• 瀏覽: 753,465
  • 回覆: 127
  • 追帖: 144
+435
引用:
原帖由 hanE 於 2020-12-27 01:55 PM 發表

呢啲人嘅唸法係我都未受到感染,即係佢自己嘅防疫方法有效。
所有人受感染前都可以咁諗.
如果係成立既就唔會再有新感染.
但係每天都有新感染.
咁已經係邏輯上証明佢既想法係錯.

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2020-12-28 09:51 AM 發表
公海見到呢篇垃圾
個記者
唔去寫天空小說嘥咗佢😒
https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20201228/s00002/1609093746235
第一次去就攪移民, 唔夠7位數積蓄, 專業應不被承認, 一家四口開支大, 英國正爆發嚴重疫情.
一來咁既條件背景去移民根本唔夠.
二來佢做乜要走得咁急? 係英國現在飛番呢都唔得, 仲要自己飛過去咁冒險?

引用:
原帖由 woshizhenzhen 於 2020-12-28 10:20 AM 發表

「即使到時一鋪清袋都無所謂,因為無論成功失敗都是人生的一個經歷」==》單身這樣說,叫豪情;現在押上一家大小,叫自私。
希望這系列小說,能吸引多些黃屍學死去英國,千萬別回來。
同話坐監係精彩人生一樣白痴.
如果中埋英國變種Covid 19就又多一個經歷.

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-12-28 11:15 AM 發表

我理得佢點生活, 過左英國發達又好, 乞食又好, 都唔關我事
但移左民就應該喪失香港公民權利, 等阿爺出招解決雙重國籍問題已等到頸都長.....
雙重國籍問題影響深遠.
我都希望阿爺可以盡快提出可行辦法.
起碼應該持有外國國藉既人不能有投票權, 不應該享有公民福利.

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2020-12-28 12:01 PM 發表

佢哋會同你講:係咪不用交稅too?
冇收入咪可以唔交稅囉.

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2020-12-28 10:23 PM 發表

12暪逃的權利如何被剝奪
佢地自己做錯事,接受懲罰很合理啫
逃走去台灣既權利被剝奪.

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 2020-12-29 11:33 AM 發表
https://www.hk01.com/即時國際/567397/新冠肺炎-德國有8人被注射5倍劑量疫苗-4人要送院觀察
唔明白點解要咁做?
我之前都問過啦. 點解唔做到唔駛稀釋? 避免稀釋出錯同過程中冷凍又出錯?
後來想到其中一個原因可能係如果唔駛稀釋儲存冷凍要求更高.

引用:
原帖由 33Chris 於 2020-12-29 11:56 AM 發表

輝瑞呢隻嘢又要稀釋,又要零下70度, 中間出錯嘅機會太多, 又用啲從未廣泛使用嘅mRNA新技術, 畀都唔打。
連德國都咁唔小心, 稀釋出錯, 冷凍又出錯.
其他小國真係不敢想像.

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 2020-12-29 12:00 PM 發表
孤煙暮蟬

日本新任駐華大使說,中國要思考為什么只有百分之十的日本人對中國有好感 —— 告訴你吧:因為我們還不夠壓倒性的強大,所以你還能問這樣的問題 ​​​
身為大使講這些說話好蠢.
有沒有好感有很多原因, 不一定都是合理的.
而且, 關係是雙方面的.
大使有沒有考慮中國人對日本的感覺?
有沒有思考可以如何改善?

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 2020-12-29 01:10 PM 發表

呢個大使都唔慌係好人。可能佢覺得中國人向日本人低聲下氣咁說話,向日本人屈服,就可以提升日本人對中國人嘅好感程度。
國與國溝通, 就算心唔係咁諗, 起碼做出呢都係要互相對等咁去傾.
你有要求, 人地亦有要求.
佢咁講我覺得就只係單方面, 由高向下既要求.
就好似話, 現在我唔高興, 理由都唔講, 總之你就要想辦法去令我高興.
真係大支野.
到現在仲可以用咁既態度處理中日關係?

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 2020-12-29 01:57 PM 發表
深圳小天

香港專家繼續反對全民檢測
香港大學生物醫學學院教授金冬雁在接受採訪時表示,政府力推全民檢測,他多番直斥全民檢測無用,至近日再有在上位者促全民檢測,金堅持己見:「做了全民檢測是否能清零?事實是不能」,他認為檢測的當下或有患者未發病,全民檢測后數日才發病的話,變相走漏了患者,應集中資源尋找高危患者,而非花錢找出無感染的人。
其認為「去到一個程度,香港大學學者都不敢說、不能夠說話時」 ...
廢話.
抗疫要有好多行動配合先可以收效.
只靠單一措施當然唔一定可以完全清零.
但係只要有幫助既措施都係值得做.
唔做全民檢測咪將疫情拖得更長囉.

引用:
原帖由 clinph 於 2020-12-29 02:36 PM 發表

凡係freezed 咗嘅vaccine都係將vaccine d 水抽走晒 (dehydrated), 變成一個高濃度 (concentrated) 嘅 vaccine, 所以一定要經過稀釋先可以使用。
RNA 結構比 DNA 更脆弱 (RNA 比DNA 多咗個oxygen atom 變得好唔穩定, 加上RNA 只係自己孤拎拎一條唔似得DNA咁有1 pair double helix扣實),好容易 ...
多謝師姐專業解釋!

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 2020-12-29 02:54 PM 發表
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201229/mobile/bkn-20201229141803972-1229_00822_001.html
回收得好
"教協指,作為教育團體,若有實際的需要,絕不介意為教育發展而交還該單位"
又係講埋D邏輯不通既廢話.
地方係政府既, 有冇需要政府自己知道.
可以介意D乜? 點解要為教育發展先不介意交還?
政府唔可以決定點用自己既地方咩?  
唔係為較育又點?

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 2020-12-29 11:55 PM 發表
浸大成立事實查核中心  助市民查核訊息真確性

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20201229/bkn-20201229121949402-1229_00822_001.html

賊喊捉賊
本身公信力不足, 仲想幫人查核事實?

引用:
原帖由 y98141 於 2020-12-30 10:49 AM 發表
雙標現場

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]