• 瀏覽: 711,851
  • 回覆: 108
  • 追帖: 189
引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-12-2 07:53 PM 發表

有版友說,共產黨是一個道德組織,甚至有許多主張係有違「人性」,這個我十分同意。當年馬克斯提出共產主義,本就是針對資本主義嘅種種弊端而提出,可理解為一種對「理想型社會」嘅表述,相對於以人性為出發點嘅資本主義,共產主義無異於中國人所講嘅桃花園,或西方所說嘅烏托邦。當然,要做到共產主義嘅理想,割捨人性中嘅醜陋面,甚至犠牲種種個人利益以達至社會整體利益,是共產主對社會對人民嘅行為規範。當然,公利與私利誰重 ...
食緊飯都報個到先

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-12-2 07:55 PM 發表

三甲噃,有 place啦
今次玩讓賽,打多幾個字,出閘仲甩咗少少腳添

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-12-2 07:53 PM 發表

有版友說,共產黨是一個道德組織,甚至有許多主張係有違「人性」,這個我十分同意。當年馬克斯提出共產主義,本就是針對資本主義嘅種種弊端而提出,可理解為一種對「理想型社會」嘅表述,相對於以人性為出發點嘅資本主義,共產主義無異於中國人所講嘅桃花園,或西方所說嘅烏托邦。當然,要做到共產主義嘅理想,割捨人性中嘅醜陋面,甚至犠牲種種個人利益以達至社會整體利益,是共產主對社會對人民嘅行為規範。當然,公利與私利誰重 ...
近年,尤其是疫情後,人多地方明顯聽唔到大聲喧嘩,見唔到爭先恐後,個別仲有,但唔會你嘈我又嘈,你推我又推,街上歡笑聲處處,十四億人口大國,短短七十年,能夠從千蒼百孔達致大部分人口得到受教育機會,從脫貧至溫飽至小康,絕對不容易。

沒有共產黨,就沒有新中國。

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2020-12-2 08:22 PM 發表

飯兄講到我都眼濕濕,真係越來越眼淺
今日踏足濶別30年嘅清遠,當年嘅江畔,今日大樓林立,而渡輪碼頭所在嘅菜田,已成為碩大嘅新城區,中國發展步伐之快,舉世無雙。

引用:
原帖由 彩霞奔放的妹妹 於 2020-12-2 08:28 PM 發表

沒有新中國,沒有高鐵坐😄
陸上飛船

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 彩霞奔放的妹妹 於 2020-12-2 08:54 PM 發表

可以說,亞爺教導有方掌控得宜,民主自由全民利益,眾志成城萬眾一心謀發展,幹大事全國脫貧奔小康,民族振興復盛世。
以前當哩啲係八股,但眼見好多人認同奉行。

回覆 引用 TOP

引用:

上行下效,不忘初心

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 2020-12-3 11:58 AM 發表

肥佬黎你都有今日
MERRY XMAS & A HAPPY NEW YEAR

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2020-12-3 12:10 PM 發表

肥佬黎收押絕對係最好的消息,10個河童都頂唔到佢一個,可想歐美又呱呱嘈啦.
頭號漢奸當之無愧

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 藍皓星兒 於 2020-12-3 12:18 PM 發表

今晚又要斬料加餸賀一賀佢
訂返隻大火雞啦,感恩

引用:
原帖由 kt1223 於 2020-12-3 12:28 PM 發表

「快必」被控發表煽動文字等14罪 還柙候明年5月區院審

呢條PK 把囗臭過屎渠,未審先坐番一年。抵L死
多除少補慢慢計

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2020-12-4 05:40 PM 發表

養不教父之過,嘅人版
似係爺之過多啲

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 彩霞奔放的妹妹 於 2020-12-6 10:35 AM 發表

胡塗佬是癈儡主席,俾古惑一眾夾上去做發言人來做擋箭牌,下邊就盆滿砵滿當佢係傻瓜。
成世人最英哩次

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-12-6 10:22 AM 發表

佢地洗錢係有人教的......
美國佬捉嘅叫洗錢,美國佬俾嘅叫眾籌

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 paulaalan 於 2020-12-6 02:04 PM 發表

真系替你覺得無奈,見到家人大魚大肉,你就茶記
哩點就唔認同啦寧願老虎同個仔餐餐大魚大肉,佢哋慳我仲唔舒服,我一個人喺大後方,佢哋喺疫區,又擔心又無奈……

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]