• 瀏覽: 752,600
  • 回覆: 57
  • 追帖: 144
+435
引用:
原帖由 9wai 於 2020-12-24 11:21 AM 發表

舊時香港明星風摩大陸,地位崇高。而家香港新一代偽人,內地冇乜興趣,可能咁樣令佢地心理不平衡啩!
咁上面市場大咁多, 新人又多, 鄉港呢啲普通話又唔得, 做戲又唔得, 又唔夠人靚仔, 邊有市場

引用:
原帖由 Y-hk 於 2020-12-24 11:47 AM 發表

阿叻幫佢?
會唔會係覺得佢真係改過?
唔係幫佢點會無端端搵佢做訪問, 阿叻嗰條問題, 都好明顯係俾機會佢同曱甴割蓆啦
不過有幾多人會買單就唔知啦, 睇吓上面啲網民信唔信佢囉

引用:
原帖由 SKY2019 於 2020-12-29 09:24 AM 發表
大陸華誼公司好鍾意簽的公知導演或藝人,如管虎,姚晨。呢二曰姚晨為了蹭女權的熱度洗白之前的公知形象,被網民翻出之前發的微博,又科普一遍惡之花的由來。

所以姚大嘴咁多年都紅唔起係有原因嘅, 就算都挺好播嗰排佢似有啲鹹魚翻生嘅跡象, 但嗰陣就已經有好多人將佢惡之花嘅言論又一次搬出嚟, 之後佢就又沉返落去, 縱使網民係金魚記憶又如何, 只要做過公知, 最終必定會被人翻舊賬, 唔好講公知, 連嗰啲本來望落去幾紳士, 但原來非常唔尊重女性嘅男藝人, 只要一營銷自己紳士或者尊重女性, 一樣會被人翻舊賬

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2020-12-29 09:35 AM 發表

凡事有兩面
我識幾個外國人,住起香港起香港做嘢(十年以上,私人機構),並沒有在外國有其他收入。年年交7位數字香港稅,冇咩用香港福利喎(可能佢未有需要),仲要係深藍。我評估唔到佢對香港或中國有咩壞影響。係咪一定要佢放棄原有出生地國籍呢?

呢個話題大家舊年討論過,冇咩結論,建議大家唔好淨係從一個角度睇。好多事情並非非黑即白。最實際的做法,不如:雙重國籍的人不應任公務員某d level以上職位,或沒 ...
如果想要投票權, 咁放棄雙重國籍我覺得應該喎, 你可以當我以小人之心度君子之腹,
但"非我族類其心必異" 呢句話我係相信嘅, 唔好講响香港住咗好多年, 甚至攞咗永久居民身份證嘅外國人,
淨係睇吓而家出嚟搞事嗰堆垃圾, 除咗最底層嗰班人生更精彩嘅曱甴之外, 有邊個唔係有雙重國籍呢?
而且, 人都係自私嘅, 諗嘢從自身利益出發都好正常, 既然嗰個人唔完全係嗰個地方嘅人, 只要佢有第二個國籍,
咁就算佢搞爛嗰個地方之後都仲可以返回自己國家, 唔係自己嘅嘢, 唔會珍惜亦係好平常嘅事,
嗰班生於斯長於斯, 企圖打爛鄉港嘅傻仔除外

引用:
原帖由 ricebuket 於 2020-12-29 07:53 AM 發表

如果咁都批出保釋,只會提升整頓法狗嘅民意同理據。
咁咪即係港區國安法裡面講嘅: 香港政府冇能力執行國安法囉
其實俾肥佬黎保釋嗰件國安法官都唔知係咪特登俾佢保釋, 然後用呢個藉口將肥黎呢件燙手山芋送上去審

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 2020-12-29 11:07 AM 發表
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20201229/mobile/bkn-20201229081639460-1229_00992_001.html
都估到拜登會咁做
全美所有政黨都反華係老美國內共識嚟,
無論係之前嘅奧觀海、川建國定而家嘅拜振華都好, 以後都只會越嚟越反中, 直到中國正式超越老美,
當然, 以白人至上嘅精神嚟講, 就算超越咗佢哋, 佢哋反中都唔會停

引用:
原帖由 hanE 於 2020-12-29 12:47 PM 發表

而且雙重國籍並非與生俱來,都係刻意鋪排,而家俾佢選擇都冇乜唔合理,公民優先係最合理,佢冇佔用任何福利咁有冇佔了工作機會呢?
講真嗰句, 大部份國家, 甚至中國本身都唔承認雙重國藉, 只係因為有歷史因素, 導致到鄉港變成一個畸型嘅地方,
咁發現唔啱就改呢個係好正常嘅事, 如果只想做居民, 唔行使投票權, 係可以唔放棄另一個國藉我覺得冇問題,
但如果要投票, 我唔認為揸住另一個國藉嘅人有資格响居住地投票囉, 出去望吓全世界有得投票嘅地方,
有邊個地方可以好似鄉港咁? 曱甴最愛嘅呆灣都唔得啦, 唔係入到藉嘅都冇資格投票, 咁點解鄉港唔可以改制度,
要求要投票嘅就放棄另一國藉?

