• 瀏覽: 752,815
  • 回覆: 160
  • 追帖: 144
+435
引用:
原帖由 HKURubbish 於 2020-12-5 02:42 PM 發表

真係好好運,當然逆市時期,人工被壓左一大截,但有工作可令生活豐富。感謝各位
呢個時候要揾到工真不容易,恭喜你
祝工作順利,公司同事亦同你一樣立場

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-12-5 05:39 PM 發表

排隊到完成大約50分鐘,都算快。
呢個檢測站係流動的,免費檢測,無陰性證書過關嘅。因為下個星期有份工要面試,我果座大廈又有人中招,所以個面試要求做咗檢測先再作再安排。
祝順利找到新工作

大圍新開左間🎗️茶樓,店內沒有任何文宣,住大圍的朋友留意,別誤入
https://etw.nextdigital.com.hk/a ... utm_source=facebook

#暴鋪等執實錄

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2020-12-7 10:43 PM 發表

我唔識,未試過
有機會可否教一下😂😂😂
其實你用百度地圖,揾你想去的地方,選擇公交,就會教你點坐

如上圖

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-12-8 02:53 AM 發表

百度地圖+高德地圖

係我雲遊國內嘅必備app
國內一二三線城市,搭公交地鐵一定係靠呢兩個地圖,路線快夾正準,邊個站轉車會教埋你,仲有落車提示,唔會好似google map咁亂點你。
而且就算係地圖搵資源,例如附近有咩美食景點酒店電影洗腳按摩等都可以search到。
最利害嘅係,係山卡拉地方一樣好有用,我有兩次係咁:
1. 搭飛機去到西藏拉薩 ...
再加個美團或大眾點評揾美食的apps。
雲遊內地的最佳配置

許樹昌不建議本港採購輝瑞生產新型肺炎疫苗

政府專家顧問、中大呼吸系統科講座教授許樹昌表示,昨日新型肺炎的確診個案減少,可能與星期日效應有關,他又說,現時社區的源頭不明個案比例仍高企,相信確診數字仍會保持橫向發展一段時間。許樹昌接受一個電台節目訪問,他表示,第四波疫情與第三波同屬傳播性強的種類,需觀察當局的新一輪收緊社交距離措施多一至兩星期,相信如果確診數字仍高企在雙位數,政府應該會再收緊措施。另外,許樹昌不建議香港採購輝瑞生產的疫苗,因為香港沒有足夠的大型冷藏倉庫,以符合輝瑞疫苗的運送和儲存要求,又說,輝瑞的疫苗要經過繁複程序才能接種,如果儲存不當,可能令疫苗失效,認為市場有其他的疫苗可供選擇。被問到澳門接種疫苗的時間較香港早,許樹昌相信,澳門可能在好早已購訂疫苗,而香港採購程序較為繁複。他表示,香港除經世衞的系統訂購外,食衞局亦有自行採購,但因當局已簽署保密協議,未知道細節。

引用:
原帖由 大叔5935 於 2020-12-8 10:01 AM 發表
林鄭行會前記者會:
識用八達通嘅使用數據嚟分析防疫措施後,愚港人出街出行情況.......班曱甴仆街啦,要丟咗張八達通啦.....
明打班白痴一巴,要唔俾人知行蹤的,掟晒啲手機呀,信用咭,提款咭,八達通啦!

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-12-8 10:27 AM 發表

格劍華話用番2G手機喎
唔系用天地線/步步通咩

引用:
原帖由 科姐 於 2020-12-8 10:43 AM 發表

打電話梗係用電話亭啦
記得呢2句
天地無線;
步步唔通。

下下失聯

引用:
原帖由 hanE 於 2020-12-8 10:50 AM 發表

我未用過滴滴,我怕搵唔到架車又怕行得遠,例如深圳機場滴滴會停車在那裡?
有指定停車位置的
叫網約車通道
機場有晒指示架

引用:
原帖由 hanE 於 2020-12-8 10:57 AM 發表

係?唔該哂下次留意吓。
【機場網約車通道正式啟用】https://mr.baidu.com/r/e6OqOVJJEQ?f=cp&u=18e56ca402337848

原來2017年已有了

引用:
原帖由 ing.baring 於 2020-12-8 11:43 AM 發表

更重要嘅係老美研發嘅疫苗係屬於mRNA類型,呢類型嘅疫苗其實好危險,特別係對於年長人仕或長期病患者,係會令人產生嚴重副作用,到時打完之後唔係感染新冠死,而係其他副作用致死,連美國佬都唔敢自己打先,英國佬伸個頭出黎身先士卒做白老鼠,真的傻得很
所以前事頭婆話唔打

引用:
原帖由 救火佬 於 2020-12-8 01:56 PM 發表

天地線/步步通,要通過基站連接,咪一樣跟到

唔想比人跟,就唔好做壞事,不過黃💩曱甴唔會明嘅
成班白痴仔真系冇腦

但我地居然同佢地同一時代生活

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-12-8 04:32 PM 發表
香港既官判案...真係估佢唔到, 呢條女唔好彩啦, 遇著個辣手判官

警方去年萬聖節晚上在中環蘭桂坊一帶進行人群管理期間,一名女子被指用雷射筆照射一名高級督察的眼一秒後被拘捕,她否認襲警、非法集結及在身處非法集結時使用蒙面物品3罪,今天(8日)在東區法院被裁定罪成,判監共7個月零15日。裁判官鄭紀航接納所有控方證人證供,指被告行為惡毒,公然挑釁警方,故須判阻嚇性刑罰以儆 ...
呢位裁判官俾河童班仆街玩投訴過架
話判藍營的人輕禾

引用:
原帖由 HKURubbish 於 2020-12-8 06:52 PM 發表
剛在大圍車站見到有人跳閘,有職員欄截,一名自稱中大學生用極侮辱既字眼話港鐵職員係🐶,結果引來大批市民話呢個自稱中大學生。

開心既係,社會既價值觀變番正常。可惜既係現今大學生仍自以為是天之驕子
結局是開了罰單?