• 瀏覽: 752,787
  • 回覆: 7,395
  • 追帖: 144
+435
引用:
原帖由 ing.baring 於 2020-12-3 01:29 PM 發表

香檳都應該賣斷市,最近不停被開,睇黎要搵啤酒頂住檔先
毒果黎真係要多謝弱智瘋著草,搞到老爺唔敢再放佢出黎.....

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-12-2 07:53 PM 發表
有版友說,共產黨是一個道德組織,甚至有許多主張係有違「人性」,這個我十分同意。當年馬克斯提出共產主義,本就是針對資本主義嘅種種弊端而提出,可理解為一種對「理想型社會」嘅表述,相對於以人性為出發點嘅資本主義,共產主義無異於中國人所講嘅桃花園,或西方所說嘅烏托邦。當然,要做到共產主義嘅理想,割捨人性中嘅醜陋面,甚至犠牲種種個人利益以達至社會整體利益,是共產主對社會對人民嘅行為規範。當然,公利與私利誰重 ...
古唔到你會引用我寫的作為序,榮幸之至

引用:
原帖由 paulaalan 於 2020-12-2 08:01 PM 發表
社會主義好社會主義好,情不自禁唱起來
社會主義理論上還是西方理論,還要和中國文明結合,這個任重道遠,現在中國的制度還有很大進化和融合的空間,
"這世界唯一不變的就是變化",沒有永遠最好,只有暫時最適合

引用:
原帖由 nikonlee 於 2020-12-3 02:03 PM 發表

古唔到你會引用我寫的作為序,榮幸之至
未通知先借用,多謝師兄嘅良言先啱!

引用:
原帖由 ricebuket 於 2020-12-2 08:10 PM 發表

近年,尤其是疫情後,人多地方明顯聽唔到大聲喧嘩,見唔到爭先恐後,個別仲有,但唔會你嘈我又嘈,你推我又推,街上歡笑聲處處,十四億人口大國,短短七十年,能夠從千蒼百孔達致大部分人口得到受教育機會,從脫貧至溫飽至小康,絕對不容易。

沒有共產黨,就沒有新中國。
大唐盛世,皆因"玄武門之變",李世民殺死兩個兄弟,逼退父皇

按道德的思維,這是奪位不正,不足以領導國家

后來的貞觀之治又何以出現?

克林頓是不是一個好總統?

哈哈哈,所以評價毛澤東這些領導人該如何評價?中國人自己心裡有數,何須外國抹黑

引用:
原帖由 ricebuket 於 2020-12-3 01:10 PM 發表

訂返隻大火雞啦,感恩
火雞有乜好食,蟹過我腳板底

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-12-3 01:15 PM 發表

好好好消息之二
我地又可以再寧靜多幾個月啦!

今日好消息真係一件接一件,真係好忙

引用:
原帖由 藍皓星兒 於 2020-12-3 02:16 PM 發表

我地又可以再寧靜多幾個月啦!
應該可以過返個安樂聖誕

先報到後看留言

引用:
原帖由 ricebuket 於 2020-12-2 08:33 PM 發表

今日踏足濶別30年嘅清遠,當年嘅江畔,今日大樓林立,而渡輪碼頭所在嘅菜田,已成為碩大嘅新城區,中國發展步伐之快,舉世無雙。
祖國發展速度令白皮鬼眼紅心怯
用盡各種方法打壓
可幸係見到今時今日既中國有力還擊之餘
還令白皮鬼醜態盡現

引用:
原帖由 y98141 於 2020-12-3 02:47 PM 發表

應該可以過返個安樂聖誕
諗起去年又一城棵聖誕樹。。。死得好慘

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-12-2 08:35 PM 發表

真心,國內呢份抗疫功課,真係好難抄。有睇《在一起》及其他抗疫紀錄片就知,國內嘅抗疫成果,係靠每一個國內人民做好自己本分而成就嘅,呢班人民平時只係平凡人,但在社會整體利益前,就會放低自己利益,整體利益行先!

所以,不同於白皮,中國人嘅英雄,往往就是平凡人!
所以我最鍾意《擺渡人》
平凡不過既外賣員
在抗疫時擔當重要角色

引用:
原帖由 救火佬 於 2020-12-2 08:50 PM 發表
黎智英被控詐騙通宵扣查 明日西九龍法院提堂
壹傳媒創辦人黎智英,與其2名兒子及壹傳媒多名高層等人,涉嫌違反《港區國安法》、串謀欺詐等罪名,今日各人分別再到警署報到。

消息指黎智英、營運總裁兼財務總裁周達權及行政總監黃偉強等3人,將被控告詐騙。下午約1時,黎智英身穿藍色恤衫、外套和灰色西褲,乘座駕到達旺角警署報到,他沒有理會在記者提問,就逕自步入旺角警署內。黎智英律師晚上離開旺角警署。律師稱,黎智 ...
詐騙係咪同股價有關?
但又唔見有講

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]