• 瀏覽: 752,769
  • 回覆: 145
  • 追帖: 144
+435
引用:
原帖由 Y-hk 於 2020-12-8 11:17 AM 發表

佢地蠢啦, 應該走咗路先講俾人封戶口嘛.
現在咁揚可能唔係咁易走喎.
呢類所謂傳道人,可能已經有外國護照......

引用:
原帖由 9wai 於 2020-12-9 12:18 AM 發表

以我所知,網絡商應該冇再用2G網絡提供電訊服務,只係你個Plan係叫2G啫!!
香港嘅手機純語音通話係用3G,已經無2G了。

引用:
原帖由 6月飛雪 於 2020-12-11 12:48 PM 發表

BK啲人都叫受害人貼相
晏啲去睇吓有無人貼相出來睇吓有幾精彩
巧心急

引用:
原帖由 happyfatcats 於 2020-12-11 04:44 PM 發表

有人post fb相🥴
好壯觀

關於愚港打新冠疫苗,大叔有以下睇法:

1.其實我建議真係直接搵番今日記者會全部錄影睇,好過睇各大傳媒嘅撮要新聞報導,因為林鄭一開始就講咗點解要訂三隻疫苗(分別係輝瑞/BioNtech、科興生物及英國牛津果隻阿斯利康),主要原因係「買保險」,即係分散投資,因為隻隻疫苗都出得好急,無論從質量及數量上,訂購及打單一疫苗都有風險(林鄭無講到明,但佢一開始就已經講話中提到呢個意思)。所以要盡快解決疫情,同時訂購不同嘅疫苗係最保險嘅方案。

2. 所有打疫苗都係要市民自願,即係打唔打,由得市民決定。當然首果100萬劑係科興生物嘅疫苗,會比高危群組,但老實講,呢班高危人士如果佢地唔願意,或信唔過國產疫苗,政府都無得迫佢地打。而我相信好多黑醫護及YC高危群組,都未必會打國產疫苗。所以呢100萬劑,我相信要打哂,都要一兩個月甚至更長時間。

3. 至於輝瑞果隻疫苗,國內復星醫藥其實一直係幕後推手,呢隻疫苗亦會引入國內。但同時,各國(包括最霸道嘅老尾)其實都搶緊呢隻疫苗,相信供應得比愚港,都會係2021年起碼第二季嘅事。而同時,我相信科興嘅疫苗,首100萬劑後,至於其餘嘅,如果相信林鄭早前已開口問阿爺預留疫苗嘅話,國產疫苗應該會快過輝瑞供應到比愚港。所以如果2021第一季打嘅,應該都係國產疫苗為主。

4. 至於黃人藍人都問點解無得揀,大叔嘅睇法,有得揀「應該」係最好嘅,黃又好藍又好中立都好,揀咗自己想打果隻疫苗,就打死無怨自行負責。但從實際環境考慮,開始訂購疫苗可能係幾個月前甚至係半年前已經做咗決定,一個政府如果真係負責任,除非真係無錢買疫苗,否則資源足夠嘅話都會多方落注,每隻疫苗都會買部份。至於咩人想打咩疫苗,各種疫苗數量幾多,政府無可能事前有呢個數據;就算政府有呢個數據,例如200萬人想打國產疫苗,400萬人想打輝瑞疫苗,跟住呢?現在唔係大家屋企打邊爐,想食咩就食咩!現實係,2021至2022,全世界70億人都係度搶緊疫苗,愚港人要幾多就比到幾多你?就算國產疫苗,都有14億國內人民等緊,我相信2021年內,國內都唔係個個人民可以打到疫苗!愚港人如果2021年內分到750萬劑,其實真係阿爺特別照顧先有。同樣道理,可能呢度好多版友都唔想打輝瑞嘅疫苗,但大家又有無諗過,其他國家可能都唔足夠都搶緊輝瑞疫苗呢?當然大家覺得邊隻疫苗成效或安全性有問題,最後有得揀當然最好,但如果真係無得揀,就可能要決定打或唔打,又或尋求其他辦法了,例如,稍後會否有私人醫療機構引入到國產疫苗?又或國藥集團果隻疫苗會否稍後可以批准上市及投產,令到疫苗大增,而令到大家有得揀呢?

5. 最後,我相信如果愚港首100萬劑國產疫苗能於短時間內給50萬人接種的話,我相信對愚港疫情已經有很大得幫助。始終,我地嘅目標係打斷病毒傳播鏈,而非消滅新冠病毒,所以如果有大量市民(當然越多越好)接種到不同疫苗(無論黃藍),才是愚港盡快走出疫情之道。

你個幻想,係有可能,因為:
1. 新聞話,佢老尾已經覺得訂少咗輝瑞疫苗,需要大量加碼,到時佢老尾癲起上嚟,隨時自己立法或行動上限制(即係搶!)輝瑞疫苗比其他國家,唔係無可能。
2. 第二個情況,就係林鄭昨天都有提到(但我相信愚港媒唔會提到,又或輕輕帶過),就係要讓呢批疫苗可以緊急批准使用,要立法。如果其他國家立法快過愚港,又之前已經落咗訂單嘅話,輝瑞疫苗當然會供應比其他國家先!
3. 就係產能問題,短期內,輝瑞疫苗嘅產能係咪有足夠供應到比各國預購嘅數量,係好大問題.......所以,如果輝瑞疫苗遲遲未能交貨,政府(如果醒目)就未必會乾等輝瑞疫苗....
4. 最後,就係我地要相信,無論係科興生物或國藥,以我地中國嘅強大生產力,開行turbo,隨時2021一開閘,最大量供應嘅就係中國疫苗....
5. 最後,當然係「最好」情況,就係輝瑞隻疫苗係未比愚港前,出咗事.....

