• 瀏覽: 752,914
  • 回覆: 68
  • 追帖: 144
+435
如果有人想知道不同類型疫苗既副作用, 自己睇圖
打RNA疫苗的話宜早作準備, 返工既講定比上司聽, 唔好搏乜事都無

呢個係短期副作用. 只會有極少數有較長期後遺症
不過更長期既效果係點, 真係無人知. 一般相信風險會比起搏下唔感染新冠肺炎低既. 尤其係周圍都係病毒既英美兩國, 疫苗死幾多人大致上都有個上限, 失控既病毒無的.
疫苗點都要打, 差在打邊隻.

引用:
原帖由 武德鼎 於 2020-12-23 10:23 PM 發表

最慘係中央相信一次又一次相信執行一國兩制的人
一個兩制應該係長期治港策略黎
係之前對港國策既延伸
亦可以話係服務國家利益
所以無乜可能會變
直至大陸套制度徹底壓到西方既資本主義制度為止

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 2020-12-25 10:44 PM 發表

猿膠獸成日都係反口復舌,講嘢一時一樣。都唔知道邊一次嘅說話係佢嘅真心說話?
今次不算反口, 不過係對住傳媒講野時無用腦。

引用:
原帖由 ing.baring 於 2020-12-30 01:13 PM 發表

高福:歐美mRNA疫苗為癌症病人研製 未能排除副作用
https://china.hket.com/article/2839617/高福:歐美mRNA疫苗為癌症病人研製 未能排除副作用
........高福又談到歐美為何不用滅活疫苗,他指滅活疫苗的生產企業須具備「生物安全三級防護標準」,中國當時是把做實驗用的P3實驗室臨時轉化為可以生產疫苗的環境,這裡有很多生物安全問題,「他們(歐美) ...
疫苗有幾大副作用都好,無法控制疫情既國家都有責任全民接種,唔好累街坊

調查結果顯示,武漢地區的社區人群新冠抗體陽性率4.43%,湖北武漢以外市、州抗體陽性率0.44%,而湖北之外六省份的逾1.2萬人中檢測到2宗抗體陽性,陽性率極低。接觸過新冠肺炎確診個案的人群抗體陽性率明顯高於其他人群,中老年人群抗體陽性率高於其他年齡段人群。

武漢不到5%人有抗體,湖北不到 0.5%
歐美呢,半年前驗到紐約有12%,宜家無眼睇

宜家歐美國家疫情, 遠比武漢當初嚴重. 唔該政府拎出一開始既決心檢疫同隔離,防止輸入

仲有,湖北到今日既抗體陽性率,比起美國西岸係舊年年底時(大約1%)更低,美國西岸既疫情必然有一個比武漢更早既源頭,否則無可能美國傳得開過湖北,武漢同湖北其他地方既人流,點睇都比同美國高幾百倍幾千倍。一係就病毒係美國傳播速度超過係中國一百倍以上,講緊大家都未開始防疫既時候
武漢發生既,好可能係一次令傳染力大增既病毒變異,但肯定唔係源頭

《經濟通通訊社31日專訊》人社部近日下發通知,將年金基金投資範圍從僅限於境內,擴
大到可通過股票型養老金產品或公開募集證券投資基金投資港股,同時還將年金基金投資權益類
資產的比例上限提高了10個百分點,最多不超過投資組合委託投資資產淨值的40%,即與全
國社保基金權益類投資比例看齊。

*人社部:開放年金投資港股,維護香港繁榮穩定*

人社部表示,開放年金基金投資港股,是因為香港金融市場在全球嚴峻經濟形勢下仍頗具活
力,具有相當投資價值,而且是貫徹落實中央關於堅定支持和維護香港金融繁榮穩定精神的具體
體現,也是年金基金實現全球範圍資產配置的初步嘗試。
至於將年金基金投資權益類資產的比例上限提高10個百分點,人社部認為可以使年金既能
夠長期分享改革發展成果,又進一步增強服務實體經濟的能力。按現有年金市場規模測算,理論
上將為資本市場帶來3000億元人民幣的增量資金。(ey)

一黎去香港執平貨,二黎可以略為調節人仔匯價
外江佬呢幾個月都沽緊貨,宜家開始沽唔落,自己睇路
留意年金既目標,大藍籌,偏價值股,同埋政策上要穩陣(簡單D 講就係比英國監管既匯控過主)

白宮話限制投資中資股,講一大堆理由都係假,本質就係想回水去托美股。

阿爺自無不可,反正中資股估值低,你咪走,正好低價回收,重可以洗多D就快過期既美金。

係美國唔跟大隊吹美股泡沫既資本衰O者。中國股市再抵買都無用,鬼叫你係美國人,返去接火棒啦,股又貴,債又貴,買邊樣都係死。

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2020-12-31 10:25 AM 發表

呢個真喺利好消息,不過唔喺好多人會留意,因為鄉港人都喺急功近利
個市已經硬左。

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2020-12-31 10:26 AM 發表

我都諗過帶兩個馬騮去青海我助養嘅小朋友度探訪,等佢哋睇下自己幾咁幸福
講呢D新一代未必理解。
不過同佢講,你行錯一步路,可以衰過人地幾百倍,就醒神了。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]