• 瀏覽: 7,259
  • 回覆: 132
+4
1944年,盟軍係世界各地節節勝利時,國軍偏偏整個豫湘桂大潰敗振奮皇軍士氣。
國軍真係好撚有用喎。難為D底層既軍人,死得毫無價值。

同時期共軍不斷向淪陷區反攻,擴大解放區。

好了,問題來了,點解日軍寧願去同國軍打,唔理後面不斷損失地盤比共軍呢?
你估下邊個容易打?

因為呢場潰敗,美國對國軍抗日失去信心,加大力度拉攏蘇聯,結果三大巨頭決定外蒙可以獨立時,根本唔搵蔣介石商量
如果無共產黨,呢場潰敗長遠影響,比起甲午戰爭仲壞。甲午戰爭打輸,英國放棄清朝,轉而尋求同日本聯盟,令日本坐大。

樓主根本唔識抗戰歷史,唔好出黎獻世啦唔該。

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-8 11:23 AM 發表

做咩成日做咗唔認
十三番食左
仲多謝埋 (潤埋) 日狗及蔣賊添喇

你盲嘅咩

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-3 07:05 AM 發表

毛弟上位坐正多麽呀喱架陀都係靠大日本帝國
根本係fd嚟
戰後同蘇俄1齊擴張
唔係美帝嘅話韓日台印越中東南洋全部食晒
赤共集團根本係侵略者
你邏輯係正確  毛要多謝日本人侵入中國  先打勝蔣仔!咁日本要多謝美國2粒原子彈 終止日本比蔣仔反攻?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-8 11:32 AM 發表

毛澤東一樣感謝過國民黨, 感謝過蔣介石...
但救命恩人1定係大日本囉...

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-10 10:49 AM 發表

但救命恩人1定係大日本囉...
真係奇怪, 點解唔係蔣介石呢?

毛澤東論持久戰時預測過抗日係幾年
抗戰後, 預過革命係二十年起計, 只到蔣介石令毛澤東估唔到. 估唔到蔣可以輸得咁快.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-8 11:33 AM 發表

日軍對付遊擊隊用既兵力, 比起對付國軍仲要多.
係咪咁啊?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-8 11:34 AM 發表

死得人多就有用?

怪唔知得黃營仆左街都唔知.
你當對外敵戰爭打仗咩~
真係連小米加槍都冇,莫講話你地絶口不提嘅米格機
人海戰術問返你赤共就最清楚
vs.8964用自動武器對自己人民

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-10 10:53 AM 發表

係咪咁啊?
https://cdn.discuss.com.hk/t/2389fc/f/800x0/https://inews.gtimg.com/newsapp_match/0/8817014214/0
下次你可以問埋美軍係咪好似美國隊長咁作戰。

智商如此,好應該返兒登,唔好留係香討比人恥笑,分身比人ban完一個又一個都唔知乜事.

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-10 10:57 AM 發表

你當對外敵戰爭打仗咩~
真係連小米加槍都冇,莫講話你地絶口不提嘅米格機
人海戰術問返你赤共就最清楚
vs.8964用自動武器對自己人民
靠你想像中既人海戰術, 美軍係韓戰第一場就消滅左志願軍啦, 點會一開始係鴨綠江邊打, 最終係三八線打?

點解總係有戇鳩軍盲不斷貶低美軍既戰鬥力? 人海戰術都將美軍打返去三八線, 有人信? 你見過美軍點樣打二戰未?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-8 11:36 AM 發表
1944年,盟軍係世界各地節節勝利時,國軍偏偏整個豫湘桂大潰敗振奮皇軍士氣。
國軍真係好撚有用喎。難為D底層既軍人,死得毫無價值。

同時期共軍不斷向淪陷區反攻,擴大解放區。

好了,問題來了,點解日軍寧願去同國軍打,唔理後面不斷損失地盤比共軍呢?
你估下邊個容易打?

因為呢場潰敗,美國對國軍抗日失去信心,加大力度拉攏蘇聯,結果三大巨頭決定外蒙可以獨立時,根本唔搵蔣介石商量
如 ...
呢只係你用自己解讀去定性
44年係美帝同西方盟國收拾納粹德國
太平洋戰役美帝係冇咩軍隊喺大6(當然有飛虎隊果啲打佢)
先前又係你話大日本大部份兵力對付赤共
講大話講到自打嘴巴又亂咁撈埋1碟

引用:
原帖由 vanga 於 2020-12-8 11:43 AM 發表

十三番食左
仲多謝埋 (潤埋) 日狗及蔣賊添喇

你盲嘅咩

總之係警察冚檔匿枱底然後擸錢
冇日狗已經俾蔣賊收諗咗皮

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2020-12-8 11:46 AM 發表

你邏輯係正確  毛要多謝日本人侵入中國  先打勝蔣仔!咁日本要多謝美國2粒原子彈 終止日本比蔣仔反攻?
冇美帝
大家今日就係歌頌大日本帶領發展
蘇聯應該半邊講德文半邊講日文
如果蘇聯冇事,咁應該冇西歐

引用:
原帖由 聞敬鑾 於 2020-12-10 11:02 AM 發表

呢只係你用自己解讀去定性
44年係美帝同西方盟國收拾納粹德國
太平洋戰役美帝係冇咩軍隊喺大6(當然有飛虎隊果啲打佢)
先前又係你話大日本大部份兵力對付赤共
講大話講到自打嘴巴又亂咁撈埋1碟
抽調華北兵力進行一號作戰既結果係日治區比共軍大反撲.
足以證明皇軍的確大部份兵力比共軍拖住, 平衡一失就大規模失地.

如果你既智商不足以理解咁簡單既因果關係... 無辦法, 人蠢無藥醫.

引用:
原帖由 freeyauchan 於 2020-12-8 11:46 AM 發表

事實上蔣介石先係抗戰後軍事實力增長最快果個黎
中央軍實力絕對比抗戰前強好多。淨係講坦克飛機等重武器,多左以倍計
共軍要用廢鐵去同蘇聯換日軍比較次等既裝備時,中央軍將美軍係抗戰時支援既大量軍備袋袋平安

只係蔣介石係解放戰爭輸得太快,令人容易誤會

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-12-10 10:52 AM 發表

真係奇怪, 點解唔係蔣介石呢?

毛澤東論持久戰時預測過抗日係幾年
抗戰後, 預過革命係二十年起計, 只到蔣介石令毛澤東估唔到. 估唔到蔣可以輸得咁快.
法國都輸得快架
英國都幾乎玩L猿
大日本根本就係老毛救星
所以咁痛恨美帝程咬金
美帝早啲出手
老毛隨時林彪咁下場
所以戰後赤共親日仇美唔係冇理由

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]