• 瀏覽: 753,239
  • 回覆: 68
  • 追帖: 144
+435
引用:
原帖由 人生充滿希望 於 2021-1-2 05:11 PM 發表
港聞速遞

有港人北上廣東避疫,在討論區上分享經歷,認為內地防疫\檢疫嚴謹,港府不夠強硬,引來網民熱議。

發文者形容,「渠哋防疫做得好嚴謹,所以如果你有問題一定check到你,同埋有隱瞞會被問責。從我過關開始已經系好嚴,啲人着晒防疫裝備,要你登記地址、聯絡人。之后在等候期間渠哋會打去確認,聯絡人同地址準確,社區接受你先可以進一步去酒店」。

發文者又舉例,過關時有女子因為亂填聯絡人資 ...
每一個小小單位能做得到位,不怕被人刁難,我只忠於職務,後方肯撐就已經好好了。(我講呢度

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 2021-1-2 02:09 PM 發表
12港人蛇案:家屬批官派律師拒跟進上訴  無履行責任

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210102/bkn-20210102124844074-0102_00822_001.html

呢十個人仲要俾所謂嘅家屬繼續消費,認真慘情。
據聞律師係做到呢度就完了合約,所以不能再跟進。

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 2021-1-2 11:31 PM 發表
港聞速遞

部分滯留英國的香港居民去信特區政府,要求放寬禁令,允許香港居民按照《基本法》賦予的權利回港,認為港府採取的措施比歐洲嚴格太多。 ​​​
又揾位入攞方便?家陣唔係永遠唔俾你回港,權利依然存在。不是香港嚴格,係歐洲寬鬆。

引用:
原帖由 hanE 於 2021-1-3 12:41 PM 發表

點都係搵著數,呢班正小人!一刀切斬草除根,不承認雙重國籍,免煩!
唔知政府會唔會又包埋佢地返來,政府鍾意去迎合對家,越恨就越愛。

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 2021-1-3 03:53 PM 發表
稱不清楚5港人偷渡台灣情況  謝偉俊斥何俊仁雙重標準

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210103/bkn-20210103153103684-0103_00822_001.html

76仁認真厚顏無恥
十二瞞徒原意去呆灣,俾中國拉坐,當然有位入又講國家壞話。
果五名港人,都係要去呆灣又成功登陸,仲有咩跟進。
AV仁響香港業務繁忙,有幾多黑暴case要follow,612基金出糧俾佢,發過豬頭。

引用:
原帖由 HKURubbish 於 2021-1-3 07:46 PM 發表

這份是臨時工作,主要是聯絡隔離人士
同以前份工大不同?

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 2021-1-3 08:51 PM 發表
港聞速遞

為落實社交距離,減少傳播,由明日起,將改為在網上舉行記者會交代疫情,傳媒需以文字訊息提問。記協楊健興質疑,當局想借新安排改變記者提問的方式,將更能控制甚至是篩選提問。
因過去有黑記經常提問時用上「武漢」字眼。 ​​​
妓協點解質疑,世衛已經正名左病毒名稱,你地唔改係不專業。

引用:
原帖由 hkc9 於 2021-1-3 10:43 PM 發表

好多時一個記者問左,張醫生答左,無幾耐另一個記者又問相近似的問題。
真係好似俗語話齋:
人地講(張醫生講),你就瞓(記者瞓),人地講完你就問(另外一個記者又問)。
是的。觀察所得,一家記者提問,其餘記者多看似不關注,只望住手機。可能佢地只關注自己預備的提問,
導致問題重復,離題也多。大會規定每人三條問題,往往一拖二、三穿七,作為觀衆,我都唔知你問乜。

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 2021-1-4 07:56 PM 發表
深圳小天

喜大普奔:逃英港毒分子攬炒巴(劉祖迪)因分贓不均,在英國被人爆頭。
其在個人臉書上,稱連登論壇上質疑他捲款逃跑的“手足”,為“五毛”。並稱要錢去找香港的“重光團隊”,不要再找他了。
攬炒巴就是“我要攬炒”團隊的執行頭目,該團伙接受黎智英的美國資金,周庭(入獄)、李宇軒(在深圳入獄)也為該團伙成員。
#天下之事##深圳小天[超話]#
呢班黃人,可能在彼邦組成新黑社會。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]