• 瀏覽: 14,149
  • 回覆: 242
+11
引用:
原帖由 天恩圓夢 於 2020-12-3 09:22 PM 發表

我都奇怪,係咪急得咁犀利
英國要比美國民眾更早打?
唔好講拿返來測試/試驗/觀察啦
最底限度睇睇美國人地打成點,咩環境,
先再安排自己國民打啊,
起碼等1,2星期先都得掛
死馬當活馬醫
死亡率咁高
英美高危人士唯有賭一賭
英美軍算好未做白老鼠
中國己部份軍人打左

我就唔太信個疫苗,真係坐等睇結果.......

睇啲報導話中國疫苗

係用傳統疫苗生產方法去生產

所以安全度比較高

引用:
原帖由 貓兒休假 於 2020-12-3 10:52 PM 發表
美國 英國 日本既疫苗就打得過..

中國既話...就送錢都唔打 
咁你快D去打英美的,之前死左唔少人,你快D為主子奉獻

我就只會打中國的,因為一直以來測試比較有信心

引用:
原帖由 天恩圓夢 於 2020-12-3 10:22 PM 發表

我都奇怪,係咪急得咁犀利
英國要比美國民眾更早打?
唔好講拿返來測試/試驗/觀察啦
最底限度睇睇美國人地打成點,咩環境,
先再安排自己國民打啊,
起碼等1,2星期先都得掛
英國是美國的狗

美國要佢做白老鼠,佢敢反抗嗎?

有鬼用咩,要成半年後先有得打疫苗,尼半年可能好多人仲招!!!

有新冠肺炎康復者稱仍有後遺症 籲做好防疫勿輕視病情2020-12-04 18:32

新冠肺炎對較年輕患者的影響絕不能忽視,一名50歲患者就曾兩次要入深切治療部搶救,就算康復都有後遺症,他勸勉大家要做好防疫。

新冠肺炎康復者余先生表示:「氣促得很厲害,過了五分鐘、十分鐘,我想為何沒有人來救我,我有想過會否有機會最壞情況是要去天堂。」

50歲的余先生七月底時突然覺得很累,以為患重感冒,翌日仍有發燒及喉嚨痛,求醫後證實患上新冠肺炎。

同住兩個家人亦「中招」,要在東區醫院留醫,他最初情況穩定,以為可以很快出院,誰知病情急劇惡化,先後兩次入深切治療部,更曾因呼吸衰竭要立刻插喉搶救。

余先生指:「我突然間咳血,咳得很厲害,一吐痰就滿口是血,我記得咳了五個樽的血,簡直好像以前的粵語長片,一灘血,好像咳了一碗血出來。」

有醫生指,第三波疫情雖然反映年紀大患者死亡率較高,但年輕患者一樣有嚴重個案。

東區醫院傳染病科顧問醫生龍國璋稱:「有一個19歲的男生、24歲女生都有嚴重肺炎,他們用氧氣兩、三度,肺部七、八成地方都發炎、全白,亦打了很多類固醇,所以我認為不能完全說因為可能我年輕、20多30歲,我感染了也沒有事情,我都不會死,就可以掉以輕心。」

醫生又指,如果能及早開始治療,對患者康復會有一定幫助,呼籲有病徵的市民盡快做檢測,做到推前診斷。

留院個多月,在天堂門外走了一轉,余先生稱身體不如以前,呼籲大家千萬不要掉以輕心。

余先生說:「好像個肺縮細,有時蹲下站立、跳十步二十步,已經感到很辛苦。」

雖然已經康復,但這病對他有很大心理影響,好像不再敢去人多地方,聽到有人咳都會馬上走開。

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2020-12-3 10:43 發表
最終都係要美國出手救地球
救或者害都未知
全新科技未知成效
但搵英國佬試打
如果有嚴重副作用的話
唔使老尾國民做試驗品

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2020-12-3 10:43 AM 發表
最終都係要美國出手救地球
邊個話會用美國疫苗

香港又慢幾拍

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2020-12-5 10:29 PM 發表
政府官員同3萬位警務人員辛苦曬,應該比佢地打先
你咁講都是想警察打外國疫苗出事啫,係咪?

如果係都幾仆街

強烈要求政府買中國疫苗

英美疫苗真係死得人多

引用:
原帖由 forevermore 於 2020-12-5 10:42 PM 發表
香港又慢幾拍
香港疫情已受控,取消一國兩制舞照跳承諾就可以了。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]