• 瀏覽: 753,197
  • 回覆: 466
  • 追帖: 144
+435
引用:
原帖由 33Chris 於 31-12-2020 17:16 發表

一早講咗 與其他條文有衝突嘅時候以國安法優先, 仲想亂嚟就等人大釋法

法官同意本案上訴牽涉廣泛而重大爭議,條目或許更加可能 與《人權法》和《刑事訴訟條例》有所牴觸。
都幾大機會人大要開班教授下班官老爺正確認識國安法,費事借理解錯誤而錯判

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 31-12-2020 17:19 發表

仲係荔枝角?唔係赤柱咩?
未定罪還押全部去荔枝角,仲可以叫私家飯

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 31-12-2020 17:22 發表

唔使教喇,錯判嘅話直接收番佢哋審判權,全部案件由內地法院審理。
始終肥佬黎喺一個標誌人物,我相信阿爺唔會比機會出現任何理解及審判的偏差,我偏向阿爺會釋法,以策萬全

引用:
原帖由 33Chris 於 31-12-2020 18:33 發表

又想自己釋法? 有唔清楚就要請人大澄清一下至得啦, 唔係靠自己解讀㗎。

"法官李義指,法官李運騰在唐英傑案分析,第42條「除非有充分理由否則不可准予保釋」的寫法,可理解為「負負得正」,即是「有理由相信會再危害國安,就不可保釋」,看來改變了條件,究竟兩者是否相等,抑或第42條原文有較高門檻。鄧樂勤認為純粹表達方式不同,實質意思一樣。"
普通蟻民理解,除非法官有強烈理由相信不會再繼續犯國安法,否則不準保釋,其實簡單不過,不過官老爺總喜歡用一啲複習分析去理解,抵烈顯倫法官批評班官老爺

引用:
原帖由 乾坤360 於 31-12-2020 20:08 發表

習總上任後已經無左用錢疏通渠道了。
這個當然,所以加熟更要自行去監獄自費安排在囚曱甴日用品

引用:
原帖由 乾坤360 於 31-12-2020 20:18 發表

又可以見區議員!
好似話入咗壁屋赤柱都可以公務探訪,不過最近懲教已經收緊公務探訪,非當區已完,不能探訪

引用:
原帖由 9wai 於 1-1-2021 02:30 發表

我唔明點解當區衰已完就可以探,衰已完嘅工作係探監咩?根本除咗家屬,其他人有必要一定要俾佢探嗎?
以前我相信喺作為一種平行的作用,議員探訪確保在囚人士受到公平對待,自從已完自己本身入獄,加上大班曱甴入獄,班人就開始濫用呢個制度

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 1-1-2021 10:28 發表

泛暴1年前仲好團結,1年後就搞到好似而家咁樣土崩瓦解。港區國安法,DQ4個泛暴立法會議員,傳出會DQ泛暴區議員呢幾樣嘢搞到佢哋急急割蓆,退黨嘅退黨,走佬嘅走佬,又有人要歸隱,永遠退出政治圈子。
狀棍黨應該就好大可能亡黨,而聞💩黨可能想成機同講毒笨土割蓆,最好阿爺就DQ班講毒笨土,等聞💩黨班新生代有機會上位,當然班老聞💩就前途似咁,但耐何如意算盤未必咁易打響,因為班聞💩新生代,分分鐘大部份弱智瘋嗰流,又喺講毒自決,到時一樣比阿爺DQ

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 1-1-2021 10:30 發表

綠色和平大把呢啲人。唔計🐷西迪,好似仲有一個泛暴區議員譚凱邦都係呢類人。
肺癆鬼

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 1-1-2021 11:37 發表
湯家驊認為即時還柙黎智英無爭議 葉巧琦質疑決定原因

https://news.now.com/home/local/player?newsId=418655&refer=Share

葉巧琦好似係大律師公會嘅人
佢都戇鳩嘅,話要揾外地非常任法官審終院上訴,都唔使分莊閒嘅,國安法阿爺立法,幾時到你話事

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 2-1-2021 08:43 發表
許智峯指滙豐取消其及家人信用卡 要求監管機構調查
https://www.hk01.com/article/569108?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

你有咩資格要求監管機構調查?
黑暴時期仲大支嘢,話我要見指揮官,佢以為自己惡過皇帝

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 2-1-2021 09:52 發表

係啊,都唔知佢哋係為咗啲乜?佢哋都係見條街冇乜人同埋冇警察起度先夠膽咁做啫。
擦存在感

引用:
原帖由 tiii 於 2-1-2021 11:20 發表

我依家見仲有人喺Facebook 開光時貼
cap佢圖,國安wechat熱線舉報

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 2-1-2021 14:09 發表
12港人蛇案:家屬批官派律師拒跟進上訴  無履行責任

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210102/bkn-20210102124844074-0102_00822_001.html

呢十個人仲要俾所謂嘅家屬繼續消費,認真慘情。
當庭認罪認罰仲有咩好上訴?不過,呢啲戲,應該仲有一年半載要演,至少8隻偷渡曱甴未坐完7個月返嚟,都唔會完

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2-1-2021 23:18 發表
遲來的新年祝福,祝師兄姐們新年快樂身體健康開心幸福,仲未有時間追大家的貼等遲點慢慢追
我好運30號隔離完不用再加7天家居隔離,深圳8成人帶口罩但到處歌舞昇平的喜喜洋洋,這幾天忙有空再跟大家報告
腰兄,好好享受這段一家團聚的假期

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]