• 瀏覽: 753,199
  • 回覆: 160
  • 追帖: 144
+435
引用:
原帖由 HKURubbish 於 2020-12-8 07:23 PM 發表

其實跳閘的和自稱中大學生是2個人,跳閘的警察來之前已走,自稱中大學生最後警察到來要查佢身分證。有理由懷疑呢2個人係認識
即系捉唔到隻曱甴

引用:
原帖由 救火佬 於 2020-12-9 01:35 PM 發表

都喺等許樹昌教授放風喇,佢放啲風會準啲,方向嗰啲,習慣鬧政府,政府點做都有嘢講,其實可以無視佢

反而頭條近日啲評論強硬咗,盧總同社評都不斷叫政府加強措施,唔知煙仔何諗緊咩?幫政府就加強措施製造聲音,還是串林鄭,此刻還未分得到。
今日盧生的點評:

https://www.bastillepost.com/hongkong/article/7605118-跳出抗疫的思維盒子/

個人感覺尚系正常

引用:
原帖由 迷失一號 於 2020-12-9 02:51 PM 發表

上年有班傻仔去軍營前鳩叫,結果老解一舉"後果自負"支旗同隊支激光眩目槍出黎,班友即時走哂🤭🤭
系,睇到真系令我又好嬲又好笑……

隻隻曱甴都話要革命/光復,但隻X隻都怕死,咁叫革命禾,醜同恥都唔識寫

引用:
原帖由 救火佬 於 2020-12-9 07:05 PM 發表

無錯,叫政府 think out of the box,所以我正面啲去睇,衹是恨鐵不成鋼
愛之深,恨之切

引用:
原帖由 muihin 於 2020-12-10 01:52 PM 發表

宵禁..可能會好啲喎。
相對容易過全封的

不過愚港人一樣阿支阿左

引用:
原帖由 33Chris 於 2020-12-10 02:26 PM 發表

仲有尋日有報阿聯酋買中國疫苗, 話有效率86%。又搞到個個聽咗就覺得人哋輝瑞牛津 嗰啲9x% ,大陸嗰啲就得86%……
愚港傳媒真系要收佢地皮先得,日日系度洗腦

引用:
原帖由 hk_mask 於 2020-12-10 04:26 PM 發表

今日在中銀搞啲嘢,見啲老人家問啲客戶服務嘅後生一啲人仔轉賬問題,個後生dklm無禮貌兼嫌人煩,😳另有人搞大灣區戶口,另一個後生焗做但表現愛理不理!🤪咩料呀,討厭中國都唔應咁對啲客戶呀?做咩仲要在中資企業做事出糧呀?dklm😠
俾我可能火起去媽叉佢地

恰Q老人家,正仆街

引用:
原帖由 救火佬 於 2020-12-10 09:00 PM 發表

我真喺寧願班漢奸走狗個個走佬,樂得清靜,亦唔使曬米飯養佢哋,就算話香港變成一言堂都喺咁話
同一想法

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2020-12-10 09:34 PM 發表

我無話政府防疫好呀,只覺得係艱難,,意見可以比可以鬧集思廣益
大家都系恨鉄不成鋼的想法多

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2020-12-10 10:40 PM 發表

我係郵局寄過幾次快遞去深圳,第一,二次去北角寄都過300蚊我用銀聯比好暢順無問題,,有次係自己區寄400幾蚊比錢我話唔該銀聯,個職員話銀聯好麻煩要校過部機有沒有v&m的信用卡,我好聲好氣問他咩問題(條男福佳20幾歲),去仲重複要校機好麻煩 ,可以八達通現金和其他信用卡,,我火都嚟話我無現金無八達通無v&m信用卡就得銀聯,你地貼出嚟話可以用而我係其他郵局用都無問題,你現在開我玩笑還是你政見問題唔比 ...
我公司的信/郵件基本上都系一位好好先生送多,有時傾開計,佢話我知郵局裡面都系6成黃(好好先生藍人一位),所以腰兄的遭遇並不為奇

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2020-12-10 10:51 PM 發表

最搞笑個上司用銀聯根本唔洗校機說ok,然後我仲大大聲問唔係要校機嗎,我仲以為係90年代個D讀卡機了,有幾個阿叔師奶係度偷笑
我睇見你咁寫完,我都系度笑緊

引用:
原帖由 影瞳 於 2020-12-11 09:23 AM 發表

昨天公司有同事初步確診左,
老闆都好好,立即叫齊大家開會宣布出黎,
之後大家立即放工,去拎樽做檢驗,
本來話停到大家出報告,
結果後來轉左做緊密接觸者先要。
問題係,都唔知公司有無叫人返黎做全面消毒,
真心驚。
應該會有大消毒加清潔嘅,你老細都唔系傻的,佢都要返公司架嘛。
真系擔心的,
自己再用火酒噴自己工作地方。
保重呀

引用:
原帖由 影瞳 於 2020-12-11 09:55 AM 發表

感謝有女兄,我依兩日請左假了,等報告出左先算。
好在老闆都好,今早叫一位同事清潔左門把,洗手間等公共設施。下星期返工,真係學你講,要再搵火酒清潔自己枱文具同確診者接觸過既文件夾。
祝健康平安

從一個個案看到香港抗疫如何鬆散 https://www.bastillepost.com/hongkong/article/7618544/

盧生再一次點中政府死穴

引用:
原帖由 ing.baring 於 2020-12-11 10:10 AM 發表

「強制指定酒店隔離」要到本月22號先實施,呢樣真係慢半拍,到時d尊貴嘅留學牲都已經返得黎七七八八啦,事倍卻功半,既然要做就要快,之前施政報告仲講到一旦小區爆疫時政府會果斷作小區封鎖以控制疫情,而家睇到原來又係講一套做一套囉
政府做野一系半桶水,一系慢半拍。
難怪正常市民都系度插佢(何況仲有班黃屍加多幾腳)。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]