• 瀏覽: 753,159
  • 回覆: 753
  • 追帖: 144
+435
昨日,粵港兩地政府代表及醫療衛生專家約40多人出席交流會議。

國家衛健委副主任雷海潮表示,中央十分關心香港市民的生命安全和身體健康,高度關注香港疫情形勢和防控工作,衛健委將全力支持特區政府積極開展科學精準規範防控,以科學證據和成功案例為參考,早日使市民生活和經貿活動回歸常態。 ​​​

引用:
原帖由 藍皓星兒 於 2020-12-23 11:52 AM 發表

其實大棠果邊啲楓葉真係好少又疏落,真係吾知有咩好睇,或許我係外地睇過啲真係好靚又茂盛楓葉山林
香港人多數都係跟風為主,見到呢排好多人都去大棠賞楓,佢哋又跟住去。

引用:
原帖由 ahmei 於 2020-12-23 12:28 PM 發表

今日電臺有好多人反映檢疫漏洞,公海當然有人呼喊局長落台。
但係,家陣係咪一個合適時間呢?換邊個上去,又要重新pick up。
在政府架構裏,換阿頭好似容易過換啲細嘅,儘管下面班人做得好差如有的話。
落台唔係問題,搵邊個代替先係問題。一係就搵徐德義擔正,再唔係就邀請高永文醫生重新出山,再做食衞局局長。如果唔得,問下曾浩輝醫生肯唔肯做食衞局局長。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 1223_00822_001.html
有一個曾經起隔離營隔離嘅女人逃離醫院

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-12-23 01:04 PM 發表

所以中央都知香港麻煩...唔會硬規定做強檢....
中央肯定知道政府嘅難處嘅

引用:
原帖由 kenywj 於 2020-12-23 01:30 PM 發表

又一件
唔加強醫院保安,恐怕類似嘅事會越來越多😣

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2020-12-23 02:00 PM 發表

捉到佢一定要重判
係啊,一定要重判。啲重判嘅話,同類型嘅事情就只會越來越多。

引用:
原帖由 Y-hk 於 2020-12-23 02:38 PM 發表

醫院本身設計都冇預人會逃走. 要加強保安去到真係想走都走唔到都幾難.
我諗只可以重罸先可以阻嚇.
都係嘅,重罰係解決呢個問題最好嘅方法。

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2020-12-23 03:03 PM 發表

有結果未
仲審緊

引用:
原帖由 武德鼎 於 2020-12-23 03:07 PM 發表
港大感染及傳染病中心總監何栢良認為當局不通知市民的做法不可接受,即使現在承諾會改善仍不夠好。

何栢良說:「我自己都不接受,四十八小時太慢,由收到樣本計起二十四小時內收報告,告訴需要知道的人聽,包括病人及幫他診斷的醫生,或者其他要通報的人員,一定要做到。」

他表示內地當出現一個確診者,就會找出過千個密切接觸者做大範圍檢測,都是幾個小時就有測試結果並完成隔離,背後要有效動員和指揮,特區政府 ...
而家大禍臨頭先講真話啫

有冇搞錯啊,肥佬黎違犯國安法都有得保釋🤬

引用:
原帖由 geometric 於 2020-12-23 03:33 PM 發表

佢尋日有冇份北上比阿爺照肺?
佢冇份

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-12-23 03:49 PM 發表

分分鐘係專登放佢走,等佢走佬後即封毒果
希望係咁。而家咁做相當於軟禁佢起屋企,如果佢保釋期間警方查到佢有犯過其他罪行,可以再拉佢。不過我驚佢會用調虎離山計離開佢屋企,希望警方可以派人24小時看守佢屋企門口。

引用:
原帖由 武德鼎 於 2020-12-23 03:58 PM 發表
痴撚線,仲要指定法官准保釋
一早都話國安法唔可以畀班假髮狗審
佢哋玩殘國安法,中央先可以名正言順咁修改港區國安法,將所有違反國安法罪行嘅人一律押上去內地審判。

引用:
原帖由 武德鼎 於 2020-12-23 03:58 PM 發表
痴撚線,仲要指定法官准保釋
一早都話國安法唔可以畀班假髮狗審
班法官玩嘢,阿爺係時候要對呢班人進行大整頓。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]