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-12-12 09:35 AM 發表
"屈穎妍文章出街後,惹起不少揣測,不少反對派媒體也引述她的文章。有人問是否在倒林,也有人問她是否在捧CY做特首。

據一個了解屈穎妍的高人話,「連立場新聞都post 阿屈的文章,呢一鑊真係黃藍同心。」但不要想得太複雜,特區政府抗疫搞得這麼差,自然招來猛烈批評,整件事沒有大家想得那麼政治化。"

https://www.bastillepost.com/hongkong/article/7620985-建制派名咀屈穎妍炮轟特首-高人評價:「呢一鑊真
愚港嘅所謂建制派,說穿了就係各既得利益集團嘅代表,要求佢地真係愛國愛港順從中央,好難了。

所以我從來唔睇所謂KOL嘅嘢,而屈大嬸嘅文章,其實去年七月後已經無睇,因為去年已經變了........

聖經話:
人心比萬物都詭詐,壞到極處,誰應識透呢?

引用:
原帖由 oneforeall 於 2020-12-12 10:03 AM 發表

大叔講了一個二百幻人的悪夢
隨時開口中,好易買餐餸....

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-12-12 03:19 AM 發表
關於愚港打新冠疫苗,大叔有以下睇法:

1.其實我建議真係直接搵番今日記者會全部錄影睇,好過睇各大傳媒嘅撮要新聞報導,因為林鄭一開始就講咗點解要訂三隻疫苗(分別係輝瑞/BioNtech、科興生物及英國牛津果隻阿斯利康),主要原因係「買保險」,即係分散投資,因為隻隻疫苗都出得好急,無論從質量及數量上,訂購及打單一疫苗都有風險(林鄭無講到明,但佢一開始就已經講話中提到呢個意思)。所以要盡快解決疫情,同 ...
補充多一點:

6. 好多版友話唔想打輝瑞疫苗,呢個做法無可厚非。輪到你,如果係打輝瑞,你唔打,其實亦唔駛擔心,因為到咗一開始打疫苗,無論係科興或輝瑞,我相信都會出現「人為分配」嘅情況,即係,網上或傳媒會自動流出不少資料,「報料」比黃藍雙方,邊度嘅診所,當時係打緊邊隻疫苗,咁情況下,黃藍各自收到風,就會「自行調整」去邊個診所打邊隻疫苗㗎啦......就算到最後出現有邊隻疫苗先打哂,剩低果隻又唔係你想打嘅,你唔打,又無壞嘅,因為只要有一半以上愚港人打咗疫苗,無論黃藍,我相信都可以有效打斷咗病毒傳播鏈,就已經基本達到全民抗疫嘅效果,疫情會慢慢被消減....當然越多人打疫苗,打斷傳播鏈嘅效果會越快及越好。

引用:
原帖由 ing.baring 於 2020-12-12 01:00 PM 發表

其實唔關黃色藍色事,打疫苗嘅重點係安全,而「mRNA」同「滅活細胞」係屬於兩種唔同方向及技術嘅產品,應該要了解兩者嘅分別,以及會有啲咩影響
其實既係疫苗技術嘅分別,亦係黃藍嘅分別。黃黑嘅,迷信歐美新技術,不相信固有技術及國產疫苗生產水平,亦係造成現時疫情局面嘅主因。用黃藍二分法,很大程度都劃分到邊類人打邊類疫苗。當然有所謂中立嘅,又或者從來唔信疫苗有效的,呢班都有部份。

引用:
原帖由 wing_gun 於 2020-12-12 01:45 PM 發表

而家好似好混亂, 今日陳肇始又話首批係三家共同研發, 歐洲製造...

http://news.tvb.com/local/5fd4398134b0316a03b175dc/陳肇始強調明年首季供港疫苗由三藥廠共同研發-歐洲製造
陳少恥是說下年「首季」(不是首批)供港疫苗有是由輝瑞、BioNtech及復星在歐州製造的疫苗。

「首批」的是科興生物的100萬劑國產疫苗。

看了今天版友的討論,由某篇文章理到什麼KOL的主張,大叔的回答,早就說了,就是本帖的序文#1。

由#1引申出嚟,可以有一個簡單結論:就是國內的抗疫經驗,是某個特定時空特定條件下的結果,即係一個特例,很難在其他國家或地區複製一次。所以2020都差不多完了,我們可以有那個國家可以採用國內完全相同抗疫方式?答案是:沒有。所以國內抗疫的模式,只此一家,並無分號。

要抄嗎?
講就天下無敵,做就無能為力。

引用:
原帖由 鬼屋深情的駱駝 於 2020-12-15 07:46 PM 發表
好耐沒上黎香討,特登黎番大叔既帖,真係要多謝大叔同香討時政版既幾位大佬,令我係舊年香港最動蕩、最絕望既時候有心靈寄託,亦都相信前路會有光明!今年九月辭左職準備考PC,下個星期二去總部面試,希望一切順利!再一次多謝大叔,某種程度上,你係我下定決心去考警察的原因之一,多謝你!
祝師兄投考成功!
能「挽狂瀾於既倒,作砥柱於中流」,為香港獻一份力,向師兄致敬!

引用:
原帖由 big3624 於 2020-12-16 08:53 AM 發表

@大叔5935  請大叔檢視
收到,我望望先!

引用:
原帖由 乾坤360 於 2020-12-16 01:51 PM 發表

咁快收佢皮, 玩吓先啦
暫時未blacklist,觀察中,你可繼續玩住先....

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]