• 瀏覽: 752,888
  • 回覆: 466
  • 追帖: 144
+435
引用:
原帖由 人生充滿希望 於 2-1-2021 23:31 發表
港聞速遞

部分滯留英國的香港居民去信特區政府,要求放寬禁令,允許香港居民按照《基本法》賦予的權利回港,認為港府採取的措施比歐洲嚴格太多。 ​​​
你以為自己邊位?大撚曬?香港人就喺唔歡迎你班有變種病毒風險嘅人返嚟阿?

疫情下離港,必需自負風險,香港人不會為你哋買單嘅

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 3-1-2021 08:49 發表

佢哋以為自己係世界中心,全部人都要聽佢哋講,希望政府跪低,派包機接佢哋返香港。食得鹹魚抵得渴,佢哋冒著中變種新冠肺炎嘅風險都要去英國就預咗有今日嘅情況。所以,呢班人都係死咗條心吧喇,正常嘅香港人係唔會歡迎你哋呢班人返來香港播毒。
當日武漢也要封城後2個月先安排包機回港,叫班人等下先喇

引用:
原帖由 hanE 於 3-1-2021 12:51 發表

到底佢哋係咪弱智🤔認咗罪上訴?
戲嚟啫,為咗保持個熱度,同鳩吹內地司法不公囉

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 4-1-2021 08:21 發表

重點係
佢d問題真係廣大市民想知㗎嘢咩?
好似前排有個黑記問題係點解香港政府採購中國疫苗
個問題已經問錯
作為一個將會打疫苗嘅市民,唔係應該關心每一隻疫苗唔同技術嘅利弊嗎?
如果問答環節只係重覆反問一堆嘥大家寶貴時間嘅無聊問題,

我建議反問番佢:點解唔採購印度疫苗呢咁?
算把啦,我哋經常被一小撮人代表咗,Y💩愛聽嘅嘢我並不愛聽。反正呢啲妓者會,在上半場政府交待完有關資料後,下半場已經變成妓者批鬥政府。所以就算放假在家,我都聽完政府公布就算,批鬥環節基本上不理會。

引用:
原帖由 nelsoncph 於 4-1-2021 10:32 發表

傻浸開始鼓動支持者包圍華盛頓,啲低智支持者更帶備武器,真係有機會隨時開戰。內戰一觸即發,認真精彩。
10位在世前國防部長跳出嚟,話政治糾紛唔好拉美軍落水,否則會變成內戰。

睇下班支持者今次有幾癲,會唔會真喺打札搶燒,最後搞到要美軍鎮壓

引用:
原帖由 hkc9 於 4-1-2021 11:17 發表

我覺得黃C宣誓只會當食生菜。
發假誓是不是刑事呢?有勞高人指點。

但發假誓最後就肯定會無咗份工

引用:
原帖由 nelsoncph 於 4-1-2021 11:31 發表

啲曱甴黃屍唔開藍牙咪又係嘥氣,無強制要求成效唔會大。
已經吹緊風,強制入食肆及建身場所等要除口罩活動的地方,要掃安心出行碼。呢個亦喺可以協放寬食肆等埸所的社交距離限制,老實講班食肆及健身美容舖嘅老細一定支持,你唔開藍芽咪唔好幫襯囉。不過局長要預備埋長者及嗰啲聲稱用2G手機嘅人點處理。

其實呢條橋,在安心出行app推出時,爐內已經討論過。政府推行時都要等到確診數字高企不下,農曆年將近,先有機會推,香港人都抵死㗎喇

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 4-1-2021 11:51 發表

強制使用嘅話,冇智能手機嘅長者又出來嘈,又係難搞。
人手登記可能喺其中一個出路,內地健康碼行咗咁耐,一樣有長者及無智能手機問題,總有辦法解決的。Y💩玩嘢話無智能手機,咪叫佢慢慢排隊,等侯登記安排入座囉。

我覺得政府如果出得呢條例,就衹會講要食肆對僱客留chaseble record 並保留14天,但如果個客掃安心出行碼可以豁免留record,咁到時咪等個客自己揀留 record 喺手機,還是留record比食肆囉。

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 4-1-2021 12:48 發表
不足一日即跪低!今增逾50宗確診  短期內回復現場記者會

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210104/bkn-20210104121101808-0104_00822_001.html

始終都係要搞番現場記者會
我相信衹是因為要交待防疫措施新安排或延續,同平時一般衹交待疫情不同處理

引用:
原帖由 33Chris 於 4-1-2021 13:49 發表

唔用智能手機嘅, 可以登記身份證就得。
到時等Y💩揀,鍾意留record比食肆,還是留record喺手機

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 4-1-2021 13:56 發表

發假誓係刑事, 但係其實幾難證明當事人發誓果一刻係唔係真心願意恪守基本法同一國兩制, 情況同例如一個人宣誓擁有有幾多財產唔一樣, 因為呢D有得查證, 但係人腦諗乜查唔到。

不過, 如果公務員宣左誓之後, 起碼將來做左D越線行為都可能容易D被炒, 因為新制度之下鬆緊可以重新拿捏, 唔似得以前咁要開幾次board, 上訴完又上訴先可以炒得人
好清楚的解釋,結論喺以後相對容易處理出政府糧反政府嘅公務員

引用:
原帖由 33Chris 於 4-1-2021 14:04 發表

如有個人八達通,或者拍八達通卡都得, 長者 點都會有長者八達通。
喺喎,呢招都得,其實民間智慧多的是

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 4-1-2021 14:03 發表

好似話已經搵到合適嘅場地開疫情記者會。以後嘅疫情記者會應該會起政府總部舉行。
希望改在政總,有啲硬啲嘅新聞官擋下啲黑妓

引用:
原帖由 微塵一粒 於 4-1-2021 14:27 發表

如果發誓可以咁隨便,即係喺法庭上都唔需要呢樣野。其實我都唔明呢個儀式有咩用,大把人庭上講大話,啲假髮九又可以話人證供不可信。
刑事定罪要求較高,但記憶中好似有試過作假證供而被告防礙司法公正

引用:
原帖由 微塵一粒 於 4-1-2021 14:30 發表
請問智方便嗰個app, 係咪一定要用指紋認證?
好似喺

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]