• 瀏覽: 752,168
  • 回覆: 145
  • 追帖: 144
+435
引用:
原帖由 ricebuket 於 2021-1-2 10:28 AM 發表

仲使查?著草咁冇信用,點俾你用信用卡?
正解

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-1-2 11:23 AM 發表

好慚愧😓😓
唔夠3套......
重點:
除咗慶餘年,你q咗邊套?

引用:
原帖由 akanesk 於 2021-1-2 11:27 AM 發表

下星期套燕雲台,唔知好唔好睇

有唐嫣
燕雲台算唔錯,講遼歷史,有新鮮感,阿蛇演得好!

手足係要嚟呃㗎!

監察議會|黃店食物貨不對辦激嬲黃絲 律師:或觸犯商品

近日網上有「黃絲」網民留言大吐苦水,指在黃店預訂的食物份量不足,而且收費昂貴,投訴又未被正視,最終節慶夜卻被激得一肚怨氣,得不償失。(網上截圖)
隨黑暴而衍生的所謂「黃色經濟圈」,不少「黃絲」盲目吹捧公開撐暴的食店,呼籲「黃絲」前往幫襯。不過,這些「黃店」卻是負評纍纍,近日網上有「黃絲」網民留言大吐苦水,指在黃店預訂的食物份量不足,而且收費昂貴,投訴又未被正視,最終節慶夜卻被激得一肚怨氣,得不償失。民建聯司法及法律事務副發言人、律師葉俊遠今日(31日)接受訪問時表示,有關的黃店有機會涉嫌觸犯商品及說明條例,奉勸各商戶切勿以身試法。

有讀者報料稱,有「黃絲」網民在網上平台上大吐苦水,表示聖誕節假期與朋友一起食飯,當時向一間黃店訂購四至六人份量的威靈頓牛柳餐,包括一份威靈頓牛柳、一份菠菜意粉及兩個小食、另外再加有鮮茄蟹肉意粉、三文魚鮮果沙律,總數連運費1754元。可是當外賣送到後,才發現紙盒內的食物根本未有盛滿,令事主大感不滿,事主當時於是立即致電投訴,女店員雖然表示全數退還費用,可是最終卻只退還466元,更令事主感到憤怒。網民在留言中亦表示對黃店食物水平低劣事件身同感受,又指自己曾經因為政治立場訂購黃店食品,結果都沒有好的回憶,對黃店感到十分心淡。

葉俊遠律師表示,留言中的相片可見,當中食物明顯未有4至6人份量,根據《商品說明條例》(第362章) 涵蓋的範疇禁止商戶對消費者作出某些不良營商手法,包括就服務作出虛假商品說明、誤導性遺漏,任何商戶如就任何消費者作出屬誤導性遺漏的營業行為,即屬犯罪,涉事的黃店有可能涉嫌違反商品及說明條例,奉勸各商戶切勿以身試法。

近日網上有「黃絲」網民留言大吐苦水,指在黃店預訂的食物份量不足,而且收費昂貴,投訴又未被正視,最終節慶夜卻被激得一肚怨氣,得不償失。(網上截圖)

https://www.dotdotnews.com/a/202 ... b00123a561ddd6.html

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-1-2 12:58 PM 發表

威靈頓牛柳真喺在嬰蟈入口先好喔,萬一喺汕頭牛柳就唔好啦,話曬都喺中國嘢,黃💩話唔食喔
手足嘛,會照食唔投訴㗎!

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-1-2 11:18 PM 發表
遲來的新年祝福,祝師兄姐們新年快樂身體健康開心幸福,仲未有時間追大家的貼等遲點慢慢追
我好運30號隔離完不用再加7天家居隔離,深圳8成人帶口罩但到處歌舞昇平的喜喜洋洋,這幾天忙有空再跟大家報告
恭喜腰兄一家團聚過新年

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 2021-1-3 08:51 PM 發表
港聞速遞

為落實社交距離,減少傳播,由明日起,將改為在網上舉行記者會交代疫情,傳媒需以文字訊息提問。記協楊健興質疑,當局想借新安排改變記者提問的方式,將更能控制甚至是篩選提問。
因過去有黑記經常提問時用上「武漢」字眼。 ​​​
張竹君醫生會做得舒服好多,唔駛對住班牛鬼蛇神。

引用:
原帖由 geometric 於 2021-1-4 09:34 AM 發表

沒法子~
近2-30年中學小學不斷說社會的未來是小孩的客套說話,說着說着,班細路長大後仍然長不大,要社會就佢;再者,不同組織又常常舉辦領袖訓練。等個個人都以為要做領袖才可以;第三,學校班長的職位泛濫;以前一班只有正班長副班長各一,現在班長擴充編制到4人,再加上行長、科長等等搞到人人都有「班銜」在身,令到佢地覺得有特殊身份去拯救藍星。

說穿了,他們最討厭特權文化,但他們卻很想成為特權文化 ...
Animal Farm嘅那破倫:
所有嘅動物都係平等嘅,但有一些動物比其他動物更平等嘛!現在果班毛都未出齊嘅廢青,咪就係那破倫囉。

引用:
原帖由 nelsoncph 於 2021-1-4 09:29 AM 發表
移民美國舊同學send whatapps 俾我話:

之前侵侵打電話去 喬治亞州 州務卿,叫佢想方法改選票數字等佢贏,現在電話錄音對話被華盛頓郵報 publish 出嚟, 犯法架⋯⋯ 🤔😬🤣
呢段錄音通哂天啦,好戲繼續上演!

引用:
原帖由 hkc9 於 2021-1-4 03:21 PM 發表

隨時改變DNA,生個ET出來。
我亂估的👆
笑咗
但我覺得有可能㗎

新帖:秋後算賬(11):
疫情中的二三事
https://www.discuss.com.hk/viewt ... amp;utm_source=copy

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]