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-12-29 03:30 PM 發表

我認為大使講得冇錯, 只是太坦白
因為日本是一個崇拜強者的民族, 你打得佢越冧, 佢越崇拜你,
日本人從來都唔認為二戰輸畀中國, 佢地只承認輸畀老美

日本人可能唯一佩服中國的, 就是女子乒乓球, 因為幾十年來都以壓倒性姿態打到日本貼貼服服, 兩代一姐福原愛,石川佳純都去中國集訓, 跟中國教練, 佢地講普通話好過好多香港人.......但日本人一D都唔介意, 仲好中意佢地
日本係抖m屬性,佢而家同佢美爹嘅關係超似ATM奴

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 2020-12-30 10:33 AM 發表

遇着李運騰呢啲法官,可能真係會咁做。如果係正常嘅法官,相信唔會俾佢哋保釋。
講真, 之前已經走甩咗咁多個, 尤其嗰件弱智峰, 俾佢保釋都可以講大話老作然後棄保潛逃,
真心唔覺得佢哋嗰堆咁嘅垃圾有任何誠信可言, 仲俾佢哋保釋擺到明就係特登放走

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-1-4 01:46 PM 發表

已經吹緊風,強制入食肆及建身場所等要除口罩活動的地方,要掃安心出行碼。呢個亦喺可以協放寬食肆等埸所的社交距離限制,老實講班食肆及健身美容舖嘅老細一定支持,你唔開藍芽咪唔好幫襯囉。不過局長要預備埋長者及嗰啲聲稱用2G手機嘅人點處理。

其實呢條橋,在安心出行app推出時,爐內已經討論過。政府推行時都要等到確診數字高企不下,農曆年將近,先有機會推,香港人都抵死㗎喇:smile_3 ...
根本呢個安心出行其實就係大陸嘅健康碼, 如果政府推出嗰陣就已經強制咁做, 就唔會到而家都仲有咁多冇源頭嘅case啦,
不過我都明點解強制唔到, 因為鄉港到而家都仲有一堆垃圾响度乜都反, 其實強制食肆或者美容院嗰啲要掃碼嘅, 只要同業界講好就得, 佢哋要做生意, 一定會肯做, 政府公佈嗰陣講到明, 食肆就唔怕被人鬧, 唔掃咪唔好幫襯囉, 肯定肯配合嘅人多過唔肯配合嘅, 係要搞掂嗰啲長者同埋所謂2G手機嘅配套要點搞啫, 唔會做唔到囉

引用:
原帖由 054D 於 2021-1-4 11:12 AM 發表
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210104/mobile/bkn-20210104013006612-0104_00822_001.html

有無人曲解境外係管理線呢個意思,各人有判斷。

毒果收皮有人想上位。
一國兩制都未完, 而家返大陸都仲要過關, 咁點解唔係境外媒體呀, 想提早取消一國兩制嘅就講清楚啦

引用:
原帖由 Y-hk 於 2021-1-4 03:40 PM 發表

好多黃店.
就係未衰到貼地佢地都未必會合作. 初推安心出行都有黃食店玩野啦. 都唔知佢地乜野心態. 明知要控制到疫情佢地生意先有機恢復.
咁都唔積極合作. 應該係大力主動幫手推先啱啦.
我冇記錯的話, 鄉港有法例係關於傳染病嗰啲特別時期, 政府可以引用嘅, 根本就係軟服蟹政府唔夠膽用, 拖吓拖吓先搞到咁, 要防疫一定係超前部署先有用, 邊有好似軟腳蟹政府咁, 做乜春都要等所謂數據出嚟先做決定o架, 等有本地數據嗰陣就即係已經發生咗啦, 鑊鑊都亡羊補牢, 邊補得咁多

反正強制做, 垃圾黃店唔想做生意咪唔好合作囉, 反正政府應該推行之後就搵人巡舖, 唔合作, 唔肯做嘅就即罰, 嘈咪有得佢哋嘈囉, 橫掂政府做乜班垃圾都有嘢講o架啦, 光腳嘅不怕穿鞋嘅, 既然係咁, 對付呢啲塰垃圾就同佢哋一齊光腳囉, 睇吓邊個怕邊個, 講到尾都係軟腳蟹政府唔敢之嘛

引用:
原帖由 9wai 於 2021-1-5 07:12 AM 發表

聽講話呢個垃圾show零贊助喎!
零贊助?  我諗起毒馬奬, 自從呆毒搞寸個場之後, 贊助一年少過一年, 19年剩返長榮同金拱門, 20年一個贊助都冇

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]