• 瀏覽: 752,766
  • 回覆: 466
  • 追帖: 144
+435
引用:
原帖由 friendchanli 於 4-1-2021 15:07 發表

想政府比佢哋開番做生意,佢哋應該唔介意做少呢D用2G的人,否則比政府捉到就成個業界再停過。
推得食肆掃安心出行碼,到時就會好似限聚令咁抽查執法,捉到位位$5,000

引用:
原帖由 noeru0315 於 4-1-2021 15:10 發表

根本呢個安心出行其實就係大陸嘅健康碼, 如果政府推出嗰陣就已經強制咁做, 就唔會到而家都仲有咁多冇源頭嘅case啦,
不過我都明點解強制唔到, 因為鄉港到而家都仲有一堆垃圾响度乜都反, 其實強制食肆或者美容院嗰啲要掃碼嘅, 只要同業界講好就得, 佢哋要做生意, 一定會肯做, 政府公佈嗰陣講到明, 食肆就唔怕被人鬧, 唔掃咪唔好幫襯囉, 肯定肯配合嘅人多過唔肯配合嘅, 係要搞掂嗰啲長者同埋所謂 ...
已經有爐內C兄建議登記身份證或拍個人八達通,其實2種方法都比安心出行app私隱度低,因為資料留在食肆,到時咪等啲用2G嘅Y💩自己選擇囉

引用:
原帖由 Y-hk 於 4-1-2021 15:40 發表

好多黃店.
就係未衰到貼地佢地都未必會合作. 初推安心出行都有黃食店玩野啦. 都唔知佢地乜野心態. 明知要控制到疫情佢地生意先有機恢復.
咁都唔積極合作. 應該係大力主動幫手推先啱啦.
到時強制要掃碼,咪等佢繼續玩嘢囉,到時生意都唔使做

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 4-1-2021 15:43 發表
12港人|家屬委託律師任全牛、盧思位遭釘牌 被指損害律師形象
https://www.hk01.com/article/569780?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

又多一個所謂嘅「人權」律師被釘牌
抵L死

引用:
原帖由 6月飛雪 於 4-1-2021 16:43 發表

呢類記錄自己去過邊既App
中國健康碼已經証明好成功
泰國、新加坡亦有類似App
証明對追蹤疫情好有效
人哋市民好支持亦唔會話咩私隱問題
係香港人啲私隱咁把鬼閉
首先,推手嗰班真喺有日比警察拉,其實喺可以用手機開app睇翻啲行程,而班YC就不要問,衹要信,以為自己私隱好重要,但行得正企得正,又有咩好驚

引用:
原帖由 geometric 於 4-1-2021 17:08 發表

認同可以八達通作為紀錄,法律上可加上「如市民使用個人八達通作安心出行紀錄,則不得使用非該人士之個人八達通,否則依詐騙罪處理。」

八達通條款14.5喺已經禁止借用個人八達通

引用:
原帖由 kylohk 於 4-1-2021 19:08 發表

咁咪順片可以間接對付埋港台?
傷港電台班老奸巨,反咗政府廿幾年,未必咁容易對付

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 4-1-2021 19:11 發表

美國話將疫苗劑量減半可以打多d人?咁係咪即係要打4次?可否4款唔同嗎?當儲印花咁
疫苗鷄尾酒,溝酒好易醉喎

引用:
原帖由 ckn929 於 4-1-2021 19:21 發表

每位茶客5K
仲要罰埋食肆負責人

引用:
原帖由 人生充滿希望 於 4-1-2021 19:56 發表
深圳小天

喜大普奔:逃英港毒分子攬炒巴(劉祖迪)因分贓不均,在英國被人爆頭。
其在個人臉書上,稱連登論壇上質疑他捲款逃跑的“手足”,為“五毛”。並稱要錢去找香港的“重光團隊”,不要再找他了。
攬炒巴就是“我要攬炒”團隊的執行頭目,該團伙接受黎智英的美國資金,周庭(入獄)、李宇軒(在深圳入獄)也為該團伙成員。
#天下之事##深圳小天[超話]#
開始狗咬狗骨,自相殘殺,為錢反目

妓協班黑妓以為自己喺玉皇大帝,車主被人查車牌資料而收到通知,天經地義,點知你班人查完會唔會用嚟標參㗎,以往濫用制度習非成是,不代表你有特權咁做

https://hd.stheadline.com/news/r ... 免新聞業查核車輛登記事先通知車主的安排

記協促豁免新聞業查核車輛登記事先通知車主的安排

記協指,運輸署是繼蔡玉玲被指在查詢車輛登記資料期間作出虛假陳述而被刑事檢控後,再進一步打壓傳媒進行調查報道。資料圖片

記協表示,運輸署由1月2日起推出「發出車輛登記細節證明書」電郵通知服務,車主只要訂閱有關服務,當有人或機構申請查閱該車主名下車輛的證明書,運輸署便會透過電郵通知車主,認為有關措施無異於設立「通風報信」機制,只要新聞工作者調查相關車輛,車主便可事先想辦法應對甚至聞風先遁,避過監察。記協促請政府在查核車牌資料的申報選項中加入「傳媒報道」的用途,並豁免此類車輛查冊的通知車主安排。

記協重申,查核車牌登記是記者一貫的查證手法,以往不少關乎重大公眾利益的報道,包括政府高官僭建及選舉舞弊等事件,均透過查核車牌及查冊方式揭露。傳媒透過查閱資料,是發揮第四權監察社會的一個重要途徑。

記協指,今次運輸署推出的新措施,是繼早前港台《鏗鏘集:7.21誰主真相》編導蔡玉玲被指在查詢車輛登記資料期間作出虛假陳述而被刑事檢控後,再進一步打壓傳媒進行調查報道,同時亦削弱公眾的知情權。記協促請政府尊重採訪權,督促各部門開放而非收緊查冊安排。

引用:
原帖由 hanE 於 4-1-2021 20:11 發表

你忘記咗豬肉切割師?呢個師係咁多師中最有趣😆
正蹤啲應該喺肉類分割技術員

政協副主席CY有好嘢分享

https://803.hk/prosecutions

引用:
原帖由 桑下樽前 於 4-1-2021 20:28 發表

CY呢個基金就真係透明。
嗰啲黑暴基金應該都做返個咁嘅網頁,顯示返佢地支援咗/緊邊啲CASE。
話明收黑金,又點可能有透明度呢?

引用:
原帖由 kylohk 於 4-1-2021 20:32 發表

港台員工宣哂誓後,再出啲反中節目真係會變成用黎炒佢哋嘅證據。
希望會喺港台黑妓嘅咁箍咒

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]