• 瀏覽: 752,865
  • 回覆: 72
  • 追帖: 144
+435
引用:
原帖由 TWSK73 於 2020-12-26 09:52 AM 發表
大台新聞又大力宣揚日本嘅好人好事,講佢地研究用木做衛星幾咁環保,幾咁愛惜地球同太空。

幾時先肯做番個輻島禍害地球特輯呀,到依家班膠尚日人仲日日倒緊輻射水入太平洋呀!
大台都係買片播,日本嗰邊唔做輻射水新聞,大台點會自己做呢

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-12-26 01:42 PM 發表

今日hk01有幅相,響西九文化區大草地仲多人過旺角......

相信就黎會有"西九群組".....
「源頭不明」就係咁樣形成

引用:
原帖由 wing_gun 於 2020-12-28 12:08 AM 發表

"該群組內的大部分港人因探親而訪英,其家人在英國生活或讀書良久,來自不同城市如倫敦、曼徹斯特及利物浦等。當中沒有任何人因為旅遊而到當地"

咁即係係英國有親人照顧啦, 洗乜咁急返黎啫
報導話有懷孕8個月嘅孕婦和長期病患者滯留,趕住返嚟覆診,我好疑惑:其實呢群人喺幾時去英國?佢地本身諗住幾時返香港?

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2020-12-28 09:51 AM 發表
公海見到呢篇垃圾
個記者
唔去寫天空小說嘥咗佢😒
https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20201228/s00002/1609093746235
我睇完真係想講句:好行唔送,英國真係好很「自由」㗎

引用:
原帖由 ahmei 於 2020-12-28 10:16 AM 發表

個男人和記者怎樣遇上作到這個故事?
唔夠七位數字積蓄可以安頓一家四口?
個男人係個「記者」嘅朋友就得啦,經過呢兩年嘅事,大家都明做媒是何其容易

引用:
原帖由 Y-hk 於 2020-12-28 10:41 AM 發表

第一次去就攪移民, 唔夠7位數積蓄, 專業應不被承認, 一家四口開支大, 英國正爆發嚴重疫情.
一來咁既條件背景去移民根本唔夠.
二來佢做乜要走得咁急? 係英國現在飛番呢都唔得, 仲要自己飛過去咁冒險?
呢d對英國冇用嘅人,英國點會要?不過呢d人有炆煮豉油就得,唔駛食飯都唔會肚餓,有自由空氣可以練仙

引用:
原帖由 y98141 於 2020-12-28 01:28 PM 發表

內地犯偷渡罪最多判一年,坐完之後仲要押返香港比香港法庭審。不過12瞞逃當中有兩個係比內地告組織偷渡罪,座底兩年 最高七年
如果入佢「嚴重情節」既 最高係無期,但我估阿爺會鬆手
如果有人轉做「污點證人」就精彩囉

引用:
原帖由 y98141 於 2020-12-30 11:23 AM 發表
兩隻未成年既認罪認罰,內地不公開聽證,最後不起訴
睇返香港解密,廖子文同黃臨福 一個串謀意圖縱火,一個企圖縱火
唔知呢兩位未成年人士嘅家屬會唔會出聲嘈嘈閉呢?佢地嗰兩條罪,根據以往經驗,好大機會告唔入囉

引用:
原帖由 nelsoncph 於 2020-12-30 11:32 AM 發表

重點係50元
好心佢呢個戶口得50蚊就咪出聲咁樣衰啦,唔知其他戶口係咪有好多黑金呢?

引用:
原帖由 大叔5935 於 2021-1-2 10:49 AM 發表
版友2020年睇咗幾多套?

https://www.hk01.com/即時娛樂/567993/2020回顧-陸劇播放量50大排行-慶餘年僅排第8-冠軍你一定睇過

2020回顧|陸劇播放量50大排行 慶餘年僅排第8 冠軍你一定睇過

安家 成套睇曬
三十而已 睇緊
慶餘年/錦繡南歌 跳住睇
以家人之名 我家姐睇曬,超like

點解冇《在一起》?

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 2021-1-3 11:27 AM 發表
深圳小天

港中大專家稱近9成受訪年輕人不信任港府
港中大賽馬會公共衞生及基層醫療學院助理教授黎可欣出席一個電台節目時表示,由幾間大學組成的團隊,疫情期間曾經訪問250名中學生,87%學生表示不信任政府,她認為是一個警號,年輕人覺得自己與官員應平起平坐,對方要尊重及接受他們的意見,亦要能夠影響社會,不是開論壇讓他們發言就可以。
團隊成員、港大社會工作及社會行政學系系主任林一星在同一節目形容 ...
每個人後生嗰時都覺得自己係啱曬,其他人都錯曬,所以其他人要聽我講。再加上而家網上資訊咁多,不實嘅訊息亦唔少,年輕人根本冇能力去過濾,可能過左好多年先發現自己柒左。佢地亦唔會意識到要做一件事/令到政策執行,當中係包括好多方面嘅合作,好多方面嘅考慮,唔係出句聲/按個掣就搞掂。

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 2021-1-3 08:51 PM 發表
港聞速遞

為落實社交距離,減少傳播,由明日起,將改為在網上舉行記者會交代疫情,傳媒需以文字訊息提問。記協楊健興質疑,當局想借新安排改變記者提問的方式,將更能控制甚至是篩選提問。
因過去有黑記經常提問時用上「武漢」字眼。 ​​​
d黑記有冇諗過佢地日日都將d問題reloop再reloop,醫生們都答到口臭

引用:
原帖由 y98141 於 2021-1-4 04:51 PM 發表
笑料一則
英國d室內暖氣真係唔平㗎,十幾年前喺英國住過幾個月,試過有晚瞓瞓下覺得好凍,原來唔記得用儲值卡幫暖氣增值包租公仲話我地用好多電同水(可能好多香港人都係咁)

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]