• 瀏覽: 7,260
  • 回覆: 132
+4
引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-10 11:11 AM 發表

法國都輸得快架
英國都幾乎玩L猿
大日本根本就係老毛救星
所以咁痛恨美帝程咬金
美帝早啲出手
老毛隨時林彪咁下場
所以戰後赤共親日仇美唔係冇理由
毛預測抗日要幾耐,大致無錯,就算後來美國參戰,都係比預測少左幾年。
毛預測打倒蔣介石要幾耐,反而係大錯特錯,由二十年變三四年,毛仲唔係更加多謝蔣介石?

都係果句,呢D咁簡單既邏輯你都搞唔明,無得醫架。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-10 10:57 AM 發表

下次你可以問埋美軍係咪好似美國隊長咁作戰。

智商如此,好應該返兒登,唔好留係香討比人恥笑,分身比人ban完一個又一個都唔知乜事.
小弟犯版規被罰
絶對唔係因為論點本身擊倒你地所以幫拖
請你地唔好咁詆譭ban我嘅人
至於大日本用咩兵力對付國軍美援軍用咩兵力對付赤共
你可以自由發揮
反正日軍“敗象已呈”
美帝每1粒子彈都只是“令戰爭加快結束”
你們對每事物,都係套上自己說法而已

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-10 11:17 AM 發表

小弟犯版規被罰
絶對唔係因為論點本身擊倒你地所以幫拖
請你地唔好咁詆譭ban我嘅人
至於大日本用咩兵力對付國軍美援軍用咩兵力對付赤共
你可以自由發揮
反正日軍“敗象已呈”
美帝每1粒子彈都只是“令戰爭加快結束”
你們對每事物,都係套上自己說法而已
我幾時講過係論點既問題呀?

我係講緊智商問題呀。點解有人幾個分身會反覆被罰,衰完一次又一次?你話呢?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-10 11:02 AM 發表

靠你想像中既人海戰術, 美軍係韓戰第一場就消滅左志願軍啦, 點會一開始係鴨綠江邊打, 最終係三八線打?

點解總係有戇鳩軍盲不斷貶低美軍既戰鬥力? 人海戰術都將美軍打返去三八線, 有人信? 你見過美軍點樣打二戰未?
你大海都冇出過點會見到美軍點打2戰?
就好似毛太子煲飯俾人炸死,又點會見到天上美蘇戰機空戰?
至於人海戰術係咩1回事,問吓反對打入南韓嘅彭德懷就最清楚,人地美帝梗係唔會同你鬥死得人多,傻嘅咩~

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-10 11:06 AM 發表

抽調華北兵力進行一號作戰既結果係日治區比共軍大反撲.
足以證明皇軍的確大部份兵力比共軍拖住, 平衡一失就人規模失地.

如果你既智商不足以理解咁簡單既因果關係... 無辦法, 人蠢無藥醫.
又1倒果為因嘅洗腦說法

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-10 11:21 AM 發表

你大海都冇出過點會見到美軍點打2戰?
就好似毛太子煲飯俾人炸死,又點會見到天上美蘇戰機空戰?
至於人海戰術係咩1回事,問吓反對打入南韓嘅彭德懷就最清楚,人地美帝梗係唔會同你鬥死得人多,傻嘅咩~
唔洗東拉西扯,你幻想中既人海戰術,可以將美軍從中朝邊境打到返三八線嗎?

講人海戰術前,唔該正確認識現代既武器。

同埋,你知唔知你係無端指責緊韓戰既美軍怯戰?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-10 11:13 AM 發表

毛預測抗日要幾耐,大致無錯,就算後來美國參戰,都係比預測少左幾年。
毛預測打倒蔣介石要幾耐,反而係大錯特錯,由二十年變三四年,毛仲唔係更加多謝蔣介石?

都係果句,呢D咁簡單既邏輯你都搞唔明,無得醫架。
吹少啲牛逼啦~

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-10 11:24 AM 發表

又1倒果為因嘅洗腦說法
如果共軍根本無拖住日軍主力,日軍偏師就可以壓住共軍,有必要抽調最後一分兵力去玩一號作戰?你幻想可以咁打仗O者,你當人地好似你咁既智商?

