持限制宗教聚會,佢好清楚一定會惹侵侵老人家發火

據媒體報導,五個反對票只有佢一個冇提任何理由

應該投桃報李成份居多
她雖然知道問題所在,但宗教狂熱全她不顧一切。確定任命後已是終生制,無人能動她,所以亦不必理會侵侵,但她此次亦算一擧兩得。

引用:
原帖由 40342 於 2020-12-3 11:05 PM 發表

她雖然知道問題所在,但宗教狂熱全她不顧一切。確定任命後已是終生制,無人能動她,所以亦不必理會侵侵,但她此次亦算一擧兩得。
其實有人講美國最可怕,唔係總統而係大法官
總統不了起做八年,一個終身職大法官會害國家好耐,要睇佢幾長命
一個人可以否決全美國防疫政策
拜登上台要訂咩野規則
強制戴口罩,違憲
強制隔離,違憲
封城,違憲
拜登要求神拜佛,保證疫苗有效
仲要七成美國人願意施打
否則一個大法官就可以玩死你

鍵盤翻頁
左右