• 瀏覽: 752,922
  • 回覆: 7,395
  • 追帖: 144
+435
坦白講, 好似美國咁, 廢青同精英根本兩條路, 愉快學習就考SAT, 有錢精英比得起錢就考AP左增潤課程

香港教改, 當日所謂教育界, 只係把所有人搞到廢才, 導致今時今日的局面

引用:
原帖由 noeru0315 於 2020-12-4 02:46 PM 發表

公司秘書係有公司秘書公會, 係專業要考牌
但如果只係普通一間私人公司的話, 公司秘書係可以唔需要有牌嘅, 一般人都可以做,
但响香港上市嘅公司, 不論Main Board定Gem Board, 都一定要係持牌嘅公司秘書先做得,
而上市條例規定, 公司秘書係要由香港永久性居民嘅持牌公司秘書先做得
兩種有少少分別
近幾年改了公司例,如果做公司服務為業務的公司秘書,都要申請TCSP。
但是,如果不涉及業務形式的公司秘書,可以任何一個自然人擔人也可以。

坊間的中小企有些會每年比幾舊水人做公司秘書,工作主要是每天幫手交周年申報表。
但那些公司服務公司良莠不薺,聽過有公司忘了提客戶交周年申報表,又有公司幾年前無提客戶做SCR(主要人物登記冊).
所以,也有些中小企超過一個股東的,會自行睇公司例做公司秘書....

引用:
原帖由 noeru0315 於 2020-12-4 03:37 PM 發表

問題係佢哋呢個庭從上到下都不斷响度搵緊位想老屈警方呢,
好在晨早俾班曱甴趕咗出停車場, 而家呢個so called 黑影嘅物體都應該係佢哋又一次想老屈嘅證明
認同啊,條黑醫簡直想搵位屈警察。
他那句「可能比人襲擊後丟下樓」的假設並不是醫學「結論」,只是他的臆測;他的責任只應做醫學結論,而不是憑空臆測。反過來法官應該問個醫生,有乜證據證明他的估計「可能比人襲擊後丟下樓」,例如有甚麼傷勢是被襲擊造成、兇器估計是甚麼?如果他不能舉例的話,就可以推論他是否適合作專家證人作供。
這單雖然知道應該屈唔到警察,但可以看到仍有人明知無得屈都照屈的卑鄙心態。那醫生傳聞在FB寫很多仇中仇內地專欄的人.....

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2020-12-4 03:50 PM 發表

我想知d人走路著草
係咪會拎住好多現金?
可能瑞士有戶口

引用:
原帖由 geometric 於 2020-12-4 05:52 PM 發表

近幾年改了公司例,如果做公司服務為業務的公司秘書,都要申請TCSP。
但是,如果不涉及業務形式的公司秘書,可以任何一個自然人擔人也可以。

坊間的中小企有些會每年比幾舊水人做公司秘書,工作主要是每天幫手交周年申報表。
但那些公司服務公司良莠不薺,聽過有公司忘了提客戶交周年申報表,又有公司幾年前無提客戶做SCR(主要人物登記冊).
所以,也有些中小企超過一個股東的,會自行睇公司例做公司 ...
其實改咗例多咗個SCR之後, 真係要搵人睇住啲register嘅update, 自己做唔熟好易miss,
所以其實都係唔好慳, 搵間CPA firm做com sec 嘢會好啲

引用:
原帖由 6月飛雪 於 2020-12-4 03:46 PM 發表

虎父無犬子
臭罌出臭草就真!!

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-12-4 01:55 PM 發表

總之唔關警隊事就得,消防嘛,話之佢死.....
大叔呢句話之佢死,好感受到嗰仲語氣同態度 😏

引用:
原帖由 cool_stone 於 2020-12-4 02:23 PM 發表

如果係關消防事,D黃絲會唔會立即掉轉槍頭?
黃屎會話呢啲係天意,係悲劇,唔再追究

引用:
原帖由 ahmei 於 2020-12-4 02:54 PM 發表

果陣時我有提出呢個問題,有版友答過,不過我唔記得左。
另外還有一條片,有兩個人長距離追逐架。
你咁講有啲印象話見到有人追逐

冇咗泛暴果班pk起議會,做嘢真係爽手好多

附件

Screenshot_20201204-191702.jpg(122.01 KB)

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-12-4 04:53 PM 發表

佢地想推翻証人口供,然後就自己老作原因去話周仔因為俾警方射中催淚彈而"非法被殺"...

個棺跟本就偏頗...
急症室醫生已説死者無吸入過催淚氣體

引用:
原帖由 054D 於 2020-12-4 05:51 PM 發表
坦白講, 好似美國咁, 廢青同精英根本兩條路, 愉快學習就考SAT, 有錢精英比得起錢就考AP左增潤課程

香港教改, 當日所謂教育界, 只係把所有人搞到廢才, 導致今時今日的局面
大學泡沫化就變成呆灣咁做清潔都要大學畢業......

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 2020-12-4 07:21 PM 發表
冇咗泛暴果班pk起議會,做嘢真係爽手好多
其實都已經討論左30個鐘

引用:
原帖由 babyna 於 2020-12-4 07:33 PM 發表

急症室醫生已説死者無吸入過催淚氣體
個棺老屈有幾難?
都係果句:放長雙眼睇囉.....

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2020-12-4 05:14 PM 發表

正常嚟講帶老婆仔女走都算正常但現在老豆老母一切走,弱智犯咩法去屋企人沒參與就一定無事,現在這樣高危走佬背後一定有大穫野,驚奇12月陸續有嚟
限聚加到罰5000,,工展會無左,除夕煙花無左,連初二花車巡遊都取消左,各位準備好繼續頂落去啦
已經預咗呢兩年都要深居簡出,可能唔少嘢會成為新常態,wfh, zoom,戴口罩周身消毒用品,好多行業委縮並消失,一去不返

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]