日軍只能二選一,一係全力打國軍,一係全力防共軍。打國軍就無得防共軍。

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-10 11:27 AM 發表

吹少啲牛逼啦~
你分唔分得清現實同做戲?
下次拎埋周星馳既上海灘賭聖黎講啦笨七

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-10 11:19 AM 發表

我幾時講過係論點既問題呀?

我係講緊智商問題呀。點解有人幾個分身會反覆被罰,衰完一次又一次?你話呢?
如果你睇唔明嘅話
重讀我第1句&最尾果句得喇
不過我只可以任你鬧唔可以鬧返你
永冇ban你呢個大家都知

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-10 11:03 AM 發表

總之係警察冚檔匿枱底然後擸錢
冇日狗已經俾蔣賊收諗咗皮
' 冇日狗 ... '

哈哈 ... 又講如果呀 ?

但事實上係有日狗有蔣賊呢兩班蠢撚中的蠢撚嘛

共軍就係一世夠運

你吹咩 ?

更為關鍵的是,國共的不同表現使美國人的態度悄然改變。

國軍的潰退遭到國內外輿論對中國軍隊的指責,英美輿論指責國民黨以數十萬部隊監視中共,以至影響對日作戰。另一方面,美國對以蔣介石政府的觀感。6月,美國總統羅斯福(Franklin D. Roosevelt)派副總統華萊士(Henry A. Wallace)赴重慶面見蔣介石,要求他改變消極抗戰和反共政策。7月中旬,羅斯福更致電蔣介石,謂豫湘戰事頗減低中國信譽,擬令駐華美軍司令史迪威(Joseph Stilwell)直接指揮中國全部軍隊(包括中共軍隊)作戰。

蔣介石對此深感恥辱和刺激。7月21日,蔣對出席整軍會議的軍委會各部會主官痛心疾首地說:“自從這次中原會戰與長沙會戰失敗以來,我們國家的地位,軍隊的榮譽,尤其是我們一般高階軍官的榮譽,可以說掃地以盡。外國人已經不把我們軍隊當作一個軍隊,不把我們軍人當作一個軍人!這種精神上的恥辱,較之於日寇佔我們的國土,以武力來打擊我們,凌辱我們,還要難受!”

然而就在次日,美軍觀察組悄然降落延安,以瞭解中共,評估中國的政治格局與形勢。顯然,美國政界及民間對國民政府的印象已轉趨不信任,1945年1月,美國參謀長聯席會議甚至建議羅斯福要求蘇聯在它能力範圍內儘早參加進攻日本,以減輕美國的負擔。2月,羅斯福在雅爾塔會議中使這個建議成為了現實——以中國的外蒙古為代價,換取了蘇聯出兵的承諾。

真係搞笑鳥 

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-10 11:31 AM 發表

如果你睇唔明嘅話
重讀我第1句&最尾果句得喇
不過我只可以任你鬧唔可以鬧返你
永冇ban你呢個大家都知
做賊既當然會話警察"包庇"良民.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-10 11:26 AM 發表

唔洗東拉西扯,你幻想中既人海戰術,可以將美軍從中朝邊境打到返三八線嗎?

講人海戰術前,唔該正確認識現代既武器。

同埋,你知唔知你係無端指責緊韓戰既美軍怯戰?
我咪就係同你講你地認知裏面唔存在嘅第1場jet combat囉
撤退有咩問題?
叫“長征”咪得囉
你口中神勇嘅共軍俾唔“怯戰”嘅毛主席推入南韓後果係咩?
這都是你們說法

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-10 11:29 AM 發表

如果共軍根本無拖住日軍主力,日軍偏師就可以壓住共軍,有必要抽調最後一分兵力去玩一號作戰?你幻想可以咁打仗O者,你當人地好似你咁既智商?

日軍只能二選一,一係全力打國軍,一係全力防共軍。打國軍就無得防共軍。
呢啲咪倒果為因囉
人地要打國軍美軍
你執死雞又吹牛逼

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]