• 瀏覽: 980
  • 回覆: 23
+3
已辭任立法會議員的民主黨許智峯昨晚現身丹麥機場,引來「尋求政治庇護」的揣測,他回覆傳媒查詢表示,11月30日(周一)啟程前往丹麥,出席公務採訪行程,將於本周五返港,並已按規定,離港前72小時知會法院。
目前仍為中西區區議員的許智峯,現時身負數項控罪,其中他與黨友林卓廷因去年7月「光復屯門公園」事件,被控妨礙司法公正及不誠實取用電腦等罪,控方上周曾以兩人不再是立法會議員為由,要求頒令兩人交出旅遊證件,但被區域法院首席法官拒絕,批准兩人繼續以原有條件保釋。

今時今日走佬着草好平常姐

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/政情/556774/01消息-許智峯父母妻兒傍晚乘飛機離港-查詢許未回覆

知道許家飛去邊處未?

丹麥外長科弗德說, 不清楚許智峯到了丹麥, 並指沒有計劃與他見面。

許智峯星期二抵達丹麥, 令人揣測他是否尋求政治庇護, 他回覆傳媒查詢時說, 是出席公務訪問行程。不過有傳媒報道指, 許智峯的父母, 妻子及兩名子女傍晚已經離港。

但許智峯有關言論或被視為尋求外國干預香港事務,有機會違反《港區國安法》。許智峯現時正保釋候審,他涉嫌在立法會審議國歌法期間淋潑異味液體,被控違反立法會權力及特權條例下的藐視罪,以及侵害人身罪;他同時牽涉另一宗意圖妨礙司法公正、不誠實取用電腦及刑事毀壞的案件。

https://www.bastillepost.com/hon ... 處丹麥促歐洲庇護香港示威者-據報家人已

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2020-12-2 11:42 PM 發表
依家講咩都冇用,如果佢5號仲未返到香港,先話佢走佬都未遲。
依家屋企人走晒, 佢仲會返香港呀?!

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-12-2 11:45 PM 發表

視像zoom返香港上庭受審

流亡海外

香港地,保釋審緊都可以上機出境,真係罪犯天堂

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-12-2 11:45 PM 發表

感覺YC真係好傻好天真

咁都信會返來

引用:
原帖由 奶露神街 於 2020-12-2 11:47 PM 發表

視像zoom返香港上庭受審
丹麥代唔代香港執行判決先??

引用:
原帖由 天恩圓夢 於 2020-12-2 11:48 PM 發表

感覺YC真係好傻好天真

咁都信會返來
唔儍, 就唔會等到呢一刻, 先走啦啦!!

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-12-2 11:48 PM 發表

丹麥代唔代香港執行判決先??
代...咩唔代吖,如果搵到佢咪先考慮囉

不過...人地丹麥外長都話‘不清楚許智峯到了丹麥’,咁點搵人吖

引用:
原帖由 689倒轉又係689 於 2020-12-2 11:49 PM 發表

我又唔明,咁佢依家身在丹麥,其實可以光明正大話走佬,點解又要多此一舉話公務採訪?
黃台仰都過咗德國半年, 等到出到政治庇護, 先至現身啦!!

引用:
原帖由 奶露神街 於 2020-12-2 11:51 PM 發表

代...咩唔代吖,如果搵到佢咪先考慮囉

不過...人地丹麥外長都話‘不清楚許智峯到了丹麥’,咁點搵人吖
丹麥外長咁答, 中共先至吹佢唔脹~

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]