• 瀏覽: 752,713
  • 回覆: 254
  • 追帖: 144
+435
引用:
原帖由 ahmei 於 2020-12-12 09:44 PM 發表

好耐冇去聼HK Phil 啦,指揮都轉埋。
王敬你識唔識?佢好型🤩🤩首席小提琴
今晚仲有演奏臥虎藏龍

引用:
原帖由 ahmei 於 2020-12-12 10:14 PM 發表

新首席?
幾年啦

引用:
原帖由 Twinkle1233 於 2020-12-12 10:49 PM 發表

唔係架,係果到門檻低喳。

好似話佢有個visa 讀書呢,個仔可以係當地公立學校免費讀書。佢自己完成個課程符合條件就可以申請全家入籍,成本低又快,而家網上有好人教人咁易居去Montreal。

講真,兩公婆加埋月入8皮都無,養個細路、又工人又住屋,一個月可以有幾多淨? opportunIty cost 低,當然去一轉搏下啦
咁低人工都移民?有點不自量力....
去到唔駛食住仲有買車?
如果香港都只係搵唔多...去到相信得一半...都未必有分分鐘一兩年都未搵到工...

引用:
原帖由 Twinkle1233 於 2020-12-12 10:21 PM 發表

我最近有同事係咁喎,用留學方式移民Montreal,辭埋份工帶埋老公同個仔去,為個仔讀書喎。嚴格黎講佢都唔算移民啦,去搏鋪大細之嘛。帶得果幾十個過去,幾年後唔批永久居民就搞笑

仲有,最重要係佢兩公婆係YC, 支持人地d細路上街反政府,自己就帶個細路去外國,正仆街
叫人衝自己鬆真的好pk
咁呀佢識法文冇?可以去幫手推動quebec獨立啦咁

引用:
原帖由 Twinkle1233 於 2020-12-12 11:13 PM 發表

係有點不自量力。同埋都唔一家批永久居民俾佢啦,返黎香港咪又係一頭空。奈何香港地大把呢d人。
我都識d咁人
上個禮拜先問我去邊度好
英國好定加拿大好
加拿大的話溫哥華好唔好

我話你自己決定啦⋯⋯
煩死

引用:
原帖由 ahmei 於 2020-12-12 11:17 PM 發表

個大人要俾錢先讀書,就算之後揾到工,都係要捱囖,啲稅又重。
外國係咁:
如果本身唔係當地人
又冇當地工作經驗
搵幾年都未必搵到工㗎喎
況且失業率高過香港喎好似....佢有咩專長人地要請佢呢?

引用:
原帖由 Twinkle1233 於 2020-12-12 11:20 PM 發表

我又唔明喎,佢老公係咪一落地就可以搵工做?  如果唔係點頂d生活費?
我朋友在mxgill做prof....佢話呢幾個月
mtl死城咁靜....果邊疫情爆得好嚴重......留學生又冇....返學又冇得返多數virtual class.....

引用:
原帖由 Y-hk 於 2020-12-13 09:52 AM 發表

等有更多人打咗睇下有冇問題先作判斷必定更安全。
但係我又會諗,如果咁係一個理性正確選擇,大多數人都係咁,疫苗既作用會大打折扣。
這選擇好像便變成個人利益vs群體利益。
我都有咁諗過
個個人都唔想做第一batch試打
可能要更耐先有足夠數據分析.....

引用:
原帖由 33Chris 於 2020-12-13 06:12 PM 發表

如果只求簡簡單單,咁留在香港又有什麼問題? 在香港不能簡簡單單生活嗎?
所以其實佢地知唔知自己想要d乜㗎......

引用:
原帖由 6月飛雪 於 2020-12-13 06:11 PM 發表

我係8月去魁北克
唔熱唔凍好舒服
風景真係好靚
四季都好靚同好浪漫😂😂
所以鬼怪都去果度拍
https://youtu.be/4U_r2pFYTLo

引用:
原帖由 ahlihaha 於 2020-12-13 11:49 AM 發表

我聽過有人喺香港做會計,佢阿頭話佢做野唔錯,應該有前途,但係竟然全家人移民呆灣,話開洗衣鋪,我聽完後都覺得痴線
做嘢唔錯就有前途?
乜做嘢唔錯好難咩?我以為份份工嘅最低要求就係唔好做錯嘢😱

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2020-12-13 10:22 AM 發表

經歷過才懂珍惜呀師姐,但現在的人大多只顧自己,認識幾個人都係一家移民留底老父老母在香港,2個老人家無人無物,有時唔明父母養育自己怎放得下他們孤苦伶仃在香港
我識得兩姊妹(已婚)咪係咁
先後移咗民去英國
淨番佢地父母兩老在港.....

引用:
原帖由 微塵一粒 於 2020-12-13 08:54 PM 發表

唔錯 ~ not bad, quite good, 哈哈哈 😂
不過咁就有前途又真係誇張左。
哦!原來係咁

引用:
原帖由 ricebuket 於 2020-12-13 11:29 PM 發表

冬天去唔到邊

加多幾張😏😏

引用:
原帖由 ricebuket 於 2020-12-14 12:20 AM 發表

邊度影嘅呢QQ?
跟你
quebec啊

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]