• 瀏覽: 712,262
  • 回覆: 28
  • 追帖: 189
報到再睇
謝大叔

支持香港警察嚴正執法

祖國國運昌隆

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2020-12-3 11:58 AM 發表

落鑊加罪:黎智英涉欺詐押明年4.16再訊 官指有潛逃風險拒保釋

3名被告為73歲的黎智英、63歲的周達權和59歲的黃偉強,黎和周報稱公司董事,黃則報稱行政總監。3人暫時毋須答辯,控方申請將案押後以便進一步調查,包括調查相關公司的財務紀錄及被告的銀行帳戶。裁判官決定將案押後至明年4月16日再訊,黎智英申請保釋被拒,而周達權及黃偉強則可保釋。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201203/bkn-20201203070023757-1203_00822_001.html
唔通見到許生全家著草所以唔畀保釋?
許生真係有情有義

支持香港警察嚴正執法

祖國國運昌隆

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wsp 於 2020-12-3 03:47 PM 發表

弱智峯呢啲專攪低能嘢搶眼球嘅嘍囉
唔係叛國主犯
如果佢留喺香港低調生活
中央有可能告佢都嫌費事
或者佢想趁機追求佢夢寐以求嘅生活
(搞到庇護,可能唔使用BNO去送錢,5年後畀人送走)

支持香港警察嚴正執法

祖國國運昌隆

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2020-12-3 08:12 PM 發表

正式走佬.

許智峯宣布流亡 退出民主黨(附聲明全文)

許智峯在今日(3日)香港時間傍晚約8時宣布張流亡海外,並退出民主黨。

許智峯全文如下:

2020年12月3日,我剛結束一連三日的丹麥外訪,在此正式宣布流亡,並退出香港民主黨,暫別香港。

離開香港,聽著一個又一個戰友被捕,判監的消息,手機傳來市民、好友一句又一句「求你千萬別回來」,這種傷痛,我不懂以筆墨形 ...
流亡即係點?
咁佢仲有冇中國國籍?仲係唔係香港居民?佢出入唔同國家要唔要簽證等?

支持香港警察嚴正執法

祖國國運昌隆
引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2020-12-3 08:19 PM 發表

涼茶偉果套嗎?
應該講緊「在一起」其中一個單元

支持香港警察嚴正執法

祖國國運昌隆

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 靚c9 於 2020-12-4 12:29 PM 發表

方仲賢昨日被捕地點位於九肚山「澐灃」A21號獨立屋,經土地查冊發現,該物業業主名為何錦燕(Ho Kam Yin Athena),中英文名與方仲賢的母親吻合。土地登記冊顯示,該單位是何錦燕於今年4月以6,123.6萬元巨款購入,且「物業涉及的轇轕」一欄未顯示有銀行按揭,意味她疑似「一炮過」全款購入該物業。
方仲賢雖然是大學生,但原來也是豪宅業主,擁有清水灣「傲瀧」一個單位,該物業在2017年6月以1 ...
有冇要求公司秘書要有專業資格?
如果要的話,呢位方會長唔通係有專業資格?

支持香港警察嚴正執法

祖國國運昌隆
引用:
原帖由 科姐 於 2020-12-4 02:30 PM 發表

不需要專業資格
謝謝
因為好似有相關協會,以為做呢樣嘢要考牌。

支持香港警察嚴正執法

祖國國運昌隆
引用:
原帖由 科姐 於 2020-12-4 02:41 PM 發表

你啱, 不過做有限公司既董事/秘書無特別要求
即係唔係所有註冊公司要有「公司秘書」
方會長只係嗰間公司嘅「秘書」,而唔係「公司秘書」

唔知我有冇理解錯?

支持香港警察嚴正執法

祖國國運昌隆
引用:
原帖由 noeru0315 於 2020-12-4 02:46 PM 發表

公司秘書係有公司秘書公會, 係專業要考牌
但如果只係普通一間私人公司的話, 公司秘書係可以唔需要有牌嘅, 一般人都可以做,
但响香港上市嘅公司, 不論Main Board定Gem Board, 都一定要係持牌嘅公司秘書先做得,
而上市條例規定, 公司秘書係要由香港永久性居民嘅持牌公司秘書先做得
兩種有少少分別
謝謝詳細解釋

支持香港警察嚴正執法

祖國國運昌隆

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2020-12-4 03:50 PM 發表

我想知d人走路著草
係咪會拎住好多現金?
可能係小柑柑

支持香港警察嚴正執法

祖國國運昌隆

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 geometric 於 2020-12-4 06:12 PM 發表

認同啊,條黑醫簡直想搵位屈警察。
他那句「可能比人襲擊後丟下樓」的假設並不是醫學「結論」,只是他的臆測;他的責任只應做醫學結論,而不是憑空臆測。反過來法官應該問個醫生,有乜證據證明他的估計「可能比人襲擊後丟下樓」,例如有甚麼傷勢是被襲擊造成、兇器估計是甚麼?如果他不能舉例的話,就可以推論他是否適合作專家證人作供。
這單雖然知道應該屈唔到警察,但可以看到仍有人明知無得屈都照屈的卑鄙心態。那醫 ...
所以佢有講

"他補充,若傷者曾被人用硬物「扑頭」,有機會出現紅腫及傷口有物件的形狀,惟情況並非絕對。"

死者個頭咁傷居然可以冇任何表徵,我唔信囉。唔通真係有內家高手用啲乜隔空掌打佢咩…

支持香港警察嚴正執法

祖國國運昌隆
引用:
原帖由 ahmei 於 2020-12-4 07:52 PM 發表

2票反對,飯聞果2件?
2票棄權??? 大石?田二?
棄權票應該一地眼鏡

其中熱血公民鄭松泰、醫學界陳沛然投反對票、
民建聯何俊賢及新民黨容海恩投棄權

https://www.hk01.com/政情/557659/明日大嶼-財委會5-5億前期撥款通過-33贊成-兩反對-兩棄權

支持香港警察嚴正執法

祖國國運昌隆
引用:
原帖由 withorwithoutu 於 2020-12-4 09:20 PM 發表

無可爭議既議題通常都會保留一兩票棄權票
假如將來出現不能預測變化
可避免比反對票搶走主導位置
即係有需時出嚟反對?

支持香港警察嚴正執法

祖國國運昌隆

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 HKURubbish 於 2020-12-5 01:56 PM 發表

剛搵到,下星期開始返工
恭喜哂

支持香港警察嚴正執法

祖國國運昌隆

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-12-5 05:39 PM 發表

排隊到完成大約50分鐘,都算快。
呢個檢測站係流動的,免費檢測,無陰性證書過關嘅。因為下個星期有份工要面試,我果座大廈又有人中招,所以個面試要求做咗檢測先再作再安排。
祝大叔馬到功成

支持香港警察嚴正執法

祖國國運昌隆

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]